Imam jedno pitanje za ljude koji su upućeni u izgradnju saobraćajne infrastrukture.
Koji je tehnički u idealnim uslovima minimalni mogući period za izgradnju autoputa od Požege do Boljara? Da li je realno, ne za Srbiju, nego bilo koja druga zemlja da je u pitanju, da kompletna deonica bude završena za godinu, godinu i po dana? Da li je to uopšte tehnički izvodljivo i u idealnim uslovima.
Pitam to jer se sećam ekspresne izgradnje autoputa Zagreb-Split, ako me sećanje dobro služi za 4 godine su dobili 400 km autoputa, što bi značilo da ova deonica takvim sistemom gradnje mogla bi da bude završena za godinu i po dana, ako uzmemo u obzir da je dugačka oko 100 km.
Međutim, ne razumem se u izgradnju puteva pa ne znam da li sam lupio i da li je zapravo izgradnja autoputa ZG-ST bila potpomognuta nekim eskternim faktorom, npr. boljim terenom za gradnju (kamen, stene u Dalmaciji), ili "napadanjem" rute na više tačaka ili čak kompletnom dužinom, ili je jednostavno bilo mnogo više ljudstva ili kvalitetnije građevinske operative pa je sve to išlo mnogo brže.