Koliko su ti penali I kako se obracunavaju?Mesečna isplata penala zahteva preveliku administraciju i opterećuje finansiranje projekta.
Pošto detalji isplate nisu definisani Predugovorom, realna mogućnost je da se presek uradi na kraju.
Zbog toga pretpostavljam da će penali zbog kašnjenja za celi period (od 2. avgusta do datuma završetka radova) biti obračunati na kraju, pa odbijeni od poslednje rate.
Ili vraćeni, onima koji su stan isplatili u celosti.
Druze, Evo me na more pa sam mislio vec kad si u tematici pri ugovorima I papirima da jednostavno kazes podatak a ne da se pravis pametan I da nas ucis dje to pise. U svakom slucaju hvala na pomociPogledaj predugovor, član 5.11![]()
Taman da plate komarnikPo ovom ugovoru, za stan vrednosti 250,000 EUR sa PDV odnosno 227,273 EUR bez PDV-a, penal je 454 EUR mesečno (0,2%). A maksimalno 9,090 EUR penala mogu da plate po ugovoru.
Taman da plate komarnik![]()
Rok za prvu fazu je bio januar 2025 + 6 meseci bez penala sto je istekloDa bi došli od maksimalnih 4% treba da prodje 20 meseci kašnjenja. Btw kada je za prvu fazu bila prijava radova?
Rok je koliko znam 39 + 6 meseci. Jel to probijeno?
Sent from my iPhone using Tapatalk
"Polazeći od prijave radova od 28. 7. 2022, Prodavac je dužan da izgradi i preda nepokretnost Kupcu najkasnije do 28. 10. 2025 (39 meseci), s tim da se taj rok može, uz blagovremeno pismeno obaveštenje i razumno obrazloženje, produžiti za dodatnih 6 meseci – do 28. 4. 2026; svi rokovi dalje miruju za vreme trajanja više sile (rat, nemiri, pandemija, ekstremne temperature, štrajk, vanredno stanje, obustava komunalnih usluga i sl.), o čemu Prodavac mora odmah obavestiti Kupca i uložiti razuman napor da otkloni prepreke, a ako objekat ni po isteku svih ovih rokova nije završen, Prodavac duguje ugovornu kaznu od 0,2 % neto kupoprodajne cene za svaki mesec kašnjenja (ukupno ograničeno na 4 % neto cene), što predstavlja njegovu potpunu odgovornost, dok se kazna ne obračunava za kašnjenje izazvano višom silom."
Iz zakona o obligacionim odnosima, (član 263): Dužnik se oslobađa odgovornosti za štetu ako dokaže da nije mogao da ispuni svoju obavezu, odnosno da je zakasnio sa ispunjenjem obaveze zbog okolnosti nastalih posle zaključenja ugovora koje nije mogao sprečiti, otkloniti ili izbeći.
Inače na CEOP-u prva prijava radova koju sam pronašao, bila je 28.07.2022.
Ja sam siguran da je investitoru stalo do toga da što pre omogući stanarima ulaz u stanove, pitanje je samo šta se to dešava sa državnim firmama.
Malo su se aktivirali na drustvenim mrezama, tako da mozda krenu sa mrtve tacke uskoro.To mozda mislis na onaj Airport Garden Business Park ali to stoji vec duze vreme bez ikakvih naznaka pomaka:
![]()
Home - Airport Garden
Vision of Growth Block 65 New Belgrade Block 65 Belgrade is an exceptional project, bringing a new dimension of business […]agbp.rs
Nema ni lokacijskih uslova za taj projekat tako da bih se iznenadio da ista zapocinju ove, a najverovatnije ni sledece godine.
Ono sto je pre evidentno je da su dobijeni uslovi za zgradu pored airport gardena / Mazde tako da ce tu verovatno pre krenuti dalja gradnja.
A investitor mislim da je zeznuo vec sada reputaciju sa ovolikim kasnjenjem i dinamikom radova.
Ja tumačim ovaj ugovor da je rok za prvu fazu recimo januar, plus mogu produžiti 6 meseci zbog više sile. Da računamo da je viša sila ova ulica, ali sobzirom da je isteklo i tih 6 meseci, penali se moraju isplatiti. Neka me neko ispravi ako grešim?Mislim da se prerano radujemo isplati penala...prvo što će investitor raditi je pozivanje na kašnjenje usled više sile što stoji u članu 5.11.
Ne znam da li se kašnjenje sa dobijanjem dozvola može tretirati kao viša sila ali je sigurno da će na sve načine pokušati da to izbegnu.