Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 293 95,1%
  • BMC

Glasovi: 15 4,9%

• Ukupno glasača
    308
Nismo jedini grad koji vodi politiku ''kupujmo domaće'' kada su u pitanju autobusi.
Gradski prevoznik američkog grada Čikaga, CTA (Chicago Transit Board) se odlučio na kupovinu 100 novih zglobnih autobusa od 18 metara od fabrike New Flyer Industries nastavljajući tako napore da se modernizuje svoj vozni park i zameni stare modele autobuse, kako im ističe radni vek.
NYCB_NFI_230b.jpg

Mada moram da priznam, da je naš Ikar barem po pitanju dizajna nekoliko svetlosnih godina ispred Amera, što se tiče kvaliteta to ne znam.

Ma Ikarbus je jedan od lepsih autobusa kad se uzme u obzir cealokupna svetska proizvodnja. Nemamo razloga stideti se njega. Jos samo da poboljsaju kvalitet i bice rame uz rame sa zapadnoevropskim proizvodjacima.

Ма изглед аутобуса је врхунски, поготово овог новог. Не би се уопште бунио да нам цео возни парк буде са ИК 218 и 112 :) Али да се одржавају :)

dare":3ru3wyp1 je napisao(la):
ako ne zna da udje nek ceka drugi tramvaj da je htela mogla je da nauci

Ne, nego taseri trebaju biti dobro obeleženi. Na mnogima stoji natpis na nemačkom, a na onima na kojim su preveli piše "Molimo pristisnite dugme". Posle se vozači čude zašto putnici pritiskaju sigurnosne kočnice u KT4 tramvajima, koji su uzgred neobeleženi.

Problem je u tome što naš narod nema običaj da čita uputstva, već krenu da pritiskaju sve živo ili jednostavno počnu da lupaju na vrata i psuju vozača. I na busplus aparatu lepo piše prinesite karticu, pa mnogi ni to ne znaju da urade. Nekima da nacrtaš šta treba da urade ne bi im bilo dovoljno, takvi smo kakvi smo.

Баш робусно и квалитетно делују ови амерички бусеви, као да су прављени за војску или за превоз робијаша. :p Не сумњам да су издржљивији од већине европских, мада су ружни. Замислите судар нпр. те животиње из Чикага и Икарове серије N...

Aegir":2wewcygz je napisao(la):
Баш робусно и квалитетно делују ови амерички бусеви, као да су прављени за војску или за превоз робијаша. :p
To sam i ja prvo pomislio, naš ikar u poređenju sa njim deluje veoma nežno ili čak krhko. Da li su putevi tamo loši pa ih zato prave tako ''mišićave'' ili je jednostavno to njihov fazon. Baš me zanima da li su ti New Flyer busevi imali prođu na Evropskom tržištu.

A evo jednog krajnje neobičnog, barem za nas načina transporta bicikla u jednom od ovih autobusa.
C40LF.jpg

Ne znam za vas ali meni se ovo sviđa.

Bivis":3bjo1y7m je napisao(la):
Nismo jedini grad koji vodi politiku ''kupujmo domaće'' kada su u pitanju autobusi.
Gradski prevoznik američkog grada Čikaga, CTA (Chicago Transit Board) se odlučio na kupovinu 100 novih zglobnih autobusa od 18 metara od fabrike New Flyer Industries nastavljajući tako napore da se modernizuje svoj vozni park i zameni stare modele autobuse, kako im ističe radni vek.
NYCB_NFI_230b.jpg

Mada moram da priznam, da je naš Ikar barem po pitanju dizajna nekoliko svetlosnih godina ispred Amera, što se tiče kvaliteta to ne znam.
Pogled uzduž i popreko: :)

[video]http://www.youtube.com/watch?v=bV1mai2F1AI&feature=player_embedded[/video]

Meni se mnogo sviđaju američki busevi, a o kolima da ne pričamo. I evo malo modernijih varijanti new flayer-a, verovatno tako izgledaju ti novi zglobni koje su kupili.

6087664320_6e1a8149f6_b.jpg

6087662282_1f7fe7dde9_b.jpg

New_York_City_Transit_NovaBus_LFS_1254_M15_SBS.JPG

800px-MTA_New_York_City_Bus_Nova_Bus_LFSA_%282010%29.jpg

Nova_bus_LFS_articulated_M15_MTA_New_York-2.JPG

8105wf4.jpg

30MercedesNewUrbanBus4.jpg

d60lfrdagb1.jpg

ts

emx_streetside_lg.jpg

VM_Artic_Mesa.jpg

L-King-County-Metro-RapidRide-New-Flyer-Ned-Ahrens-.jpg

100_2078_low.jpg

readflat.asp
DSC04175.jpg

Tо је амерички дизајн :) Но собзиром да су им улице такође у рупама, наша н серија би још брже пропала тамо :) па морају такве бусеве да имају. Једино што ми се свиђа су ови носачи за бицикле, то би било добро код нас да се уведе, јако је корисно.

Jbt ovaj amerikanac fale samo bodlje da mu nakacis i dobijes Mad Max :)

sasa901":3iag78h7 je napisao(la):
e znam sto al ja bi voleo par ovih americkih nakazica da vidim u bg :)))

Japanskih. Godzilla. :lol: Koliko sam shvatio Tokyo Shitamachi bus se koristi za turističko razgledanje najpopularnijih mesta u Tokiju. I ja bi vrlo rado video par komada, uopšte nije nakazica.

kopmania":1tmwrvzx je napisao(la):
Tо је амерички дизајн :) Но собзиром да су им улице такође у рупама, наша н серија би још брже пропала тамо :) па морају такве бусеве да имају. Једино што ми се свиђа су ови носачи за бицикле, то би било добро код нас да се уведе, јако је корисно.
Nisam nikada bio u SAD, ali zar su im putevi stvarno tako loši da moraju da imaju ove mastodonte od autobusa. Btw. stvarno ne bi bilo loše da se neki od tih nađe u BG. :D
P.S. Enterijer ovih Japanaca je fenomenalan, prosto te mami da onako umoran posle radnog dana legneš na neki od ovih troseda i odremaš malo. :kk:

Нисам био ни ја, али сам гледао на google maps street view Њујорк, па сам приметио да на сваком ћошку су нека улегнућа, шахтови, крпљења итд..
Ево примера једна од главнијих улица близу "Тајмс сквера".
njujork.jpg

ne bi le im losije :)
gledaj koliko saobracaja prodje preko toga :)

Александар":aho52kfz je napisao(la):
dare":aho52kfz je napisao(la):
ako ne zna da udje nek ceka drugi tramvaj da je htela mogla je da nauci

Ne, nego taseri trebaju biti dobro obeleženi. Na mnogima stoji natpis na nemačkom, a na onima na kojim su preveli piše "Molimo pristisnite dugme". Posle se vozači čude zašto putnici pritiskaju sigurnosne kočnice u KT4 tramvajima, koji su uzgred neobeleženi.
Ти трамваји саобраћају код нас дуго и кр**** би научио тако нешто, и колика сомина стварно требаш бити да стиснеш сигурносну кочницу на КТ4? Па ваљда видиш да у "Швајцарцима" врата отварају путници, а у КТ4 возач! Каквих кретена има... :rolleyes:

Ма то ти је исто и са валидирањем, дебил може да не примети да картица треба само да се стави, и онда неко дође и крене да шмиргла по валидатору...

Amerikancima je, očigledno, primarna funkcionalnost, a estetika sekundarna. +1 za Amerikance :)

kopmania":ykhp1ixb je napisao(la):
Ма то ти је исто и са валидирањем, дебил може да не примети да картица треба само да се стави, и онда неко дође и крене да шмиргла по валидатору...

јуче сам и у 18 и у 39 видео ишмирглане валидаторе. страшни :shok:

JohnnyLee":1ufwibhi je napisao(la):
kopmania":1ufwibhi je napisao(la):

јуче сам и у 18 и у 39 видео ишмирглане валидаторе. страшни :shok:

Pa nemojte zezati, nisu ismirglani od penzionera, nego sto stalno neko lepi one nalepnice, pa ih onda oni verovatno malo ismirglaju Cif-om.

HEROJ: Vozač GSP parkirao autobus pun putnika pre nego što se onesvestio i umro! :(

Marko Đorđević, kome je pozlilo u toku vožnje, uspeo je da izbegne tragediju i da zaustavi vozilo puno putnika.

Vozaču autobusa na liniji 51 Marku Đorđeviću, oko 8.30 sati, u toku vožnje je pozlilo, ali je on pre nego što je izgubio svest uspeo da zaustavi vozilo i izbegne tragediju. Nažalost, Đorđević je ubrzo preminuo.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je Hitna pomoć oko 8.30 sati zatekla na uglu ulica Ruska i Bulevara Vojvode Mišića vozača koji je bio bez svesti, ali je prethodno uredno parkirao autobus tako da je izbegao tragediju.

On je prevezen u Urgentni centar na odeljenje za reanimaciju.

- Nezvanično smo čuli u Urgentnom centru da je preminuo – rekla je Macura i dodala da je reč o muškarcu starom 45 godina.

Kako su preneli beogradski elektronski mediji, autobus na liniji 51 bio je pun putnika, ali je vozač bio dovoljno priseban da na vreme zaustavi vozilo čime je izbegnuta veća nesreća, posle čega se onesvestio.

Линк:http://www.telegraf.rs/vesti/239960...pun-putnika-pre-nego-sto-se-onesvestio-i-umro

Nije GSP, već je reč o vozaču prevoznika Trans-Jug.

sasa901":308s7fpt je napisao(la):
e znam sto al ja bi voleo par ovih americkih nakazica da vidim u bg :)))

Kad smo kod toga, bugari su od kanađanja za neke sitne pare otkupili trolejbuse General Motors/Brown Boveri HR150G. Radi se o verovatno najjačim trolejbusima ikada napravljenim i tada najsavremenijim sistemom kontrole elektromotra. Nažalost, nikada nisu stigli do Plodliva, što im je bila kranja destinacija, već ostali zarobljeni u luci u Burgasu. Posle tri godine sada se prodaju kao staro gvoždje!
500577.jpg

500578.jpg

500574.jpg

http://transphoto.ru/city/1138/

Vrh