Šta je novo?

Autobusi

Od kog proizvđača autobusa bi grad trebao da kupi 100 novih zglobnih vozila na gas.

• Solaris

Glasovi: 295 95,2%
  • BMC

Glasovi: 15 4,8%

• Ukupno glasača
    310
Ni meni se ne sviđa izbor boja, samo što meni vise izgleda kao da je nacrtan zagađen grad.
Isto tako mi nije jasno par stvari. Da li su stavili neku zaštitnu podlogu pre grafita? Reklame se stavljaju sa oprezom, kako se ne bi oštetila površina vozila, a poenta je da GSP zaradi. Sa ovime, GSP nema nikakav prihod, a onda će imati dodatne troškove za kasnije uklanjanje grafita. U suštini, GSP je na gubitku sa ovim, iako im baš malo vozila ima grafite (osim trola i tramvaja) barem je takav moj utisak. Mislim da je na kraju postojala samo dobra namera, ali je to sve izvedeno ofrlje, kao i uvek.

Ako se dobro sećam, samo sam ja postavio onu brzinsku fotografiju iz Takovske, gde se vidi samo zadnji deo, i to ne ceo.

Izgleda odvratno, kao i sva druga vozila s grafitima koje sam video.
I baš se nešto mislim kako to da se ''ukrašavaju'' samo ta vozila nabavljena za vreme prethodne garniture? Kako se niko nije za***ao pa uvrstio neki od Ikarcedesa, Higera ili BMCova za taj ''projekat''? :kafa: JIM :evil:

Pohvala Keši samo za trud i fotografiju. Inače sam ''crtež'' i celokupan ''projekat'' su odvratne bljuvotine i sramne legalizacije vandalizma nad javnom imovinom.

Sole, mislim da se dobro sećaš. Mogli smo i na tvojoj fotografiji videti kako to otprilike izgleda, al evo imao sam ja zato malo sreće da to uhvatim. Čujem Solarisa iza kako kreće sa stanice, i sasvim slučajno se okrenem i vidim to čudo od reklame o kojoj se već pričalo na forumu. Telefon već u ruci i još me ništa nije omelo u, inače, jako prometnoj Požeškoj ulici.

Nisam razmišljao o tome Bender iskreno :) Mislim na to što takve reklame kače na Solarise umesto na Higere, BMC-e i Ikarbuse. No, izgleda mi ovako dosta stariji i istrošeniji, čemu dosta doprinose i ovako prljave felne sa sve crvenom kao dominatnom bojom. A što kažeš, ne vidim ni ja neku posebnu svrhu u tom nazovi projektu. Inače, grafita sam se oduvek grozio. Mislim na žvrljotine naravno.

Ja znam da će to mnogima delovati kao svojevrsna teorija zavere i ostrašćenost prema aktuelnoj vlasti (tebi možda neće, ali nekim drugim članovima znam da hoće)... Ali ja sam poprilično blizak tom zaključku. Nisam siguran, dakle ne tvrdim, nisam ubeđen. Ali sam blizu tog zaključka.

Jer kad se pogleda i šablon dozvoljavanja reklama na vozilima u prethodnom periodu (pre ovog ''projekta'') videće se da se u reklame najviše ''zamotavaju'': CAFovi, Solarisi i BKMovi. Ima poneki Ikarcedes, ALI kod njih su polovične reklame (od jednih vrata do drugih), a nisam ih video da su celi zamotani kao ovi pomenuti. Tako da argument koji bi neko možda potegao, da se to radi jer zakupci reklama žele da im reklame budu na novim i sređenim vozilima - ne stoji. Jer viđam puno Solarisa koji su zamotani, a vide se tragovi vremena na njima, a puno Ikarcedesa koji su u boljem stanju, a pošteđeni su reklama. Što znači da nije jedini kriterijum starost i stanje vozila. Jer da jete, ne bi se na pojedine razdrndane BKMove stavljale reklame nego bi se išlo na ove ''mlađe'' i očuvanije Ikarcedese, Solarise... Pa ipak, vidi se tačno da su CAFovi, Solarisi i BKMovi najviše ''na udaru''.

Uostalom... da nismo imali već dva puta političke majmunarije sa prefarbanjem vozila JGPa pa i da kažem da možda preterujem. Ali imali smo prvo onu DSovu žuticu uvedenu 2000ih (sa bundevama za trole i crvenim za tramvaje), sa sve plavim linijama (drugom bojom DSa) pri dnu. A onda pre par godina, kad je bilo novo ''glasanje'' za odabir novih boja, preko noći se na Blicovoj otvorenoj anketi izglasala crveno-bela opcija. Kao što je bio slučaj nedavno sa onom čuvenom ''anketom'' za sudbinu Starog savskog mosta, kad je preko jedne noći broj glasova za opciju ''na suvom ćuprija'' prešišao druge opcije, i konstantno držao ''prednost'' od 1000 glasova preostalih dve nedelje. (mogu da iskopam linkove, ako bude nekih nevernih Toma)

Tako da imajući u vidu sve te političke majmunarije i komplekse, uopšte me ne bi čudilo da i iza ovog targetiranja vozila kandidata za reklame-totalke se itekako pitaju i mesni komesari i politički funkcioneri. Na kraju krajeva, ionako ih ima svugde, pa što ih ne bi bilo i na tom polju. :roll:

Glavni kriterijum za odabir vozila na kojima će biti postavljene reklame su u stvari linije na kojima su ta vozila zadužena. Na linija poteza 300 i 400 (verovatno i drugih prigradskih, ali ne mogu da tvrdim) praktično nema reklama na vozilima, nego isključivo unutra. Onaj koji se reklamira, bira linije ili zone gde želi ta reklama da se vidi. S obzirom da Solarisi prolaze kroz širi centar grada, onda su uglavnom reklame na njima, kao i na CAF-ovima, trolama. Jedini IK112-LE na kojima ima reklama je onaj koji je vozio na liniji 70, do Ikee, i to je naravno bila Ikea reklama. Mislim da je to jedini i glavni razlog zašto se vide reklame uglavnom na Solarisima, a to je upravo to što se oni nalaze na tim linijama gde ima veći protok i veća razmena putnika, odnosno kreću se kroz grad.

Razmišljao sam i u tom smeru, naravno. Ali to i dalje ne objašnjava zašto onda Katice nemaju reklame, zašto ih nemaju Ikarcedesi (a viđam ih na primer na 16 i 95), zašto ih nemaju Higeri na Eko liniji... Nego eto uvek se baš sve vrti oko tih vozila nabavljenih u vreme zlog Đilasa™, o kojima su se ispredali mitovi do pre par godina.

Kažem, ne tvrdim ništa. Ali znajući naše iskompleksirane pavijane u politici (mislim na sve redom, ne samo na ove sada) i šta su sve radili samo da se dokopaju svojih ciljeva, ovo mi uopšte ne deluje neverovatno i čudno.

Žalosno je što smo kao društvo uopšte dogurali dotle da se sumnja i u ovakve stvari, jer smo svi videli (pogotovu ovde na forumu, gde je Zuma iz sata u sat pratio i izveštavao rezultate) kako se nameštaju ankete i glasovi čak i za sudbinu Starog savskog mosta ili još trivijalnije - za izbor nove kolor šeme ''po meri građana''. Jadno je to. Baš jadno.

Za Katice ne znam, ja mislim da oni ipak imaju reklame. Pogotovo što su neki čak i unutra bili reklamirani. Ja sam pod utiskom da imaju reklame, mada se nisam od januara njima vozio. Sigurno ima informacija, odnosno cenovnik za reklamiranje na GSPovim vozilima. Sigurno je bilo podeljeno ili po zonama ili po linijama, pa onda način reklamiranja, spolja, unutra, tip vozila, veličina reklame, itd. Moguće je i da sama firma koja se reklamira ne želi da stavlja reklame na starijim vozila na zbog neke reputacije brenda ili šta god. Iskreno sad mislim da baš malo veze ima sa tim političkim delom, a čak i da jeste, ne čudi me.

Марецар је објаснио. Не лепе се рекламе на Соларисе зато што су Солариси, већ зато што их углавном трпају на градске линије. Исто важи и за БКМове и КАФове. А човек који је набавио та возила јесте велико зло, као и овај садашњи лопов.

Jednostavno je to: reklame isu na najbolja vozila koja se motaju tamo kuda i najviše ljudi i koja će zbog stanja najduže raditi. A to su solarisi i španci. A slučajno, ili ne, ta vozila su kupljena u neko drugo vreme.

Ok, vi meni lepo javite kad ugledate neki Ikarcedes kompletno zamotan u reklamu (od šoferke do zadnje strane).

U pravu je Mare za to,kod nas na 300 & 400 ih nema a jedina 2 busa za koje znam da su obmotani u reklamu su IK112LE i to #3226 & #3229,i oba rade stalno na 70. i imaju tu zuto-plavu odoru,jer idu do IKKEE.
Ponekad ih vidim jako kratko na zameni neke 300 linije.Bio je pre nekoliko meseci #3213 sa reklamom Midee,ali jako kratko.

Ali mi je cudno sto Higere koji su stalno redovni na centralno-gradskim linijama,nisu zavijali. (22A) npr #3533.
Znam da pojedini IK112m imaju reklame...recimo #3233 #3235 #3238.Oni su ili na 27E ili na 44/53/83.

Juce sam se vracao Solarisom sa 31. sa ogromnog tamnom reklamom MTS-a i ono se ljudi nista ne vidi kada gledas kroz prozor...lepo izgleda spolja,ali mnogo neprakticno.

I solo i zglobna M serija ima total reklame, a Higeri su još pod aktivnom garancijom, pa možda na njih zbog toga ne smeju da lepe reklame. Koliko se sećam, nekoliko prvih godina su i Solarisi išli bez reklama, kao i CAF-ovi. Kad se postavi reklama na vozilo, velika je verovatnoća da će se lak po skidanju iste znatno oštetiti, pa čak i kad se radi o vrlo kvalitetno ofarbanoj oplati.

Stajao je jedan Solaris na Novom Beogradu duže od mesec dana upravo zbog oštećene farbe posle skidanja reklame. Onda je krenulo preucavanje čija je krivica. Ko je snosio troškove ne znam.

Žika":3m0wn1as je napisao(la):
Stajao je jedan Solaris na Novom Beogradu duže od mesec dana upravo zbog oštećene farbe posle skidanja reklame. Onda je krenulo preucavanje čija je krivica. Ko je snosio troškove ne znam.
U principu trebalo bi da se zaključuje ugovor o Iznajmljivanju prostora (otplata vozila) po nekom pravilu isporučilac usluge i posle skidanja reklame mora da ostavi otplatu u stanju kakvo je zatekao. Sve agencije koje rade brendiranje prvo pregledaju oplatu i ispituju da li je udarano vozilo, ako jeste kako, kakva su oštećenja i naravno brendiranje na određenim linijama (prevoznik se obavezuje da ga drži na određenoj liniji) košta više nego na nekim drugim. Gradske više koštaju, a dodatno se plaća ako se striktno treba držati vozilo na jednoj liniji.

Poslato sa Huawei Mate 20 Pro uz pomoć Tapatoka

Svaki bus bi trebao da ima manji bilbord sa strane na kome se menjaju reklame po potrebi, a ne da se farba ceo bus..

Tako je. Kačio sam mislim baš na ovoj temi predloge, tačnije - podsećanja za naše vajne gradske oce i službe, kako u normalnm gradovima i preduzećima izgleda reklamiranje na vozilima JGPa.

maxresdefault.jpg

Upravo se vozim Higerom #3524 na 305 i leva strana gore celom dužinom ispod otvora za klimu prokišnjava, ne stalno... Samo kada bus naglo skrene kevo ili desno.
:rant:

Neverovatne stvari... Kome prijaviti? Direkciji?

Vrh