Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 294 95,1%
  • BMC

Glasovi: 15 4,9%

• Ukupno glasača
    309
Вожд":2dqi0eon je napisao(la):
Добра ти је ова да страни туристи бирају дестинацију по боји јавног превоза.. :roll:

Pre svega sam mislio na negativno sirenje komentara po drustvenim mrezama posebno kod entuzijasta sa Jutjuba. Postavi lik klip pod imenom Belgrade bus i 5 komentara ispod what an ugly bus. Ako bi komentari bili great bus to ne bi uopste znacilo da ce iko zbog toga doci nego da nas hvale.

Ustalom ako mislis da uniforma ne ostavlja utisak sledeci put kada trazis posao obuci belo odelo na roze tufnice pa se javi da li si prosao.

Свеједно, утисак да су кршеви - кршеви и да је ова земља пропала неће променити то што си ти дошао на ингениозну идеју да их префарбаш у "модерне" боје, па макар биле розе туфнице.

Туристички аутобуси требају бити визуелно атрактивни, док је јавни превоз униформног изгледа.

Ето Њујорк фура беле аутобусе са плавом штрафтом, Чикаго беле са плавом и црвеном.. Вероватно су они само блесави Јенкији који не знају ништа ниочему.

Мене интересује шта Београђани мисле о изгледу аутобуса и јавног превоза у целини.

Jbg sad sam zatrokirao.

Evo ti pasus.

Pre svega sam mislio na negativno sirenje komentara po drustvenim mrezama posebno kod entuzijasta sa Jutjuba. Postavi lik klip pod imenom Belgrade bus i 5 komentara ispod what an ugly bus. Ako bi komentari bili great bus to ne bi uopste znacilo da ce iko zbog toga doci nego da nas hvale.

I to upravo zbog Njujorka. Njujork ne gradi imidz na autobusima nego na kulturi i soliterima. Sta mi imamo. Ne zna se sta je gore, na to mislim. Makar uniformu da srede to bi stvorilo utisak reda, pedantnosti. Ne utice boja na misljenje o gradu nego taj utisak posvecenosti gradu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jgN0F9eQd_g[/youtube]
Туриста за пожелети на улици или београдском јавном превозу.
Требало је да га питају за боју аутобуса.

Вожд":2c3l29x1 je napisao(la):
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jgN0F9eQd_g[/youtube]
Туриста за пожелети на улици или београдском јавном превозу.

Verovatno si zbog toga mislio da boja nije bitna bar sto se turista tice. Zbog takvih svakako nije. Mislim nije covek mislio nista lose ali poenta je u tome da ne mari za takve stvari kao sto je boja autobusa.

Што баш је репрезентативан примерак..

Шалу на страну, заиста мислим да би бисерно бела адекватна за београдске бусеве, пре свега због имена града и целе приче око тога.

Сећам се, када сам у друштву пријатеља "Француза", са БИГЗа гледао панораму старог дела града, у једном моменту му се отело - па јесте бео!

Видим проширили су избор боја...наравно нигде се не приказују резултати гласања...

all.png

И даље мислим да је зелена секси :grand:

Meni se svidja ovo resenje iz Beca, tako da crveno-bela kombinacija (mada je mozda do samog autobusa :roll: )
busse_website.jpg

milanobelgrade":q6txzn1k je napisao(la):
cuo sam za seksi devojku ali ne i za seksi bus hahaha malo se zezam ne zameri :)

Ko god da je radio fotosop na tim slikama je uradio lose, niti je znao koje boje tacno da koristi. Zuta je ocigledno previse svetla, kao i plava (na zuto-plavoj kombinaciji), narandzasta isto previse svetla. Ja sam glasao za sivu jer mi se nijedna druga nije svidela.

milanobelgrade":14it2d50 je napisao(la):
Видим проширили су избор боја...наравно нигде се не приказују резултати гласања...

all.png

il zelena sa crnim il crvena sa crnim il narandzasta za sivim :D

Beli bi podsecali na Bukurest ili Sisak. Individualnost oznacava samo mali logo tako da ipak ne bi isao na belu bez obzira na sve prednosti. Ni plava traka ispod prozora im ne bi mnogo pomogla.

640px-Bucharest_Citaro_bus_1.jpg

autopromet.jpg

Od ponudjenih varijanti (ukoliko to znaci prosirenje one 4 varijante sto je Mali spominjao) zelena sa crnim svetlosnim grupama je definitivno moj favorit s tim sto zelene tockove ne bih zaobisao ni u kom slucaju.

И да засадимо траву на крову, тако зеленом..
phytokinetic-bus-en-rout.jpg

Букурешт је фурао разне боје аутобуса, жуту на пример. Бела им је од скоро и ретко ко и зна да је тако. А тек за "гласовити" Сисак..

Бела боја је боја Београда..
Не искључујем линеа детаљ стилизованог Београда на бочним странама и бисер - белу као пикантан зачин.

Бела је мало превише једноставна,ја сам одрадио на брзину пар лошији примера.
autobusi-primer.png

Moжда би на црвеној комбинацији боље било да је светлосна група бела уместо црна или сива које се примењују. Свиђа ми се овај предлог цревно-плаве као на новим трамваијима, ако није проблем да се уради са белим кровом и белом светлосном групом, као и скроз црвеном предњом стеном.

Ova anketa za izbor boje autobusa toliko nema smisla i toliko je glupa u rangu gradskih strucnjaka....pa svaka od ovih boja ima hiljade nijansi i hiljade kombinacija sa drugim detaljima i bojama na autobusu...sta npr izabere se zelena... koja nijansa zelene...? metalik ili ne..? mat ili sjajna...? svaku od boja Djura priuceni moler iz Donje Pretresnje moze upropastiti prilikom farbanja autobusa.

Zar nije logicnije unajmiti dizajnere, studente, strucnjake i izabrati 3 resenja pa onda glasati...? i tu ne treba stati ... covece jel toliko tesko napraviti knjigu standarda za sve sto se radi u glavnom gradu... a ne da imamo 1000 razlicitih stubica...trotoara...saobracajnih znakova...uniformi...klupa...mogu ovako do sutra

Baj d vej glasam za narandzastu... :bash:

Transperth kombinuje sivu i zelenu:

25c07f7261c4100d1f72bb640bed60bc.jpg

^^^Kako vam se cini? Moze u kombinaciji sa drecavo zelenom/lime green, svetlozutom, narandzastom.

Ljudi. Nazalost neko je pogresno shvatio ovu vest o tom "velikom farbanju" voznog parka i poceo to da siri po ceom netu. Procitajte jos jednom pazljivo odluke i vidicete da se NIGDE ne spomenuje farbanje Solarisa, japanaca, N seriji i ostalih vozila. Radi se o biranju boje za 30 novih Ikamerca koji jos nisu ni napravljene. Mislim da je farbanje Solarisa uopste nemoguce, posto imaju garanciju i ako bi neko zaista hteo da "mazne pare" kroz farbu, mnogo bi bilo logicnije, jednostavnije i odnosno jeftinije ofarbati stare tramvaje, koji su u uzasnom stanju.
Znaci gradani biraju boju SAMO ZA NOVA VOZILA. Na kraju cemo dobiti potpuno istu sliku kao i pocetkom ovog veka kada smo na neki cudan nacin dobili japance u kolor semi sarajevskog GRASa.
Pored toga je raspisan tender ZA PRIVATNE PREVOZNIKE, s uslovom da svi autobusi budu jedne boje, ali ovo uopste ne vazi za vozila GSPa!

Naravno najmanji problem je da se uradi :)
I ovo je sve cisto nesto na brzinu kako to moze da izgleda.
autobusi-primer-3.png

Хвала, баш убаво, мислим да би било најпаметније применити само реално најбољу шему у ГСПу тренутно, а то је шема са КАФ трамваја. Слажем се да је сулудо фарбати нове Соларисе, Јапанце чини ми се да не смеју, као ни Швајцарце, али ја бих све маторе Икаре (а богами и Н серију) као и нове Икаре и све будуће принове ГСПа фарбао као КАФове. Ем је лепа комбинација, ем су у питању боје нашег народа и грба града Београда (па се лепо уклопи на аутобусима и грб Београда).

Vrh