Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 303 94,7%
  • BMC

Glasovi: 17 5,3%

• Ukupno glasača
    320
Можда је боље питање да ли постоји такав случај било где у свету, али ван држава бивше Југославије... 🤣

Da, ali se po nekom pravilu pumpe grade na obodu grada, zbog ne daj Boze neke nesrece. Donekle i razumno. Al sad imamo BMC na metan, ne smem komentarisati. Ne znam kolike je zapremine ta CNG pumpa, kapiram da se dovod metana vrsi kamiona i poluprikolicama koje prevoze boce. Al opet tome nikako nije mesto u gradskoj sredini. Barem ja tako mislim da je ispravno, ne znam stvarno. :)

Ne mislim da je metan nešto posebno opasniji od ostalih goriva, i ne vidim mu svrhu ako se kao ekološko gorivo drži samo na onim zabačenim pumpama. Mana mu je potreba za većim bocama kod svih tipova vozila, jer se metan mora držati pod pritiskom od 200 bara da bi prešao u tečno stanje. Verovatno je i na samim pumpama pod pritiskom, a možda i ne. Kod svih vozila sigurno mora biti. Duže se i toči naravno. LNG se dosta koristi u Evropi, a njega baš nije lako sipati, valjda mora i dosta da se hladi prilikom točenja, tako da i s toga mislim da CNG nije mnogo opasan na pumpama, al zato u nekvalitetnim autobusima može biti čupavo već. Al šta god da se desi, trebao bi spolja da izgori sav gas, s tim što će vatru preneti i na celo vozilo to nema sumnje, nego dovoljno da da vremena da se svi ljudi sklone. Imali smo već jedan slučaj u Novom Sadu nažalost.

Vizantijsko plavi 3651 na 95. Jel to Karaburma?

Jel neko viđao ovog Citara? Navodno je u pitanju Party Bus, odnosno autobus u kom se organizuje žurka 😁
Screenshot_20250108_004249_Instagram.jpg

Ima, vozio sam se danas, ali sam zaboravio "gb", moguće 3660. Nema ga na aplikaciji. Bus stvarno deluje utegnutije od prethodne serije, kao da je završna obrada malo bolja. Šipke su crvene, što mi se ne sviđa, jer će da izgledaju užasno kad krenu da se gule. U svakom slučaju, kao da je mali pomak, ali i dalje je to turska kanturina.

Ima, vozio sam se danas, ali sam zaboravio "gb", moguće 3660. Nema ga na aplikaciji. Bus stvarno deluje utegnutije od prethodne serije, kao da je završna obrada malo bolja. Šipke su crvene, što mi se ne sviđa, jer će da izgledaju užasno kad krenu da se gule. U svakom slučaju, kao da je mali pomak, ali i dalje je to turska kanturina.
nije BMC toliko loš, pogotovo + verzija. I uopšte nije bučan. Zvuk motora je tipičan za CNG vozila.

Upravo u jednom na 23-jci. Pa dosta manje treska, skoro i da ne treska iako je dosta tvrd, a u odnosu na dizel braću u Niš ekspresu. Stvarno deluje bolje i od prethodne naše gasne serije. Ne škripi nigde puno, pa podnošljiv je, kao ok, mada džabe kad mi se BMC uveliko smučio. No, kad su već morali da stignu, barem da bude bolji od svih prethodnih, pa koliko toliko. Da, dosta je tiši, nema velikog zujanja, prijatniji je zvuk.

Onda zavisi od busa do busa bukvalno. Od Kneza Miloša do Vidikovca nije zaurlao ni jednom. Stvarno nije ostavio na mene utisak da je baš toliko očajan.

kakav haos na 18...892 i 898 voze, 4 plavca i 4 ikara... jel krenulo tumbanje Turaka po pogonima već?

Meni na 18ici nisu ostavili lep utisak, mnogo urlaju, ruzni su (sipke, poklopci i naravno spolja, ali za to je kriv Glupangula).

Onda zavisi od busa do busa bukvalno. Od Kneza Miloša do Vidikovca nije zaurlao ni jednom. Stvarno nije ostavio na mene utisak da je baš toliko očajan.

Neprincipijalnost pri završnoj odbrani, znači ništa se nije promenilo sa BMC u tom polju. Ista priča je bila sa starijima. Na 31 i dan danas od starijih iskoči neki utegnutiji, dok je dobar deo njih već razvaljen.

Da, ali se po nekom pravilu pumpe grade na obodu grada, zbog ne daj Boze neke nesrece. Donekle i razumno. Al sad imamo BMC na metan, ne smem komentarisati. Ne znam kolike je zapremine ta CNG pumpa, kapiram da se dovod metana vrsi kamiona i poluprikolicama koje prevoze boce. Al opet tome nikako nije mesto u gradskoj sredini. Barem ja tako mislim da je ispravno, ne znam stvarno. :)
ЈГСП Нови Сад од 2011. има пунионицу за ЦНГ аутобусе у кругу предузећа, а зграде и куће су са скоро свих страна. Ништа другачија ситуација у односу на погоне Карабурма и Нови Београд.

1000042508.jpg

Priča mi danas kolega koji je vozio na 18 ove Nemanjićko plave BMC da uopšte nije zadovoljan. Naime, kada potroši nešto gasa iz boca, postane mu nestabilan - toliko da kada vozi 50 km/h ima utisak kao da će otpasti točak koliko mu ljulja na pravcu. I za uspone mu i nije nešto živahan. Isto što mu je zasmetalo je kada koči/usporava, ima utisak da ga dodatno ubrzava usled inercije kao i kod Kineza. Kao da ima problema sa raspodelom mase. Greje odlično, nije toliko neudoban kao prethodni lot, kamere su tu, može dosta ljudi da stane su mu neke od prednosti.
Obradovao se kada je u januaru dobio da vozi 112M na 78. Bolja smena i bus. 😁

Neprincipijalnost pri završnoj odbrani, znači ništa se nije promenilo sa BMC u tom polju. Ista priča je bila sa starijima. Na 31 i dan danas od starijih iskoči neki utegnutiji, dok je dobar deo njih već razvaljen.
Pa tako i kod ovih iz Niš ekspresa. Sve sve al što lupa neki težak metalni zvuk, pomalo jeziv, nešto što nisam čuo ni na jednom GSP-ovom. Ne mogu ni da pretpostavim šta je to, niti odakle tačno dopire. Dal je možda od okretnice, pa mi tako ovaj novajlija od danas bi još i ok, jer stvarno je dosta bolji makar od ekspresovih za sad, dok je još nov novcijat.

Priča mi danas kolega koji je vozio na 18 ove Nemanjićko plave BMC da uopšte nije zadovoljan. Naime, kada potroši nešto gasa iz boca, postane mu nestabilan - toliko da kada vozi 50 km/h ima utisak kao da će otpasti točak koliko mu ljulja na pravcu. I za uspone mu i nije nešto živahan. Isto što mu je zasmetalo je kada koči/usporava, ima utisak da ga dodatno ubrzava usled inercije kao i kod Kineza. Kao da ima problema sa raspodelom mase. Greje odlično, nije toliko neudoban kao prethodni lot, kamere su tu, može dosta ljudi da stane su mu neke od prednosti.
Obradovao se kada je u januaru dobio da vozi 112M na 78. Bolja smena i bus. 😁
Pa nije tek tako postaviti boce sa preko 1000 litara zapremine na krov. Verujem da i te kako utiče na povoznost, a ja sam od više kolega čuo dosta loših stvari za BMC, s tim što pojedini imaju iskustva i sa našim, i onim kod privatnika. U principu kao naši su možda malo bolji, al dosta se žale na realno slabu zaštitu vozača, usled sudara daleko bilo. Tako da znam da vozači njima nisu u globalu zadovoljni. Čudo se oni probijaju i dalje ka zapadnoj Evropi.

Pa tako i kod ovih iz Niš ekspresa. Sve sve al što lupa neki težak metalni zvuk, pomalo jeziv, nešto što nisam čuo ni na jednom GSP-ovom. Ne mogu ni da pretpostavim šta je to, niti odakle tačno dopire. Dal je možda od okretnice, pa mi tako ovaj novajlija od danas bi još i ok, jer stvarno je dosta bolji makar od ekspresovih za sad, dok je još nov novcijat.
I ja sam čuo neki čudan zvuk kad sam se vozio, ali sam mislio da je možda samo na tom primerku. Zaboravio sam gb. A onaj zvuk na GSP-ovim, naročito kad koči i u leru, kad pukne nešto? Ne znam kako da objasnim, kao bubanj da udari.

Vrh