Šta je novo?

Airport City Belgrade [ Poslovni kompleks | 186 000 m²]

Добро, 11 и 13 спратова није мало, али су стварно сувишне две зграде и преблизу су..
 
A sta ce biti sa prednjim delom? Koliko se secam za taj deo je vec postavljena tabla i tako stoji.
Verovatno ce ovo biti u poslednjoj fazi i pocece sa realizacijom kada zavrse one 4 nove zgrade.

01.jpg
 
Somi303":310p2nwh je napisao(la):
Добро, 11 и 13 спратова није мало, али су стварно сувишне две зграде и преблизу су..
Plus povuceni sprat tako da je prakticno po sprat vise
 
Po planu iz vesti sa naslovne strane, ta kula će biti visoka 49,99m :D

Kada mi je Igor rekao da se sprema nastavak izgradnje Airport Cityja, prvo sam se setio Reljinih reči:

relja":q6z02dp9 je napisao(la):
Ne bih rekao da se odustalo. Da se odustalo makar bi zaravnili onu rupu i napravili bi lep park između ulice i zgrada.
Iskopana zemlja je tu, mašine su tu.

Ranije sam napisao na ovoj temi: kada Izraelci nastave da grade, to će biti znak da je stvarno krenulo na bolje.

OK, znamo da je još rano da otvaramo šampanjac i da se još ne može govoriti o nekom izlasku iz krize, ali drago mi je da tržište poslovnog prostora u Beograd pokazuje prve znake života nakon petogodišnje kome.

Nije bilo realno odmah očekivati World Trade Center i jes' ACB pomalo monoton sa tim nizom identičnih zgrada, ali neko moje lično iskustvo sa ovim kompleksom je veoma pozitivno. Jedina zamerka je što praktično mrtav posle 18:00h i otud malo razočaranje što su Izraelci odustali od stambenih zgrada u okviru ovog kompleksa što bi malo pomoglo, kako bi se to danas moderno reklo, diversifikaciju :p

i dodatni plus je što smo, eto, dogurali do 14. sprata, a sa nekom budućom izgradnjom ka Omladinskih brigada, doći će to i do 17. ili 18. Sa još nekim objektima koji se najavljuju u neposrednom komšiluku, ova ulica možda postane neprepoznatljiva već do kraja ove decenije. No, da se spustim na zemlju i sačekam dolazak kranova (pošto su bageri već uveliko tu).
 
Stvarno će (ukoliko se navedeni projekti završe) jednog dana izgledati ekstra kada se iz završenog Prokopa uputimo prema severu vozom, i dok putujemo, bacimo pogled prema novoizgrađenoj glavnoj autobuskoj stanici, ogromnoj kuli u okviru kompleksa West 65, kao i celokupnom (dakle, sa najavljenim kulama prema Omladinskim brigadama) kompleksu Airport City-a :D
 
Što se Airporta tiče danas tamo radi oko 3.800 ljudi. Izraelci će nastaviti i dalje sa gradnjom tipa "zgrada po zgrada" i postepeno popunjavanje poslovnog prostora,dovoljan broj parking mesta,čisto,uredno,dovoljno pratećih sadražaja za zaposlene itd.

Ono što predstavlja ozbiljan problem je loše odradjena klimatizacija,tako da je i ove godine u eksploataciji odredjen broj grejalica koji smo dobili prošle godine i toplo-hladna varijanta po kancelarijama. :roll: :grand:
 
Homer Jay":tsptwcac je napisao(la):
Kada mi je Igor rekao da se sprema nastavak izgradnje Airport Cityja, prvo sam se setio Reljinih reči:
:) Такође. Е сад, ја наравно и нисам неки оптимиста али на уму ми је неколико ствари:

1. Можда Израелци капирају да горе од овога у Србији не може и да привредна активност може само да буде у порасту у наредним годинама.
2. Можда нам ипак следи неки бољитак јер је држава потпуно банкротирала и више се ни нема пара за промашене пројекте, нема се више тај луксуз да се рекетирају страни инвеститпри а са друге стране све се мање просипа празна прича о евроинтеграцијама, новом систему вредности и о осталим будалаштинама а све више о реалним пројектима у граду озбљиних инвеститора који су до сада били углавном опструирани.
3. Можда није у питању само израелски капитал.
4. Старе југословенске генерације полако испадају из врха пословних и интелектуалних кругова. Колико год млађе генерације биле окрзуте овим тешким деценијама и колико су год биле жртве негативне селекције у питању су људи који се за разлику од ових претходних не уздају у државу, не чакају да она за њих одлучује нити да им обезбеди било шта више од нормалне пословне климе. Ја сам сигуран да то и странци примећују и да у томе имају упориште за оптимизам исказан кроз, конкретно ову инвестицију. Сигурно нису ни они слепи на ових пар хиљада релативно младих, школованих и прогресивних људи који раде у канцеларијама ерпорт ситија и који ни по чему нису мање способни од пандана им по развијеном свету.
 
U vezi sa tačkom broj 2. dodao bih samo da mi se čini da je aktuelna garnitura na vlasti, u situaciji kada je višedecenijsko bahaćenje javnim novcem dovelo do toga da kasice prasice gotovo presuše, voljna da maksimalno skrati, pojednostavi, pa čak i preskoči birokratiju kako bi gotovo bilo ko, uložio makar dinar u Beograd. Još ako se napravi neki dil da usput sredi i neku fasadu, parkić ili nešto drugo što bi u normalnim okolnostima trebalo da bude posao grada, tim još bolje. Takav pristup doživljava svoj ekstrem u konceptu "Navodnog Beograda".

Dakle, čini mi se da ćemo u Beogradu viđati sve više kranova i aktivnih gradilišta (što se već u neku ruku dešava, a od sledeće godine će izgleda biti još uočljivije), možda će doći i te dugo očekivane kule - ali isto tako, dešavaće se i da se grade objekti koji nam se baš i ne dopadaju, da će se preskakati ili ubrzavati javni uvidi u plansku dokumentaciju, da će se preskakati javnost u donošenju odluka itd.
 
Homer Jay":3tts2ph6 je napisao(la):
dešavaće se i da se grade objekti koji nam se baš i ne dopadaju, da će se preskakati ili ubrzavati javni uvidi u plansku dokumentaciju, da će se preskakati javnost u donošenju odluka itd.

Kao da se to pre trenutne garniture nije dešavalo :lool:
 
Чињеница је да смо јако близу финансијског дна и да хроничан недостратак новца тера бирократију да се мења а у случајевима када не може, онда се прескаче па долази до кршења закона које Делија помиње у случају БнВ.

Узмимо хипотетички да ће се и БнВ градити, да је до наше бирократије, то не би могло да се уради у наредних 15 година.
 
APC 20-tak hljada
GTC 15-tak hiljada
Societe (21. blok) 5 hiljada

Sveukupno nekih bar 40-tak hiljada novih kvadrata (kvadrati su iz glave, možda nešto malo mašim). Kao što reče Mekbejn, mislim da ce ovo nazalost biti dosta novogradjne za narednih godinu, dve dana, odnosno da ce tesko krenuti jos nesto sa izgradnjom. Plus zgrade za koje su Komercijalna (u centru) i Intesa (Vetfarm cini mi se) davali oglase za prodaju..
Prognoza bez rasta GDP-a za narednu godinu i to bi bilo to.
 
A možda su poverovali da će BnV stvarno da se gradi :) , pa su požurili da brže bolje završe i prodaju svoj prostor pre nego što tržište zamre za narednih 20 godina :)
 
relja":k64z2s3b je napisao(la):
A možda su poverovali da će BnV stvarno da se gradi :) , pa su požurili da brže bolje završe i prodaju svoj prostor pre nego što tržište zamre za narednih 20 godina :)
Eeee, poslovni prostor niko ne kupuje, već ga uzima u najam. Investitori zato se jako teško odlučuju za gradnju novog prostora, jer je rok povratka investicije i dugačak i neizvestan, sa otvorenim pitanjima da li će uopšte biti izdat i po kojoj ceni.

Zato je svaka najava novih investicija u tom smeru (strogo poslovni prostor) izuzetno ohrabrujuća.

Ima tu još prostora koji zvrji prazan ili nedovršen (Belvil poslovna zgrada (70% prazna), B23 (znamo koji je tu problem)...), tako da....
 
Goje - naravno, na to sam i mislio kada san napisao "prodaju". "Prodaja" znači zaključenje ugovora o izdavanju.
Firme u principu nemaju "odeljenja izdavanja" nego "odeljenja prodaje", ili "sales department"-e ... kada hoće da zasene prostotu...
 
jlaki":2qzgunla je napisao(la):
Homer Jay":2qzgunla je napisao(la):
dešavaće se i da se grade objekti koji nam se baš i ne dopadaju, da će se preskakati ili ubrzavati javni uvidi u plansku dokumentaciju, da će se preskakati javnost u donošenju odluka itd.

Kao da se to pre trenutne garniture nije dešavalo :lool:


Žao mi je ako se nismo dobro razumeli, ali uopšte mi nije bila namera da branim prethodnu ekipu na vlasti. Ona je imala svoje metode rada, i izvesnu alavost kada je u pitanju odnos sa investitorima - namerno su mrsili procedure u birkokratske lavirinte iz kojih je često jedini izlaz bio kovertica s mitom ili pakovanje kofera i odustajanje od poslovanja u Srbiji.
 
А у комшилуку исто стаклене коцке али... "Само" мало више маштовитости и осећаја за урбани простор

10360842_904726039538611_1717878186951970446_n.jpg


05e6fba036f3b990fe63ca163366200f.jpg
 
Delija videh zagrebacki poslovni deo i ove zgrade takodje. Uzivo nistu nista specijalno previse crne ali bas bas crne sa pokusajem da se sa ovim bojama to kao razbije sto po meni nije uspelo. Jednostavno nije mi prijatno bilo pored tih objekata

Inace ostaje cinjenica da su makar sto se tice visinskih ogranicenja bolje iskoristili poslovni prostor ali sama arhitektura nije daleko odmakla od nase.
 
Добро де. :)

Ево из истог комшилука

82099004.jpg


DSC01218_zpsca0e12f2.jpg


82098987.jpg


Better? :)
 
@Delija

Gotovo jedini svetli primer koji si naveo i kome je ako se ne varam smanjena visina narusena proporcija objekta.

Meni je i ovaj njihov projekat simpatican http://mdprofil.com/index/uploads/image ... varska.jpg ali pored toga uglavnom su kockice i bese dva valjka :D

Investitori su daleko vise ispostovali njihov prostor nego nasi investitori Beograd u pogledu arhitekture pa cak i sa svim urbanistickim ogranicenjima.
 
Licno mi je bolja ona ispred starog mlina, ali smo se mozda malko odaljili od teme.
 
Bolja zgrada ispred Starog mlina od Falkenštajnera? Šta je sa ukusom?

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk
 
Vrh