Dobro je da nisam jedini.
Potpuno sam zaboravio na ovaj forum.
Elem, vlasnik stana u lameli 1.
Iskustva su šarena. Od dobrih do loših. Vidim da su ljudi imali iskustva da im je investitor nudio raskid ugovora, ja sam imao obrnutu situaciju pa sam sam tražio to. Nekako smo uspeli da se nađemo na pola i da nastavimo. Stan sam odavno isplatio, a cene su otišle na gore tako da realno imamo čistu zaradu za sad. Ovo mislim na one koji su isplatili sve još prošle godine po starim cenama.
Preuzimanje ključeva u decembru nije baš prošlo kako smo svi želeli jer sam zatekao dosta stvari koje nisu završene pa sam odbio preuzimanje. Bilo je i malo ružnih reči sa obe strane pa i pretnji advokatom sa njegove strane. Taj deo nisam skroz razumeo (nema baš previše smisla), pa sam izignorisao, valjda sam bio malo preoštar. Na kraju sam preuzeo stan pre dva dana. Ima sitnica koje nisu rešene ali to već mogu i sam. Sve u svemu, prihvatio sam te sitnice i teram dalje.
E sad, investitor. Moram da priznam da jeste malo ortodoksan, ali opet i on će živeti tu. Obišao sam i njegov stan, pošto se malo povela priča o kvalitetu radova. Neverovatno je, ali sve ovo na šta svi kukaju, ima i on.
Od krivih zidova, problema sa parketom (žao mi je što nisam slikao ono, verujte mi da sam ja investitor taj ko je radio parket bi sad bio na dnu Dunava), očajno postavljenih pragova itd. Moram da priznam da u nekim segmentima njegov stan izgleda gore od mog.
Komunikacija je definitivno problem jer bi brdo ovih žalbi moglo da se reši samo sa malo lepih reči i otvorenim razgovorom. Ali opet i za to donekle imam razumevanja. Čovek je pred penzijom i vidi se dobra namera jer su stvarno nudili brdo izbora prilikom kupovine. Materijali su kvalitetni i sve je prilično lepo. Na žalost, mislim da je pritisak preveliki, a ne vidim da je imao neku pomoć. Otud i defanzivan stav.
Očigleno je da je radna snaga glavni problem sve vreme. Kontrola radova izgleda kao da ne postoji tako da sam apsolutno siguran da je izmenjao brdo ljudi na poziciji šefa gradilišta. Kao neko ko vodi svoj tim (druga branša), verujem da je imao brdo problema sa njima i mogu da razumem. Nije tu samo korona, već i rat u Ukrajini iz koje stiže dosta materijala. Sve to utiče na produženje rokova. Sama zgrada je vrlo specifična jer je "dugačka" pa verujem da ima mnogo više priključaka nego obična višespratnica. To se i vidi po broju šahtova okolo. To je verovatno uticalo na dobijanje dozvola. Kako god, pokušavam da gledam stvari sa dobre strane jer ništa nije crno / belo.
Od stana očekujem da nemam vlagu, da je izolacija pristojna i da zidovi i plafon ne pucaju i da ne padaju kad bude zemljotres.
Ostalo je rešivo.
Neko je spomenuo penale. Mišljenja sam da treba da se traži, jer deo intervencija jednostavno moramo sami. Stan mora opet da se kreči, mora i ponovo da se čisti jer ono što su uradili nije baš sjajno. Verovatno će i još nešto iskočiti ali to ćemo videti već kad se uselim. Ta razlika će pokriti te troškove i moje izgubljeno vreme. Mislim da je to sasvim ok kompromis na obe strane.
U svakom slučaju, želim komšijama sreću u novim stanovima i nadam se da ćemo se lepo družiti.