Šta je novo?

Airport Garden

Ubacio sam u ChatGPT sva rešenja o odbacivanju sa CEOP-a za saobraćajnice i zatražio sumirano objašnjenje, kako bi svima bilo lakše da razumeju šta se dešava.

Evo pregledno, jasno i pojednostavljeno hronološko ređanje sva tri odbačena rešenja koje ste naveli, uz jasan pregled grešaka i navođenje ko je odgovoran za njihovo ispravljanje:

📅 Hronološki pregled situacije:​

Dokumentacija se odnosi na projekat:
  • Airport Garden na Novom Beogradu
  • Investitori: Direkcija za građevinsko zemljište Beograd JP i Telekom Srbija a.d.
Podnet je zahtev za odobrenje radova na rekonstrukciji infrastrukture i saobraćajnica oko objekta.

Svi dokumenti su odbačeni od strane:
Grad Beograd - Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove,
(odgovorna osoba: Marko Kulić, dipl. pravnik)

🗓️ 1. Prvi odbačaj: 12.12.2024. (inicijalni zahtev)

🚩 Razlozi odbačaja i ko ih mora ispraviti:​

Opis greške ili nedostatkaKo mora da ispravi?
Nije priložen elaborat geodetskih radova📌 Geodeta
Pogrešno ili nepotpuno navedene katastarske parcele📌 Glavni projektant
Pogrešni brojevi dokumenata (kopija kat. plana vodova i JKP „Javno osvetljenje“)📌 Glavni projektant
Nedostaje materijalizacija vodovoda i kanalizacije📌 Projektant hidrotehnike
Datumi tehničke dokumentacije nisu usklađeni (katastar, mišljenja JKP i sl.)📌 Glavni projektant / Geodeta
Nejasno naznačena postojeća regulacija sa legendama📌 Geodeta / Projektant
Nedostaju poprečni i podužni profili u skladu sa pravilnikom📌 Projektant saobraćajnica
Nejasno ispoštovani uslovi za vodovod i kanalizaciju (JKP „Beogradski vodovod“)📌 Projektant hidrotehnike
Nedostaje jasno obrazloženje mera zaštite vode i zemljišta (uslovi JKP kanalizacija)📌 Projektant hidrotehnike
Nedovoljno jasna provera prolaznosti raskrsnice (Sekretarijat za saobraćaj)📌 Projektant saobraćajnica
Nisu dostavljeni kompletni uslovi (JKP „Beogradske elektrane“)📌 Projektant instalacija / JKP Beogradske elektrane
Nedostaje Elaborat uticaja saobraćajnice na gasovod (Srbijagas)📌 Projektant gasovoda / Srbijagas
Nejasni uslovi JP „Putevi Beograda“📌 JP „Putevi Beograda“
Nedostaje rešenje o upravljanju otpadom (Sekretarijat za životnu sredinu)📌 Sekretarijat za životnu sredinu
Nedostaje saglasnost Sekretarijata za imovinske poslove grada Beograda📌 Sekretarijat za imovinske poslove grada
Nedostaje Anex I ugovora📌 Investitori (Direkcija / Airport Garden)

📅 Zaključak prvog odbačaja:
Omogućeno jedno usaglašavanje (besplatno) u roku od 30 dana.

🗓️ 2. Drugi odbačaj: 27.01.2025. (usaglašen zahtev nakon prvog odbačaja)

Nakon što su pokušali ispraviti gore navedene greške, opet su se pojavili problemi:

Tehnička kontrola dala uslovnu potvrdu, zbog nedostajuće saglasnosti Srbijagasa📌 Vršioci tehničke kontrole / Srbijagas
Nedostaje jasna saglasnost JKP „Beogradske elektrane“📌 JKP Beogradske elektrane / Projektant
Nedostaje jasna saglasnost Srbijagasa na elaborat o uticaju📌 Projektant gasovoda / Srbijagas

📅 Zaključak drugog odbačaja:
S obzirom da je ovo bio već usaglašeni zahtev, nije više omogućeno novo usaglašavanje bez plaćanja taksi i ponovnog dostavljanja dokumentacije.

🗓️ 3. Treći odbačaj: 25.02.2025. (novi pokušaj podnošenja nakon drugog odbačaja)

Ponovljen zahtev koji je ponovo imao formalne nedostatke:

Istekao elektronski potpis elaborata za gasovod📌 Projektant elaborata (Gescon projekt)
Nedostaje potpisan ugovor sa Srbijagasom za izmeštanje gasovoda📌 Investitor / Srbijagas
Deo dokumenata ima nevažeće elektronske potpise (Saglasnosti, ovlašćenja itd.)📌 Podnosioci zahteva (Direkcija, Telekom)

📅 Zaključak trećeg odbačaja:
Moguće je ponovo podneti zahtev, ali moraju ponovo biti plaćene takse i naknade.

⚠️ Šta sada činiti?

Kako su već iskorišćene zakonske mogućnosti za besplatne popravke dokumentacije, preporučeni postupak je sledeći:
  • Sve navedene greške iz svakog pojedinačnog dokumenta jasno identifikovati i u potpunosti ispraviti.
  • Potpisati neophodne ugovore i saglasnosti, osigurati validne elektronske potpise.
  • Prekontrolisati detaljno tehničku dokumentaciju i potpisati bezuslovne saglasnosti tehničke kontrole.

✅ Tek nakon detaljne provere da su sve gore navedene greške zaista ispravljene, podneti konačan zahtev.

🧑‍💼 Sumarna odgovornost po subjektima:

SubjektŠta mora uraditi
🏢 Investitor (Direkcija / Telekom / Airport Garden)Prikupljanje svih neophodnih saglasnosti, potpisivanje ugovora, koordinacija svih učesnika
🖥️ Projektanti (Berger Group, Mint ia, Gescon projekt, Andzor Engineering)Detaljno ažurirati dokumentaciju, ispoštovati sve tehničke uslove
🔍 Vršioci tehničke kontroleIzdati jasnu, konačnu (bezuslovnu) potvrdu
🏛️ JKP Beogradske elektrane, Srbijagas i druga JKPIzdati jasne, nedvosmislene i validne saglasnosti
📐 Geodetske organizacije (NS Geodet)Kompletiranje tačne geodetske dokumentacije
🏙️ Gradski sekretarijati i JP (Imovinski, životna sredina, Putevi Beograda)Izdati jasne, potpune saglasnosti i potrebna rešenja

📝 Zaključna preporuka:​

Neophodna je precizna koordinacija između svih navedenih učesnika. Potrebno je imenovati koordinatora projekta čiji bi zadatak bio striktno praćenje da je svaka navedena stavka u dokumentaciji jasno ispravljena i ažurirana, pre ponovnog podnošenja zahteva.
Iskreno, ide Vaskrs, pa i 1. maj tako da neki "update" na CEOP-u očekujem tek po završetku Đurđevdana, tamo od 10-og maja da se nešto postavi. Onda tek da krenu radovi, recimo za 10 - 15 dana ili ti krajem maja, kada kreću prolećne kiše, pa ne možemo sada da kopamo zemlja teška, čekamo da se malo prosuši, tamte vamte, taman na Svetog Iliju da kažu, ljudi gotovo je plaćaj te zadnju ratu, i da radimo useljenje. E sad kako je to u sezoni godišnjih odmora (avgust mesec), tehnička komisija možda ode na odmor u avgustu, pa se vidimo u septembru, skoro da će tada biti gotova II faza.

Danas smo obišli gradilište, pa sam iskoristio priliku da napravim par slika zajedničkih delova. Primetio sam takođe su u par stanova u Lameli B bile ekipe za čišćenje.

Na par slika je garaža na suterenu (niži plafon) a tamo gde je viši plafon, to je garaža na -1. Koliko sam izmerio, u suterenskoj garaži najniža tačka plafona je 2.2m i to kod ulaza, na slikama možete videti betonske grede. Garaža na -1 ima daleko više plafone i zaista je prostrana, međutim, primetio sam da tamo gde prolaze saobraćajnice, zbog cevovoda i sl. najniža tačka ide i do 2.3m, mislim da se može videti na slikama. Sve u svemu obe garaže meni kao laiku deluju vrlo dobro opremljeno.

Ulaz u podzemne garaže kontroliše se rampom koja je postavljena na samom ulazu kao i garažnim vratima koja će se valjda zatvarati u večernjim časovima. Na izlazu su samo garažna vrata, pretpostavljam da su ona onda uvek zatvorena..? Ulaz u garažu na suterenu je regulisan garažnim vratima koja bi trebalo uvek da su zatvorena, te će na taj način služiti kao kontrola pristupa.

Mala ispravka, na spoljašnjem parkingu ima 66 parking mesta a ne 61. kako sam prethodno naveo, pobeglo mi je 5 mesta koja su iznad ulaza u garaže.

Interesantno je bilo videti kako izgledaju paneli za zidno grejanje/hlađenje (pretposlednja slika).
Što se parketa tiče, model parketa je Tarkett Essential Pure - Step Oak Baron ali mi se čini kao da je boja neka specijalna pošto je model parketa na kutijama upisan kao "Step Oak Baron Aiport XL 1000".

Poslednja izmena:
Da li zgrada ima agregat? Čini mi se kao da sam negdje pročitao da je to obavezna stavka u novogradnji, a ne vidjeh da se spominje ovdje...

Danas smo obišli gradilište, pa sam iskoristio priliku da napravim par slika zajedničkih delova. Primetio sam takođe su u par stanova u Lameli B bile ekipe za čišćenje.

Na par slika je garaža na suterenu (niži plafon) a tamo gde je viši plafon, to je garaža na -1. Koliko sam izmerio, u suterenskoj garaži najniža tačka plafona je 2.2m i to kod ulaza, na slikama možete videti betonske grede. Garaža na -1 ima daleko više plafone i zaista je prostrana, međutim, primetio sam da tamo gde prolaze saobraćajnice, zbog cevovoda i sl. najniža tačka ide i do 2.3m, mislim da se može videti na slikama. Sve u svemu obe garaže meni kao laiku deluju vrlo dobro opremljeno.

Ulaz u podzemne garaže kontroliše se rampom koja je postavljena na samom ulazu kao i garažnim vratima koja će se valjda zatvarati u večernjim časovima. Na izlazu su samo garažna vrata, pretpostavljam da su ona onda uvek zatvorena..? Ulaz u garažu na suterenu je regulisan garažnim vratima koja bi trebalo uvek da su zatvorena, te će na taj način služiti kao kontrola pristupa.

Mala ispravka, na spoljašnjem parkingu ima 66 parking mesta a ne 61. kako sam prethodno naveo, pobeglo mi je 5 mesta koja su iznad ulaza u garaže.

Interesantno je bilo videti kako izgledaju paneli za zidno grejanje/hlađenje (pretposlednja slika).
Što se parketa tiče, model parketa je Tarkett Essential Pure - Step Oak Baron ali mi se čini kao da je boja neka specijalna pošto je model parketa na kutijama upisan kao "Step Oak Baron Aiport XL 1000".

Koliko sam gledao projekat kontrola pristupa u sve garaže je kontrolisana rampom i za ulaz i za izlaz. Dodatno imaju sve garaže i rolo vrata koja mogu da se zatvore, to ce biti pretpostavljam definisano kućnim redom kad se zatvaraju i otvaraju, vrv izmedju 22:00 i 06:00 su zatvorena. Takodje sam shvatio da ulaz u samo naselje je takodje kontrolisano rampom. Dakle ko ima garazno mesto prolazi dve rampe, ko ima parking mesto prolazi jednu rampu.

Koliko sam gledao projekat kontrola pristupa u sve garaže je kontrolisana rampom i za ulaz i za izlaz. Dodatno imaju sve garaže i rolo vrata koja mogu da se zatvore, to ce biti pretpostavljam definisano kućnim redom kad se zatvaraju i otvaraju, vrv izmedju 22:00 i 06:00 su zatvorena. Takodje sam shvatio da ulaz u samo naselje je takodje kontrolisano rampom. Dakle ko ima garazno mesto prolazi dve rampe, ko ima parking mesto prolazi jednu rampu.

Sa izuzetkom suterenske garaže koja neće imati rampu već će kontrola pristupa biti rešena samo rolo vratima koja bi trebalo da su uvek zatvorena. Ovo je info od investitora.

Na ulazu garaže 1- i -2 postoji ostrvce za rampu, sad kad bolje pogledam ispod ovog prekrivača se ipak vidi ostrvce za rampu i na izlazu iz garaža -1 i -2.

Sa izuzetkom suterenske garaže koja neće imati rampu već će kontrola pristupa biti rešena samo rolo vratima koja bi trebalo da su uvek zatvorena. Ovo je info od investitora.

Na ulazu garaže 1- i -2 postoji ostrvce za rampu, sad kad bolje pogledam ispod ovog prekrivača se ipak vidi ostrvce za rampu i na izlazu iz garaža -1 i -2.
Po projektu koji sam gledao suterenska garaža takodje ima rampu i rolo vrata. Jedino ako nisu izmenili u medjuvremenu...

Vrh