Šta je novo?

Air Serbia

Ima mnogo scamova koji deluju legitimno i reklamiraju se po društvenim mrežama pod brendovima avioprevoznika nudeći refundaciju u slučaju otkazanog leta, treba biti oprezan.
 
Нека стара ЈАТ-ова сребрна кашичица ми стоји у кухињи од 80-их

Pogledajte prilog 166181
Да употпунимо ЈАТ есцајк

IMG_20230703_211713_resized_20230704_104857521.jpg
 
Zašto bi ljudi uzimali trajni, pa još i srebrni (iako sumjam da ovo jeste to) escajg iz aviona? Pa to mi je kao uzimanje escajga ili slanika iz restorana. I kako stjuardese nisu tražile da se pri odnošenju posluženja sav escajg vrati?
 
Posle duge priče uspeo sam da ubedim avio kompaniju da mi vrati pare. Dao sam im sve podatke i broj računa.

Sad mi traže slike lične karte i bankovne kartice, sa obe strane da bi izvršili uplatu. Da li je to neophodno i imaju li prava da to traže?

Edit: nije Air Serbia već jedna druga kompanija ali ne menja suštinu

Pošto mi je to uža struka, ne, nemaju pravo da ti traže sliku kartice, bilo koje strane. GDPR (a naše zakonodavstvo je usklađeno sa njim) nalaže da ne sme da se traži više od klijenta nego što je potrebno da se izvrši usluga. Čak i slika lične karte je nebuloza i ne treba slati. Identitet se proverava podacima unetim prilikom kupovine avio karata, dakle ime, prezime, mejl, broj telefona, eventualno broj pasoša.

Kod nas su po mom iskustvu najčešći razlog kršenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti glupost, lenjost i nestručnost. U ovom slučaju, verovatno neka digitalna Mica šalteruša misli da je najsigurnija ako pročita broj tvog računa da kartice, pri tom neke kartice ni nemaju broj računa na sebi. Takođe, lična karta joj deluje najsigurnije za potvrdu identiteta, iako bilo ko može u Fotošopu da je napravi, jer je mrzi da okrene tvoj broj.
 
Nije do Air Serbia, ali se desilo sa putnikom u njihovom avionu

"U pitanju je ljudski faktor, ali tačan uzrok još nije utvrđen" Službenik Aerodroma kažnjen sa 150 eura nakon što se putnica ukrcala na let sa dvije plinske boce Agencija za civilno vazduhoplovstvo danas je izrekla prekršajni nalog od 150 eura službeniku kontradiverzione kontrole putnika Aerodroma Podgorica - nakon što se na letu Air Serbia iz Podgorice jedna ženska osoba bez problema ukrcala sa dvije plinske boce srednje veličine.

Kako su kazali u Agenciji, kazna je izrečena shodno Zakonu o vazdušnom saobraćaju.

„U pitanju je ljudski faktor, ali tačan uzrok još nije utvrđen. Detaljna interna analiza uzroka će biti sprovedena i biće preduzete korektivne mjere u cilju ublažavanja rizika od ponavljanja istog propusta“, kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

Ovaj bezbjednosni propust mogao je imati fatalne posljedice. Plinske boce kao i ostali opasni predmeti i materijali nalaze se na listi zabranjenih stvari koje možete unijeti u avion i svakako ne mogu proći kontradiverzioni pregled koji se obavlja u aerodromskoj zgradi prije ukrcavanja na let.

Zbog očiglednog propusta službenika na aerodromu, kapetan aviona Air Serbia na tom letu je odmah obavijestio policiju, koja je plinske boce oduzela i odstranila iz aviona. Odmah nakon incidenta obaviještena i Agencija za civilno vazduhoplovstvo, čiji je inspektor u sklopu istrage koja traje utvrdio ko je odgovoran za incident i sačinio zapisnik.

Kako se radi o direktnoj prijetnji po bezbjednost aviona, posade i putnika i Air Serbia je odmah podnijela prijavu protiv Aerodroma Podgorica, jer se radi o kršenju Zakona o bezbjednosti avio saobraćaja.

Koliko je ovo veliki incident govori i podatak da se za ovako veliki bezbjednosni propust gubi ECAC međunarodni sertifikat, što bi u ovom slučaju bilo pogubno za Aerodrome Crne Gore.

Da cijeli slučaj bude dodatno skandalozniji incident se dogodio na dan kada je i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović boravio na podgoričkom aerodromu povodom Dana Aerodroma Crne Gore. Abazović je tom prilikom poručio javnosti da ne nasijeda na jeftinu propagandu, te da sve funkcioniše u najboljem redu.
Izvor: https://www.portalanalitika.me/clan...-putnica-ukrcala-na-let-sa-dvije-plinske-boce
 
Имам једно питање јер ово вероватно не могу наћи, члан који ме прозива за троловање да се не укључује у дискусију.

Шта се десило са YU-APG, API, APJ?
 

Za one koji i dalje prate AŠP. "Vrhunska" analiza, potkrepljena paušalnim ocenama, bez ijednog konkretnog podatka sa zaključkom koji ostavlja sumnju na finansijski izveštaj od prošle godine.

Kada god zafali malo komentara ili kada nema nekih vesti onda ubaci neki ovakav tekst. Težak amater. Ali nekako redovno posetim njegov sajt jer svaki dan izbacuje po nekoliko članaka sa vestima. Rekao bih da igra na kvantitet dok exyu igra na kvalitet. :D
 
Ja bih rekao da vas taj lik pali takvim člancima jel posle svakog se na Beobuildu o tome raspravlja danima i samo mu skače promet na blogu. Ja prvi ne bih imao pojma ko je taj lik da ga ovde ne reklamirate jednom u dve nedelje.
 
Nisu reklame za njega već upozorenja novim članovima da ne nasednu na njegovu propagandu. Evo ti primer njegove ljubomore i šovinizma. Danas gledam na exyuaviation.com komentar sa njegovim napadom na Er Srbiju. Nada se da će Er Srbija izgubiti mnogo putnika zbog kašnjenja:

https://ibb.co/Y2Z4f41

A ako ne izgubi mnogo putnika onda su Beograđani i generalno građani Srbije nenormalni:

https://ibb.co/3TPqwfc

Ovo je valjda dovoljno upozorenje za sve koji misle da je čovek neutralan i uravnotežen.
 
Не храни трола. Не иди на сајт, не читај глупости! Прекратак је живот да га трошимо на оне којима је потребно лечење.
 
Upavo tako. Ako je tako kako pišete batalite taj sajt i svakako batalite više raspravu o njemu na ovom forumu.
 
Vrh