Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 303 94,7%
  • BMC

Glasovi: 17 5,3%

• Ukupno glasača
    320
Можда је боље питање да ли постоји такав случај било где у свету, али ван држава бивше Југославије... 🤣

Da, ali se po nekom pravilu pumpe grade na obodu grada, zbog ne daj Boze neke nesrece. Donekle i razumno. Al sad imamo BMC na metan, ne smem komentarisati. Ne znam kolike je zapremine ta CNG pumpa, kapiram da se dovod metana vrsi kamiona i poluprikolicama koje prevoze boce. Al opet tome nikako nije mesto u gradskoj sredini. Barem ja tako mislim da je ispravno, ne znam stvarno. :)

Ne mislim da je metan nešto posebno opasniji od ostalih goriva, i ne vidim mu svrhu ako se kao ekološko gorivo drži samo na onim zabačenim pumpama. Mana mu je potreba za većim bocama kod svih tipova vozila, jer se metan mora držati pod pritiskom od 200 bara da bi prešao u tečno stanje. Verovatno je i na samim pumpama pod pritiskom, a možda i ne. Kod svih vozila sigurno mora biti. Duže se i toči naravno. LNG se dosta koristi u Evropi, a njega baš nije lako sipati, valjda mora i dosta da se hladi prilikom točenja, tako da i s toga mislim da CNG nije mnogo opasan na pumpama, al zato u nekvalitetnim autobusima može biti čupavo već. Al šta god da se desi, trebao bi spolja da izgori sav gas, s tim što će vatru preneti i na celo vozilo to nema sumnje, nego dovoljno da da vremena da se svi ljudi sklone. Imali smo već jedan slučaj u Novom Sadu nažalost.

Vizantijsko plavi 3651 na 95. Jel to Karaburma?

Vrh