Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

  • Solaris

    Glasovi: 252 95,1%
  • BMC

    Glasovi: 13 4,9%

  • Ukupno glasača
    265
Je l' se samo meni cini, ili su u ovo toplo vreme klime u Solarisima potpuno neefektne? Danas u bilo kojem da sam bio, cula se klima da radi, ali uopste nije bilo prijatno kao sto su prosle godine rashladjivali. I ne samo danas, vec i u prethodnim toplim danima kada su neki vozaci ukljucivali klime.
 
Cudno ako ista valja u solarisima to je klima.
 
Mozda je radila samo ventilacija ili na najmanje moguce mozda nema propisane temperature
 
ja sam ulazio ovih dana i radila je ventilacija samo eh da je klima radila pa to bi zaledilo bus sa sve bus plusom :)
 
Znate sta 95% klime nisu spremene to jest očisšćene da bi bilo koliko toliko nekog protoka vazduha moraju se očistiti sve spoljne jedinice.... a klime u solarisima nece paliti dok nedobiju naređene ... evo ja sam na mom autu octaviji danas promenio filter kabine i sve usise očistio totalno druga priča tako treba i sa autobusima filteri se brzo zapuse to bude masno kao ulje ....
 
Али зато Престо сабија са климом, штета само што је 90% путника у 302 ретардирано и има више поверења у отворен прозор :violina:
 
Somi303":1nceuasn je napisao(la):
Ја бих да јавно испљујем гсп јер неће да опере #197 који се сваког дана напуни тоном прашине у Заклопачи. Избегавам га или не правим већи контакт од два прста којима се држим јер је аутобус прашњав у потпуности!
To može da se reši, kao i 297, bez ovakve priče... Ovako ništa nećeš dobiti.

Što se tiče klima, nijednom nije stigla poruka da se uključi, a na svoju ruku ne sme ;)
 
Moguce je da je i ventilacija, nadam se da je to. Sto kaze Igor, jedino u Solarisima valja klima, ostalo u GSPu nula.
 
U Kosavi i u Luiju nisam primetio da su radile klime
 
Приватници на 601 нису палили климу, за 302 је и јуче паљена дал вентилација ил клима нисам сигуран нешто од та два јесте
 
Ja sam primetio da su neki privatnici i ranije palili klime, onih par dana kada je bilo oko 27 stepeni. Juce je Sagin Liaz na 309, cak i uvece oko 7:30 upalio klimu, bas je prijatno duvalo.
 
Средa 06. мај 18:00
Соларис ГБР 3050 на линији 83 у смеру ка Црвеном крсту.



Напољу 32⁰С у Соларису 62⁰С. Чује се да ради клима али се унура ништа не осећа, нема никаквог струјања ваздуха од климе. Мајстор је одбравио све прозоре и отворио плафонски луфтер. Клима као да греје.
 
Isto iskustvo i kod mene danas, ovog puta sam sto posto siguran da je radila klima, a ne ventilacija. Stajao sam u sredini, nisam mogao da disem koliko je bilo zagusljivo u vruce. Otvoreno par prozora (tako je dosao na pocetnu stanicu) i posle prve stanice otvoreni siberi. To naravno nista nije pomoglo, stajanje na stanici je bilo krajnje nepodnosljivo jer uopste nije bilo ikakvog strujanja vazduha.
Inace, djurdjevdanski duh malo zasao i u GSP, zakacen venac za brisac na #176 na 308.
 
Vozači GSP-a ne bi trebalo da uključuju klima uređaje. Naredba za ovu sezonu nije još uvek doneta zato što nije završena priprema vozila za letnji period (a naročito dopuna freona i čišćenje filtera i isparivača). Stoga, svako uključivanje je na odgovornost vozača koji može da bude i sankcionisan zbog toga. Uključivanje klima uređaja u nekim vozilima sigurno bi značilo direktno ugrožavanje zdravlja i putnika i vozača.
 
Na Solarisu kada se uključi kompresor klima uređaja tj klima lufteri se zatvaraju , automatski . Bilo mi je neobično da se često otvaraju lufteri pa mi je vozač objasnio da kada klima postigne željenu temp. gasi kompresor i ako su otvoreni lufteri na komandi oni se po automatizmu otvaraju. Slučaj isti i sa brisačima.
Ivanb, nerazumem takvu glupost. Kakvo crno uključivanje na odgovornost vozača , ko je smislio tu budalaštinu ?
Em ste im uvalili da vitlaju bez pauze po osam sati em da ih sankcionišete što pokušavaju da rade u iole normalnijim uslovima.
Pacovi se rashlađuju po kancelarijama a vozači nek se znoje. :notok:
A što bi značilo ugrožavanje zdravlja ? Pa vozilo treba da bude ispravno 24/365. Tu nema dileme. Svi sistemi treba da budu u funkciji. Održavani.
 
Oni se uvjek sjete da klime treba srediti i spremiti za sezonu u jnu dok urade bude avgust nesposobno neradnicki sljam kako ih nije sramota solarisima su klime jos u garanciji sto se nezovnu ljudi da to srede
Ivanb jesi to poceo da radis u gsp saopstenja su ti kao njihova zvanicna izvinjenja za nerad
 
Ne opravdavam nikog, daleko od toga. Ali jednostavno morate da shvatite da je ove sezone situacija takva da rukovodstvo grada (čitaj: neki Mali čovek) traži uštede u gorivu od rukovodstva GSP-a, tako da zato i nije ništa rađeno oko klima uređaja. A i stiglo je oko trećina potrebnih delova u pogone, jer je nekoliko tendera propalo i nisu raspisani ponovo.

Juče je nekoliko vozača pozivano na razgovor sa jednim jedinim razlogom - zašto su uključivali klimu i ko im je to rekao(?!).

Vozači i putnici ovde najviše stradaju, ali je tako kako je. Priprema će započeti kroz nekoliko dana, a koliko će biti osposobljeno, to je pitanje. Što je pod garancijom (Solarisi, IK-218M i CAF) radiće sigurno, samo treba odraditi uobičajnu pripremu, a što se trolejbusa tiče tu će biti kako gde, a za autobuse u kojima je naknadno ugrađena klima, tu će biti najviše problema. I za IK-218 ne bi trebalo da ima većih problema, ali za IK-112N i IK-218N očekujem da će ih biti zbog nedostatka delova.

Samo da dodam, videćemo i kako će privatni prevoznici funkcionisati ove sezone po pitanju klima uređaja. Pošto nemaju nikakvu kontrolu (osim građana koji prijavljuju saobraćajnoj inspekciji), pošto Direkcija za javni prevoz ne vrši nikakvu kontrolu na terenu, već samo šalju dopise i "preteća pisma" da će kazniti prevoznika.
 
Skidaju kaiševe sa kompresora kako se vozači ne bi rashlađivali. :notok:
Kakvo sređivanje i ostalo. Ventilacija / klimatizacija mora svo vreme da budu u funkciji.
Treba samo ceo sistem oprati , dezinfikovati periodično kako bi bio bezbedan za ljude.
Kod mena na kamionu sve radi, sve funkcioniše. Leti i zimi.
 
ivanb":24repmip je napisao(la):
Juče je nekoliko vozača pozivano na razgovor sa jednim jedinim razlogom - zašto su uključivali klimu i ko im je to rekao(?!).
najveca glupost koju su mogli da smisle.Jadni vozaci a i mi putnici sa ovakvim uslovima :notok:
 
Poruku je juče poslala direkcija, tako mi je bar rekao privatnik.
Ko je lud ?
Zašto kažnjavati ljude , nebuloza.
Što ne traže da se smanje računi za struju ?
 
Žika":16yybx9n je napisao(la):
Skidaju kaiševe sa kompresora kako se vozači ne bi rashlađivali. :notok:
Kakvo sređivanje i ostalo. Ventilacija / klimatizacija mora svo vreme da budu u funkciji.
Treba samo ceo sistem oprati , dezinfikovati periodično kako bi bio bezbedan za ljude.
Kod mena na kamionu sve radi, sve funkcioniše. Leti i zimi.

Ne skidaju se kaiševi zbog toga, već iz nekih drugih razloga. Uglavnom se to radi kada dođe do pucanja pa nemaju u pogonu rezervni ili da bi na nekom drugom vozilu osposobili klimu.

Nije to samo oprati i dezinfikovati (mada kada smo već kod toga nema ni adekvatnih sredstva za to, već se koristi tečnost za suđe i voda). Ima tu dosta sitnica što nedostaje, ne radi, nije u funkciji. I biće kroz nekoliko dana tačno za svako vozilo poznato šta gde nedostaje i ne radi. A recimo problem je i sa kompresorima koji stignu jednom godišnje (obično na kraju sezone) i to desetak komada za sve pogone ukupno, što je apsolutno nedovoljno.

A tek da ne pričam o problemima sa alternatorima i podizanjem radne temperature motora na velikom broju autobusa kada klima (iako je kojim slučajem ispravna) bude uključena.

Žika":16yybx9n je napisao(la):
Poruku je juče poslala direkcija, tako mi je bar rekao privatnik.
Ko je lud ?
Zašto kažnjavati ljude , nebuloza.
Što ne traže da se smanje računi za struju ?

Jeste, dispečeri OKC šalju poruke preko sistema za monitoring i zato su neki vozači GSP-a i uključivali klime, ali u okviru firme nije doneta naredba još uvek, pa tu nastaje problem. Kada bude doneta naredba, onda će je svaki vozač dobiti na potpis.
 
ivanb":3gaazv3s je napisao(la):
ali za IK-112N i IK-218N očekujem da će ih biti zbog nedostatka delova.

U njima bolje i da ne radi klima, bolja klima u ovim autobusima su nažalost otvoreni prozori
 
Koji su to nesposobnjakovici u GSP valjda je direkcija iznad njih i ako su oni rekli da se pali klima cemu pozivanje vozaca na razgovor zbog njihove nekordinacije sa direkcijom nesposbni svima da se iskljuce klime po kancelarijama
 
Vrh