Šta je novo?

Airport Garden

Veoma mi je i interesantna ta tema punjenja u garazama stambenih zgrada. Ne znam na koji nacin se izvlaci takva uticnica? Jel se izvlaci iz vaseg strujomera ili se mora postaviti novi.
Slazem se da je sada mozda besmisleno postavljanje takvih brzih, mada sa vremenom ce svakako isti potencijalno dosta znaciti. Iskreno bih platio i izvukao makar i brzi neka i nesto vise kosta. Kasnije mislim da ce vam to biti nemoguce. Ne samo taj, nego bilo kakvu struju da cete dobiti.
Jedno je instalacija drugo je punjač, mislim da bi većini odgovarala samo utičnica, čak i kućna varijanta.

Sama jačina punjača ili brzina kako god to zvali mnogo utiče na cenu, sam kabl ako se postavlja, postavlja se odmah za brzi punjač i to je to i povezuje se na trafo stanicu zgrade.

Generalno kada se koristi punjač za jedan auto stvarno nema potrebe za brzinom, jer se kola pune noću kada su parkirana, niko ne dolazi kući da na brzinu napuni auto pa ide dalje na put, brzi punjači se koriste na javnim mestima, a i svakako će biti na otvoreom parkingu brzi punjači.

Kućni punjač ne zahteva ništa drugačije od klasične utičnice i može da se poveže na brojilo od stana i tu nema dodatniog očitavanja struje i ne znam kakvih troškova.

Svaki auto se na kućnom punjaču napuni u toku noći.

Čak i kada bi neko naknadno pokušapo da poveže brzi punjač na taj kabl (povezan na brojilo stana), punjač ne bi radio jer svi punjači imaju sisteme zaštite da ne mogu radiit na slabijoj instalaciji od potrebne.

Poslednja izmena:
Poslali su neke ponude sa basnoslovnim cenama, negde su i možda razumljive cene kome treba brzi punjač, ali za kola koja stoje generalno celu noć na parkingu nema potrebe za brzim punjačima i zato sam ja, i još neki ne znam tačno ko, tražio instalaciju za kućni punjač za auto, koji je snage za standardnu sobnu (šuko) utičnicu i nema potrebe za posebno jačom instalacijom i kablovima, ali oni odbijaju to da urade već isključivo brzi tj njihov punjač koji zahteva mnogo veću snagu instalacije

Napravili smo viber grupu za buduće stanare kompleksa, ako ima zainteresovanih da se pridruže, neka mi puste poruku pa ču ih dodati.
Zainteresovan

Nejasno mi je da iz proceduralnih i/ili formalnih razloga moraju 7 puta da podnose zahtev za prikljucak na gradsku infrastrukturu.
Sve mi vise lici na namerno odlaganje dok faza II ne bude zavrsena, a da tek nakon toga krenu sa uredjenjem okoline.
Protraceno je proteklih par meseci od kada I faza stoji u neznatno izmenjenom stanju, a fokus prebacen na II fazu.
Ionako imaju fore da se razvuku do avgusta bez penala. Prijava radova je usvojena 28.07.2022. A u mom ugovoru (a verovatno i u ostalim) stoji da je rok 30 + 6 meseci.
Po zadnjim informacijama, radovi će trajati oko 2.5 do 3 meseca, pošto moraju da se priključe kod Omladinskih brigada i/ili ti MBenz centra na grqdsku infrastrukturu.

Neki realniji rok je početak septembra, za primopredaju. Građevinska dozvola valjda uskoro ili treba da postane pravosnažna ili će se objaviti pa za 8 dana je pravosnažna, ali eto barem ide napred, sporo, ali barem naziremo kraj. Povećali su im u dozvoli valjda Phi za gasovod ili cevovod, pošto jel te neko se setio da će se graditi silni stanovi pa hajde u jednom trošku a ne dva puta da kopaju ulicu.

20250609_131058.jpg

Po zadnjim informacijama, radovi će trajati oko 2.5 do 3 meseca, pošto moraju da se priključe kod Omladinskih brigada i/ili ti MBenz centra na grqdsku infrastrukturu.

Neki realniji rok je početak septembra, za primopredaju. Građevinska dozvola valjda uskoro ili treba da postane pravosnažna ili će se objaviti pa za 8 dana je pravosnažna, ali eto barem ide napred, sporo, ali barem naziremo kraj. Povećali su im u dozvoli valjda Phi za gasovod ili cevovod, pošto jel te neko se setio da će se graditi silni stanovi pa hajde u jednom trošku a ne dva puta da kopaju ulicu.
Koliko sam ja video nekoliko katastarskih parcela je bilo uključeno u tu dozvolu a ne samo 6899 gde je AG. AG je tu kolateral činjenice da se radovi izvode u korist nekoliko projekata koji će se useljavati kasnije. Ako sam pogrešno razumeo ispravite me...

Da li je neko prolazio ovih dana, jesu uopšte krenuli u te radove na uličnoj infrastrukturi? Ima dve nedelje otkako je dozvola dobijena.

Koliko sam ja video nekoliko katastarskih parcela je bilo uključeno u tu dozvolu a ne samo 6899 gde je AG. AG je tu kolateral činjenice da se radovi izvode u korist nekoliko projekata koji će se useljavati kasnije. Ako sam pogrešno razumeo ispravite me...
Tako je, malo se ovde u diskusiji mešaju 2 različite stvari. Prvo imamo radove na glavnom infrastrukturnom vodu za celo buduće naselje, to je ono za šta zahteve podnose gradske službe i to je ono što se čekalo mesecima i na kraju je dobijeno iz šestog puta. Druga stvar je zahtev investitora AG za priključenje na infrastrukturu, tu je podnet zahtev koji je usvojen iz drugog puta, ali pretpostavljam da se on odnosi na struju, pošto se za priključenje na vodovod i kanalizaciju moraju sačekati ovi prvi radovi.

Koliko iznose penali mesecno? Jel 2% od ukupne cene koju smo platitli u ugovoru?

Bio sam do gradilista evo dve nedelje nista ne rade. Radnika nema uopste.

Meni ovo mirise da nece ni do septembra biti gotovo.!!

Da li je neko prolazio ovih dana, jesu uopšte krenuli u te radove na uličnoj infrastrukturi? Ima dve nedelje otkako je dozvola dobijena.
Bio juče predveče, urađen je prilaz ulazu u čini mi se C lamelu (deo ka Airport Citiju) barem ono što se može videti sa ulice. Za infrastrukturne projekte, bolje svratiti u radno vreme kada je već neko tu, i pitati gde je tačno priključak.

Prošao malopre pored. Nisam imao vremena, pa sam samo zastao na 1 min. Spolja se ne vidi da se nešto radi na saobraćajnicama ili priključcima.
1749553609517.png

1749553635850.png

1749553660656.png

1749553671441.png

Za 6 meseci stavili su zemlju i ove velike saksije. Kako da ocekujemo onda da uopste sve ostalo zavrse i do septembra nije moguce ovim tempom.
Razmisljam da prodam stan i da kupim na drugoj lokaciji za iste pare, sutra cu pozvati advokata da vidim proceduru prodaje stana u izgradnji jer je ce ovo biti zezancija ozbiljna

Poslednja izmena:
Čemu panka? Zgrada je trebalo da bude gotova u februaru. Kasniće 7-8 meseci.

Pretpostavljam da niste kupovali nekretnine u izgradnji, pa eto da vas obavestim da ovakvo kašnjenje nije katastrofalno.
Penali koje će investitor plaćati nakon 2. avgusta po mom ugovoru jesu mali (za kupca), ali su dovoljno veliki da ga bole i teraju da ubrza sve što može.

Ja i dalje verujem da će sve biti OK.

Iskreno ne znam koje konkretno pomeranje u poslednjih par meseci očekujete, zgrada, garaža, dvorišta je 3 meseca u nazad bilo u nekom stanju 90% završenosti da se tako izrazim i ostali su kozmetički detalji, trava, svetla, igralište.... Ono što je krupno i što treba da napravi promenu, jesu ulice i trotorari za koju su dobili dozvolu pre manje više 2 nedelje i sada se očekuju promene. E, ako u ovom slučaju ne bude nekih većih pomeranja naradnih mesec dana, to onda jeste za brigu.

Kako sam napisao pre neki dan, priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, će biti u Omladinskih brigada negde kod Mercedes centra. Biće veći promer cevi, pošto je to promenjeno zbog budućih stanova, bivša IMT fabrika, pa je verovatno i to uticalo na ova odlaganja, to jest na davanje dozvole od strane Sekretarijata. Je*i ga AG je prvi u toj liniji "vatre", pa su se kola tu polomila. Dakle, neki redosled bi bio:

- Iskop do Omladinski brigada, trasom vod. i kanali. mreže.
- Polaganje cevi.
- Zatrpavanje.
- Sređivanje ulice i trotoara, kao i priključak na mrežu.
- Useljenje.

Tačno tako, od direktora Stanišić mislim da se čovek preziva sam još na potpisivanju ugovora u Februaru dobio odgovor da su im izmenili plan koji se tiče cevi za vodovod i kanalizaciju i da je sa promera sad ću slagati 300, povećano na 900 čega god. Uglavnom da zbog okolnih i budućih zgrada. I to je isto ok, nego da nam svaka malo jača kiša plavi naselje. Apsolutno razumem i nelagodu odlaganja i plaćanja kirija plus kredit i besmislenost prednosti i povoljnosti kupovine prve u odnosu na drugu fazu kako se sad pokazalo. Ali u svakom slučaju, useljenje se nazire to je najbitnije!

Vrh