Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 293 95,1%
  • BMC

Glasovi: 15 4,9%

• Ukupno glasača
    308
Čim mi MAN pošalje novi program, rešićemo mi sami pitanje ćirilice, niko se neće protiviti od vozača :)
Pa nek tuže mene što im "uništavam sistem". Dok dočekamo od države, rashodovaće i Solarise :D

Mislim da moze, danas sam čačkao displej i ima raznih podešavanja, konfigurisanje rada displeja, podešavanje ispisa, vremena, testiranje displeja itd itd. Danas sam na 893 menjao natpis u ćirilični, a nisam ni znao da su ga karaburci kodirali i na latinici.
Kartica spremna samo čekam MANa da mi pošalje program i da odradim. Ubaciću i svaku liniju za prevoz dece, tramvajskim linijama dodati A u liniji, ispraviti postojeće greške u sistemu i mislim da dodam novogodišnju, vaskršnju, božićnu čestitku.

Moglo bi i izvinjavamo se vozilo van sluzbe ili nesto u tom kontekstu

Slažem se, lep gest :)

Prvi prikaz: "Izvinjavamo se"
Drugi prikaz: "Vozilo van službe!" ili "Vozilo u kvaru" i sl.

Bolje "Vozilo van sluzbe" jer ovo "Vozilo u kvaru" je konkretno obavestenje i kada se neko vozilo povlaci sa polaska jer ide u garazu, ona ne mora da bude u kvaru. A kada je van sluzbe, ima vise znacenja, medju kojima je i kvar, premestanje, itd...

Vozilo van saobracaja
Vozilo ne saobraca
Vozilo van upotrebe...

Ma najbolje da se glasa, pa koji natpis dobije najvise glasova :)
Demokratija :D

Cuj da posalje, pa poslao ja jos sinoc :) A sad i drugi put, mozda nisi dobio.

Krenuo sam da pravim, predloge šaljite pokušaću da ispunim sve koliko je u mojoj moći.
Hvala Manu na pomoći!

Bilo bi odlično da se standardizuje spisak linija na svim basevima, ali za sada je super što će to na ovako gerilski način biti testirano. :)

Becks, kad budeš pri kraju sa spiskom, napiši šta se sve novo dodaje u displej, pa možda neko dobije još koju korisnu ideju. ;)

Nadam se da ću do kraja vikenda uspeti da uradim sve linije...
Da dodam samo da se preko ovog programa može urediti i ispis na unutrašnjim displejima tako da i na možemo obratiti pažnju :)

Što se unutrašnjeg displeja tiče, mogu se ispisati poruke o tome da putnici trebaju držati vozilo čisto. Treba smisliti neki slogan koji bi ukazivao da je to u njihovom interesu.

MAN":mimvp6ho je napisao(la):
Vozilo van saobracaja
Vozilo ne saobraca
Vozilo van upotrebe...

Ma najbolje da se glasa, pa koji natpis dobije najvise glasova :)
Demokratija :D

Da, možemo napraviti i koncezus oko toga, a mogu se kodirati i više varijanti. Dosta veliki korak bi bio kad bi islo i izvinjenje, kao sto sam postavio

6ny3c.gif

Можда да буду две варијанте. Када се возило поквари на линији и стане са стране нека се смењује "возило у квару" са "извињавамо се" а кад год возило физички саобраћа али ван линије да пише "возило ван службе"

c.s.i.":14glfrn8 je napisao(la):
Palanačka hronika linije 101 se beskonačno nastavlja...

Od sinoćnih (12.1.2014.) poslednjih polazaka iz Padinske skele zbog čiste bahatosti vozača samo je jedan ostvaren na vreme, svi ostali su pobegli kad god su hteli, može im se...

1) Polazak u 22:54 je obavljen 6 minuta ranije (GB 3126).

2) Polazak u 23:15 trebalo je da izvrši vozilo GB 706 sa linije 110. Vozilo je došlo u 23:06 i do 23:10 je bilo parkirano na sim izlaznom stajalištu. U 23:10 vozilo je krenulo u smeru prema Beogradu, bez ulaska u terminus i bez zaustavljanja bar u visini terminusa. Vozilo je imalo sva obeležja linije 110 (sem smera kretanja, koji ni na koji način nije bio istaknut). Samim tim polazak nije ostvaren.

3) Polazak u 23:20 je regularno ostvaren (GB 3149).

4) Polazak u 23:35 koji je trebalo da obavi vozilo sa linije 109 PONOVO nije ostvaren. Vozilo je došlo u 23:28 sa displejem "109 Čenta". Vozilo nije ušlo u terminus, već je vozač izbacio sve putnike na kolovoz, na ulasku u terminus. Tada je ugasio svetla i otišao u smeru ka selu Široka greda (iako uopšte nije trebao da se kreće tom trasom).

5) Polazak u 23:50 ostvarilo je voizlo GB 3181 u 23:55 (kašnjenje zbog lošeg vremena poluobrta po redu vožnje).

Pošto im već nije problem da beže kada stignu, još manji im je problem bio da ne menjaju smer na displejima (ni jednom nisu promenili!)
Ovo konstantno bahaćenje prevazilazi sve granice. Iz pogona Karabuma saznajem da su i ranije imali problema sa ovim polascima i ovim vozačima, da su protiv njih već preduzimane određene mere i da prosto ne mogu da veruju da se to sve ponavlja. U svakom slučaju su bili ljubazni i obećali brzu reakciju.
Ja mogu da verujem jer - kakva je uprava takva je i usluga prevoza.
U normalnoj zemlji bi po svaku cenu rukovodstvo odavno bilo smenjeno, ali dok god se u GSP ljudi primaju preko političkih stanaka, preko rodbinskih veza i preko kreveta, biće nam ovako.

Uskoro sledi nova kontrola, videćemo ko će pre popustiti...

Stanje na liniji 101 je sada nešto bolje, počeli su da se izvršavaju poneki polasci. Juče je od 6 planiranih polazaka ostvareno 5. Vozilo GB 706 koje je trebalo da se uključi sa linije 110 nije izvršilo polazak u 23:15, već je prazno, kao i uvek bez prijema putnika u 23:04 krenulo za garažu. :o
A vozilo koje se sa linije 107 uključivalo na liniju 101 je bilo odlično obeleženo - napred i na boku piše 107, a pozadi 104. :evil:

Ratovanje oko polazaka se nastavlja...

Bravo momcino samo napred :kk: mora da se zna neki osnovni redd

Saznao sam da remont šasije i oplate jednog IK-103 autobusa košta oko 17.000E, po meni mnogo...

Sinoć sam se upoznavao sa programom, uradio sam ćirilične natpise za garažu, slobodnu vožnju, probnu vožnju, prevoz dece, takođe i ispise na unutrašnje displeje :) Na već postojeći paket BGD linija koji postoji, dodaću posebne ćirilične linije dakle postojaće npr. linija 78 i linija 78A (ćirilični natpis) i biće sortirano jedna ispod druge dakle 76.76A, 77, 77A, 78, 78A itd itd itd, tako da će svako moći da izabere font i pismo kojim će biti ispisan smer.
Pored toga biće ubačena čestitka "Srećnu Novu godinu želi vam GSP Beograd", "Srećan Božić želi vam GSP Beograd" i "Srećan Vaskrs želi vam GSP Beograd", trenutno nemam bolju ideju za ove natpise... :(
Ovo izvinjavamo se, može da se izvede, ali moram prvo da testiram da bih mogao da znam kako će se ponašati u praksi... Imam probni i za to u prvom delu ide Izvinjavamo se koje traje 2 sekunde posle toga menja se natpis i stoji Vozilo nije u saobraćaju, a na mestu linije stoji tužni smajli kao što postoji na Busse displejima :)
To je to za sada, pored standardnog ispisa na unutrašnjim displejima "Linija br. 78: Zemun Novi Grad - Banjica II, Datum: **.**, Vreme: **:** mislim da nebi trebalo ništa dodavati, sem što bi ovo datum, vreme i ispis promenio u ćirilicu. Dajte predloge, posla ima dosta, ali kad radim onda da odradim odmah :)

Evo jedne slike kako to izgleda u programu...
t6jf.jpg

Spremi za 15 februar Srecan dan Drzavnosti zeili vam Gsp Beograd ,nekad su se vozila za 29 novembar kitili zastavicama

Fino izgleda! :)

Jedino mi pada na pamet da bi možda na unutrašnjim displejima mogao da se doda podatak preko čega ide ta linija, tj. da se navede neka bitnija presedačka tačka ili veće naselje kroz koje linija prolazi (kao što npr. za liniju 707 već piše da ide preko Male pruge). Mada potpuna funkcionalnost unutrašnjih displeja se neće dobiti dok se ne prespoje sa GPS uređajem.

U svakom slučaju se radujem ovom eksperimentu! ;)

Unutrasnji "Zelimo vam prijatnu voznju"

Nesto da se putnici osete koliko toliko ispostovano. Naravno ovo sto CSI predlaze je infromativnije ali moze se sve to smenjivati.

Ево следећу ствар сам ставио и ради на унутрашњим дисплејима...
"Линија број 78: Земун (Нови Град) - Општина НБГД - БАС - Гл.Жел.Ст. Београд - Славија - Аутокоманда - Бањица 2 Датум: 06.02.2014. Време: 19:33 "
Наравно шетајући дисплеј :mrgreen:

Evo kompletirane prve linije...
Smer 1 (Banjica II) Glavni displej
f7c0.jpg

Smer 1 (Banjica II) Bočni displej
22lr.jpg

Smer 1 (Banjica II) Zadnji displej
bvao.jpg

Smer 2 (Zemun Novi Grad) Glavni displej
nr61.jpg

Smer 2 (Zemun Novi Grad) Bočni displej
h81d.jpg

Smer 2 (Zemun Novi Grad) Zadnji displej
p54u.jpg

Dajte sugestije, primedbe, savete, ovo je proba, unutrašnje sam postavio u prethodnom postu, nažalost ne postoji mogućnost pregleda ispisa displeja :(

Srećan Dan državnosti obavezno, sažem se sa Direktorom. Te čestitke mogu da idu i na unutrašnjim displejima.

Mislim da bi umesto ZA GARAŽU trebalo staviti VAN SLUŽBE kao na KAF-ovima. Putnici su tokom godina postali alergični kad vide ZA GARAŽU.

Na unutrasnjem displeju treba izbaciti ono broj.
Dakle, sad pise Linija broj 73...a bilo bi bolje Linija 73
Cemu ono broj, da ne pise to broj, ja bi mislio da je to linija "Slovo" 73 :D :D

Tako je originalno, a čini mi se da je na N seriji stajalo "Linija br." a ne broj :D
Ne znam, meni to ne smeta, ali evo da čujem predloge za izmene pa ćemo videti šta da uradimo :D

Večeras je na liniji 101 bio ČIST KRIMINAL!
Od 6 polazaka iz Padinske skele ostvarena su samo 3 zbog čiste bahatosti vozača!

1) Polazak u 23:05 regularno je obavilo vozilo GB 1099.

2) Polazak u 23:15 nije ostvaren. Polazak je trebalo da obavi vozilo GB 706 koje se uključuje na liniju 110. Vozilo je sve vreme od 23:07 do 23:12 bilo parkirano iza okretnice, odakle je krenulo bez prijema putnika, sa svim obeležjima linije 110!

3) Polazalk u 23:25 je regularno ostvarilo vozilo GB 901.

4) Polazak u 23:30 nije obavljen. Vozilo je sa linije 107 došlo sa zakašnjenjem od preko 5 minuta i po izlasku putnika iz vozila, vozač nije primio putnike sa okretnice, već je sa svim obeležjima linije 107 u 23:36 nastavio prazan za garažu.

5) Polazak u 23:35 regularno je obavilo vozlilo GB 942 koje se uključilo sa linije 109.

6) Polazak u 23:55 nije ostvaren. Vozilo GB 3181 (Solaris dakle) je u 23:41 ušlo u terminus, gde je izvršena razmena putnika i vozilo je istog trenutka krenulo, dakle zadnji polazak je krenuo 14 minuta ranije! Vozač je razvezao putnike u okviru naselja Padinska skela i samo sam ja ostao u vozilu. Čovek je lepo ugasio svetla u salonu, nije stao ni na jedno usputno stajalište iako je bilo putnika koji su čekali autobus. Vozilo je u 23:55, kada treba da krene iz Padinske skele već bilo u visini stajališta 1259 - "Pirotsko naselje", koje je od Padinske skele prema zvaničnom daljinaru udaljeno 11,581 kilometara!!!

Ovakvo bahaćenje užasnih vozača traje već više od mesec dana (a verovatno i duže). Šta radi inspekcija koja je primila brdo prijava za ovaj problem? - Ništa. Šta rade dispečeri u pogonu Karaburma? - Ništa. Nazvao sam Komandno operativni centar Direkcije za javni prevoz, jednostavno sam morao da ih pitam čemu služe. Posle milijardu nebuloznih obrazloženja žena koja se javila je pristala da zapiše da oni koji narednih dana budu bili dežurni u trećoj smeni obavezno obrate pažnju na ovu liniju. Mada to i dalje ne znači da je KOC uspeo da opravda svoje postojanje.

Milijardita prijava za ovakve svinjarije stiže u ponedeljak, mada se ti vozači izgleda neće smiriti dok nekome iz naselja ko koristi ove polaske (a nije da nema ljudi u tom periodu) ne padne na pamet da napadne te nenormalne vozače. Iako sam uvek protiv nasilja, nisam siguran da moje mišljenje dele i ljudi koji su večeras, kao po običaju, ostali bez prevoza.

UA GSP! :blah: :blah: :blah:

Vrh