Људи зар ви стварно мислите да Срби не могу да нађу решење ? Па за време најгорих санкција смо се довијали а камоли данас. Префарбаће камионе на аеродрому у МОЛове и точиће керозин који се у књигама води као мађарски и мирна Бачка...
U vreme najgorih sankcija saobraćaj osim ka Podgorici i Tivtu je faktički bio nepostojeći. Ne verujem da neko želi da potpadne pod sankcije NIS-u i da opet sve završi slično tome.
Meni je zapravo neverovatno da mi za tri godine od kako je sve počelo nismo smislili plan B - očigledno je da trenutno ni Ameri ni Rusi nemaju ni najmanju nameru da se brinu za sam NIS, ni za to što to Srbiju baš "svrbi".
MOL ili OMV lako mogu dovući avionsko gorivo iz Budimpešte, ali da li imaju rezervoare za njih u Srbiji? Mislim svakako dostava mora biti kontinuirana, ali je pouzdanosti radi poželjno imati rezervu na raspolaganju.
Inače - ideja da je za celu državu idealno da ima samo jednu naftnu kompaniju koja se bavi obradom nafte je evo sad pokazala sve potencijalne mane.
Mogli su Jugopetrol utopiti Rusima i to verovatno za sličnu cenu kao što su i ceo NIS.
A okrpati koliko toliko Naftagas i imati dve kompanije - da tržište jeste malo, ali bi bilo zdravije i za unutrašnju konkurenciju. Ima zemalja u Evropi sa okvirno sličnim brojem stanovnika, pa imaju po dve tri rafinerije i par naftnih kompanija. Zašto kod nas sve živo mora da se centralizuje, pa kad ode dođavola onda se svi češu umesto da postoji alternativa.
Poslednji primer je suludo integrisanje i spajanje irazdvajanje EPS distribucija, distibutivnih područja, operatera ili kako god to sad zvali - uglavnom od kako su počeli da gase regionalne distribucije - karambol sa računima, a i sa podrškom.