Ne znam što bi nekom bio problem da ispoštuje red vožnje, mada gledajući iz njihovog ugla, a i iz razgovora sa nekoliko mojih kolega, shvatam pojavu ne baš malog nezadovoljstva kod njih. Prvo, taman su pregurali velika tumbanja po pogonima, mislim na novu raspodelu linija. Mnoge je to dosta poremetilo, al aj, imali su i neku kolektivnu korist od toga u smislu boljih smena uz manje tražnje za prekovremeni rad. Ono što izaziva veliko nezadovoljstvo jesu ova neprestana tumbanja i komešanja u gradu zadnjih već koliko meseci. Kolektivno ludilo, anarhija, red više ne postoji. Što kažu ljudi, menjamo trase na dnevnom nivou, trpe zbog toga dosta negodovanja od strane putnika, mesecima su gužve u gradu u navratima bile nepodnošljive, a ipak su oni ti na kojima se prvo to sve slomi. Plus i otvoreni radovi na sve strane. Mnoge tu politika i ne interesuje, gledaju prosto i život koji nije normalan već poprilično dugo u ovoj državi. Pričam ja i sa zaposlenima u MUP-u. Znam dosta policijaca opetativaca na terenu. Njima se tek život ogadio. Mnogi bi batalili posao u ovom trenutku da imaju alternativu. Ljudi ipak vole red, a ova država populista, anarhista i teških inatlija udara na mozak ljudi, koji prosto neće da ulaze baš toliko u politiku. Prosto, sve ovo što se dešava mesecima, na neke udara više, a na neke manje. Sebičnost i ostrašćenost dominiraju. Koliko god bilo loših stvari u ovoj državi, ovo što se dešava ovako u nedogled ne vodi ničemu, a i nema takvih ili sličnih primera po Evropi, pa i šire. Tako da se moraju donekle razumeti i lične frustracije vozača u javnom prevozu. Na kraju, baš to odsustvo osnovnog reda tera i druge da isti taj red ne poštuju. Lančana reakcija je tu neminovna. Na kraju, slikaju te iste vozače telefonima već dugo za sve i svašta. Svako sebi daje za pravo da uvodi svoj lični red. Lepši pol tek ume da se istakne bezobrazlukom. Prekjuče prisustvujem sceni kako se, očigledno gazda kafića, dere na pripadnike MUP-a u kolima, samo zato što su isti tražili da pomeri auto kojim blokira jednu traku u Makedonskoj ulici. Policajci su na kraju otišli, a ovaj mangup bezobrazni nastavio da vadi iz kola stvari, i naravno auto nije pomerio. Meni je to nepojmljivo. A mislim to su posledice svega ovoga što se dešava. Ne poštuju se ni lica u uniformi. Vezane im ruke, populizam i gluma glinenih golubova. Zadnje vreme stičem stvarno utisak da svako može da radi šta hoće, a bojim se da će biti sve gore kako vreme prolazi.