Posle prvobitne euforije, vreme je da se malo analizira trasa. Evo mog vidjenja trase od npr. Autokomanda do Pakovrace. Svrha je poboljsanje ali i nauk za buduce trase.
- Nedostaje bar jedna traka od Arene do odvajanja ka Novom Sadu i Milosu Velikom. Nemam dovoljan recnik ruznih reci za onog ko dozvoli pumpu iza Sava Centraa i onog ko isplanira/isprojektova/odobri paralelnu dzadu koja se sad gradi toliko blizu autoputa, na delu od Zmaja ka negde blizu odvajanja za aerodrom. Time se definitivno uneredjuje sansa da se u buducnosti doda traka-dve autoputa u pravcu ka Novom Sadu / Milosu Velikom. Ocito je da vec sada 2 trake od aerodroma do grada nisu dovoljne.
- Odvajanje ka Novosadskom autoputu i Milosu Velikom treba uraditi kako bog zapoveda. Onaj uski krivudavi puteljak sa ofarbanim, pa obrisanim, pa ispravljenim belim linijama nije ok. Takodje neki dodatni znak da je odvajanje za Milosa Velikog ispod mosta, a ne pre mosta, bi pomogao ljudima koji tuda ne idu cesto. Vec sam vidjao ljude koji se vracaju u rikverc jer su verovatno promasili skretanje.
- Odvajanje ka Surcinu, postaje usko grlo, koje je vrlo opasno. Nekoliko puta mi se desilo da dve desne trake stoje zatrpane sleperima jer je protok vozila skoro zaustavljen ka Surcinu, posto je tamo prelazak sa autoputa na seosku dzadu. Kako je projektant to zamislio - samo je spojio autoput gde je ogranicenje 130 km/h pa naglo usporenje na izlaznoj krivini sa autoputa na 40-50km/h, pa stajanje do prodju vozila koja idu putem sa prvenstvom prolaza i sve to u manje od 100m. Bravo!?
- Prerano je postavljen znak za postepeno smanjenje brzine, pa predugo traje voznja nizom brzinom (ispod maksimalno dozvoljene) pre naplatne rampe i svih tunela, sto za posledicu ima da ta ogranicenja brzine maltene niko ne postuje. Uostalom sa 130 km/h se smanjuje na 80 km/h koliko je uglavnom dozvoljeno na ovim tunelima. Ipak je kraci zaustavni put sa 130km/h na 80km/h nego sa 130km/h na 0km/h.
- Zasto u svim tunelima nije ogranicenje 100km/h?
- Radijusi krivina bi mogli biti veci, posto je na njima nagli prelaz sa visih brzina na nize, sto za posledicu moze imati nagomilavanje vozila i lancane sudare. Takodje bi i padove ka centru radijusa mogli malo korigovati.
- Nedostaju barijere koje bi sprecile zaslepljivanje vozaca dugim svetlima vozila iz suprotnog smera.
- Ne bi bilo lose i razmisliti od osvetljenju celokupne trase autoputa. Ipak je XXI vek, sve je to vec poznato: obnovljivi izvori energije, upravljanje jacinom svetla, prigusivanje svetla kad nije potrebno itd.
- Nedovoljan broj znakova ogranicenja brzine. Nije bas jasno gde je ogranicenje 130 a gde 120.
- Sramota je da nema vise infoportala iznad puta, a da na postojecim infoportalima nema korisnih informacija kao sto su one koje se odnose na trenutne vremenske uslove, upozorenje na maglu, na led, na nagomilavanje vozila, na udese, zasto ne prikazati na njima i dinamicko ogranicenje brzine u skladu sa vremenskim uslovima, prikazivanje trenutne temperature i slicno. Ono ogranicenje od 60km/h za vreme padavina je samo zastita od odgovornosti putara, jer kad neko neiskusan uleti velikom brzinom u krivinu u kojoj je magla/kisa/sneg, nece se dobro provesti.
- Primetio sam pre desetak dana da se od ispucalog asfalta, posebno u desnoj traci, otvaraju rupe, ima nekih neravnina koje ce vrlo brzo prerasti u kolotrage. Zasto se ne angazuju izvodjaci da ovo poprave u garantnom roku? Od Preljine do Pakovraca automobil poskakuje, cesljevi su kao stepenici, a sahtovi kao ostrva. Kako kad je to sad "ispod cekica"?
- Naplatne rampe su toliko male i kratke, a trake sa ENP nemaju prednost pri prilasku naplatnoj rampi i napustanju iste. Naplatna na Pakovraci je u tom smislu ocajna. Uglavnom je ovo vec komentarisano. Raduje me samo sto ce ovaj problem zastareti jer ocekujem uskoro naplatu elektronskim vinjetama (svuda je to u svetu, pa mora i kod nas da krene, posebno kad narede "nasi zapadni prijatelji")
- U duzim tunelima trebaju biti vidno obelezena najkraca razdaljina do izlaska iz tunela. Pomaze kod zastoja i nesreca u tunelima.
- Zasto se odmorista ne daju koncesijom nekom restoranu/pumpi/maloprodajnom lancu kako bi se smanjili troskovi odrzavanja, a poboljsao kvalitet i zaradilo nesto sta moze u nelopovskom okruzenju da smanji troskove putarine?
- Iako je privremeno resenje, na izlazu iz Pakovraca ka Cacku je nepregledno ukljucenje na kruzni put, bez dovoljno znakova upozorenja. Takodje nedostaje jace osvetljenje i duze osvetljenje na izlazu iz Pakovraca, zatim ka Cacku, ka Ovcarsko-Kablarskoj klisuri. Ovako, se direktno iz klisure izleti na kruzni tok. Ukljucenje na kruzni tok od strane klisure je takvo, da se dobro treba istegnuti preko levog ramena da se vide vozila koja su u kruznom toku.
-Buja tehnicka i vozacka nekultura. Koji dripac moze neko da bude da zauzme levu traku, nabode telefon i laganica krstari? Nit' da ga obidjes iz desne trake, a ablendovanje ne pomaze. Blinkeri su posebna prica. Pratio sam iz znatizelje nekih 10-tak minuta jednog usamljenog audija sa blinkerima koji je vozio je 200 km/h prosle nedelje. Normalno, ja sam posle toga nastavio "normalno" da vozim, a on je nastavio da divlja. Zuri, valjda da dobije udarnicku znacku na poslu. Zakljucak, ne vidim svrhu postojanja presretaca.
Nastavite i nastavice se.