Ma ok, ne komentarišem ja njihovu unutrašnju politiku, jer nisam učstvovao tamo. Nego pričam o tom glumatanju tajnovitosti.
Evo primera radi, ako bih pre par godina ukucao na Guglu ''J-20 fighter'', mogao sam da vidim krišom napravljene
slike trećeg najeksluzivnijeg vojnog aviona na svetu. Čiji je autor rizikovao da bude gonjen pa i pogubljen. Pa ipak, o tom avionu svet je imao i slike, i izveštaje, i analize, sve sve... A ako bi u jednoj Srbiji da vidiš npr slike Ikara stare 20 faking godina, ili da vidiš koji je nosio koji gb... aaa ne, to nećeš moći dok se ne učlaniš. A i to članstvo, ako se dobro sećam, ti neće biti trajno ako samo čitaš a ništa ne pišeš, jer onda budeš izbačen... Znači sve u svemu, lakše ćeš da se informišeš o lovcu 5. generacije nego o autobusima u rođenom gradu? Zato što se našla grupa dokonih koji bi da od svog hobija prave karijeru i mistiku? Mislim se ''alo bre pa koga vi zaj... ?!'' :bash:
Da ne pričam o tome da to sebično ''hoardovanje'' podataka, slika, arhiva... vodi ka njihovom izumiranju. Pogotovu sad u eri kad većina ljudi to skladišti na hard diskove koji nisu trajni, i vremenom gube podatke. S druge strane,
puštanje takvih sadržaja na internet im znatno povećava šanse da budu trajno sačuvani u istoriji. Jer će, poput poruke u flaši, putovati ogromnim okeanom i doći u priliku da ih drugi pronađu, dupliraju, sačuvaju, podele, pa čak i poprave (poboljšaju). Što je milion puta bolje nego da ''trunu'' na nekom zapuštenom hardu sve dok ih vreme ne samelje u nule. Ali avaj... Kako bi onda pojedinci hranili svoj ego i busali se kako jedini na svetu imaju sliku tog i tog autobusa u tom i tom pogonu iz te i te godine... :roll:
Doduše, ne pate samo oni od toga. Kolekcionari (što amateri, što prodavci) starih slika grada isto sve više usvajaju takvu politiku. ''Moje, moje, moje!'' ''Daću ti da vidiš, al samo ako platiš!'' Da platim za šta? Za 100 godina staru sliku mog rođenog grada koju si bespaltno našao u babinom ormaru pa bi sad da je unovčiš? Ma slobodno je zadrži i stavi tamo gde sunce ne sija. I odnesi je u grob sa sobom. Pa se hvali posle na onom svetu kako si trajno uništio jedan deo istorije umesto da ga podeliš sa drugima, samo zato što ti zinulo dupe za parama (Getty images i slični hohštapleraji) ili što si hteo da glumiš facu (ko ovi sa GSP). :kafa: