Aman ljudi!
Jos jednom vas molim.
Niti se put (pa ni autoput) pravi zbog lepota krajolika, niti se pravi samo zbog necijeg odlaska na more, planinu i slicno.
Pravi se da sluzi svim zainteresovanima za prevoz na toj relaciji.
Prvi preduslov je da ima dovoljno zainteresovanih, tacnije da ima saobracaja ili da se ocekuje da ga bude vise.
Stim u vezi, pomirimo se da je ovaj put sargarepa na dugackom stapu.
Crnogorci rade jednu izuzetno tesku deonicu. Zasto? Pa zato sto ce na taj nacin povezati sever i jug svoje zemlje.
Skupo jeste, ali oni smatraju da je to ulaganje opravdano, jer je sansa da se unutrasnjost ozivi i pokrene. Sa Jadransko-jonskim autoputem koji ce se svakako graditi i kroz CG (iz drugih izvora finansiranja) CG ce imati znacajno unapredjenu putnu mrezu, koja ce omoguciti brze, ali i bezbednije putovanje gotovo svim njenim ziteljima.
E tek onda dolazi na red interes turista, onih koji drumskim putem dolaze na more i kojih ce nakon izgradnje autoputa biti svakako vise.
Gde smo mi tu?
Pa u svojoj zemlji... mi gradimo svoju zemlju, svojim novcem (ili kreditom, ali opet ga mi vracamo) i po sopstvenim potrebama i interesu.
Tranzitni turizam je samo jedna dlaka na glavi u toj slagalici.
Imamo i mi svojih turistickih potencijala koje smo totalno zapostavili, tako da nemamo potrebe da mislimo o BiH i CG.
Koji god pravac da bude isao, broj nocenja ce se znacajno povecati u jugozapadnoj Srbiji.
Olaksace se transport ljudi i robe. Povecati atraktivnost.
Sa druge strane, sve to dosta kosta.
Posebno nakon Ivanjice ka jugu i nakon uzica ka zapadu.
Onda se (ponavljam po 100-ti put) uporede troskovi i direktna i indirektna korist, pa se donese racionalna odluka.
Ko to ne razume? Sta ne razume?
GRADI SE ONO STO NAM JE NEOPHODNO I ONO STO SE OTPLACUJE, direktno ili indirektno!
Sve ostalo je utopija.
@Sreda
Sta sa onima koji idu u Petrovac?
Sta sa onima koji idu na Adu Bojanu?
Zasti je bitno dal je vecinski ovaj ili onaj narod, ako ides zbog letovanja do te destinacije? Placas ono sto moras i dobijes odredjenu uslugu za taj novac.
O tome koji je krajolik ruzan, lep, ili najlepsi je glupo raspravljati, jer su ukusi i afiniteti razliciti, ali za kanjon Lima, Morace, za Goliju, banje ... ja to ne bih nazivao ruznim.
I svakako mi je i ovako pomalo zapusteno lepse od nekakvih kulisa i parkiranih Volgi i moskvich-a pored koje glume turisticku destinaciju
Moram te razocarati, ali autoput trasom koju si ti naveo nemoj da ocekujes... Nikad...
Okolnosti su se promenile...
Nema vise jedne drzave, pa kompromisa da svima jednako sluzi i svima bude jednako daleko.
Danas bi taj autoput odgovarao samo ljudima koji idu na letovanje u Boku i Dubrovnik.
Entiteti u BiH nece se odluciti za taj pravac u narednih 30 godina...
Pogledaj na njihovim sajtovima i forumima koji su sve pravci aktuelniji, pa razmisli kada bi taj pravac kroz Hercegovinu (tacnije po obodu Hercegovine) dosao na red na listi prioriteta? Pred njima je jos uvek izgradnja gotovo celog medjunarodnog koridora 5C, i to prilicno zahtevnog i skupog...
A situacija politicka i ekonomska... nazalost jos gora nego kod nas...
Sent from my LG-D320 using Tapatalk