По тектовима из дневних новина од пре неких 22 и 16 година, које сам поставио, видеће се да су постојале многе варијанте будућег аутопута Београд-Бољаре (до границе са ЦГ) или како се некад у плановима звао Београд-Јужни Јадран.
Било је укупно предлагано 21. варијанта траса овог аутопута што се полако смањивало, да се на крају (2009. године) дошло до две варијанте које су у "игри". За коју варијанту ће се стручњаци или можда политичари одлучити, видећемо средином ове године. Типујем на државне и локалне политичаре (на жалост) из разлога што ће бити уски интереси у питању, а приближавају се и избори, те ће и то имати утицаја ! Једино у свему овоме је добро је то, што ће Србија имати још један аутопут. Овај аутопут је значајан из више разлога, привредно-економски, безбедносни и туристички.
Лично сам за варијанту преко Пештера, не само због тога што је нешто краћа и на тај начин јефтинија за градњу, пошто иде "равнијим" делом, него и због привредно-туристичког развоја градова и области где ће проћи траса ове варијанте аутопута. Са аутопутем по овој варијанти се могу спојити магистралном саобраћајницом 2+2, Нова Варош, Пријепоље, а зашто да не и Чајетина. Ужице би ионако било спојено аутопутем већ постојећом Ибарском магистралом до Пожешке петље. Са "друге стране" аутопута би се исто повезали магистралом 2+2, Краљево, Рашка, Нови Пазар и Тутин, а са тиме и Косовска Митровица и остали делови АП Космета.
Мислим да би ова варијанта оживела те крајеве Србије, кад би траса аутопута ишла овуда !
Код првог текста из Политике од 24. децембра 1989. године "Аутопут до мора", сам морао да га скенирам из два дела. Скенер ми је формата А4, а текст је био нешто већи и морао сам да га исечем у два дела ! Извињавам се што ће те морати ради читања истог, морати код прве "слике" са прве вертикалне колоне (шлајфне) да идете на другу "слику" да би прочитали краћи наставак текста, па опет назад на прву "слику" да прочитате другу колону итд., али већ ће те се снаћи:
Политика, 9. април 1996. године, "Србија рачуна на аутопут Београд-Бар":
Политика ЕКСПРЕС, 14. децембра 1996. године, "Краће и брже до мора":
Новости, 17. јун 2009. године, "Аутопут до Бара":