[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=910236#p910236:21vokvpb je napisao(la):
ocelot » Tue Dec 21, 2021 6:02 pm[/url]":21vokvpb]
sa skandinavcima tek nema poređenja jer su ljudi tamo generalno vrlo ljubazni i kulturni i prosto im je mentalitet takav, uvek imam problem da se vratim u svakodnevnicu kad god se vratim iz Stokholma jer ti ovde skoro niko ne uzvrati "doviđenja" po izlasku iz lokala, čast izuzecima
kada sam prvi put bio na ARN čovek mi je sa osmehom od jednog do dugog uveta lupio pečat jer je bio oduševljen time što sam mu na oba pitanja odgovorio na švedskom, a onda po povratku na BEG me susreće carinik i onako cinično pita odakle dolazim i pokazuje da smestim kofer na skener, ali taj nivo nekulture kakvim je on pristupao sa putnicima je baš bio neukusan, pogotovu kada sam video da se i sa nekim devojkama isto ponašao kao da su najveći kriminalci jer ovde ljudi na takvim pozicijama uvek imaju potrebu da veličaju nekakvu hijerarhiju i autoritet
na skenerima na gejtovima takođe često vidim kako sede prekrštenih nogu i preglasno ćaskaju o privatnim stvarima i deluje da skroz nezainteresovano obavljaju svoj posao, nema onaj nivo koncetracije i discipline koju putnik može da vidi na pojedinim aerodromima i po tom pitanju BEG stvarno mora da se pozabavi ozbiljno
Interesantno je tvoje vidjenje Skandinavaca.
Živim u Stockholmu, pa osetih potrebe da komentarisem tvoju tvrdnju.
Da, jesu Švedjani jako kulturni I poslovni. To im je jedina vrlina.
Veruj mi, ne bi izdržao da živiš sa Tim ljudima ni jedan mesec. Nema većih rasista, hladnijih, dosadnijih, proračunatijih, nedruželjubivijih, antipatičnijih ljudi od njih. Ne bi poželeo tog Švedu za komšiju, koji je razvukao osmeh od uha do uha.
To on radi zato što je istreniran tako. Da se tako ne osmehuje klijentima, izgubio bi posao, a to bi ga upropastilo ekonomski, jer život u Stockholmu je strahovito skup, a ako si nezaposlen, problemi ti se samo gomilaju. Prema tome, ti kao klijent si mu jako važan jer mu održavaš standard, a da se ne smeši tebi klijentu poput ludaka, gleda te direktno u oči kad plaćaš na kasi, obavezno pozdravi kad ulaziš I izlaziš iz radnje, to bi brzo saznali njegovi šefovi I radno mesto bi mu brzo došlo pod znak pitanja. Kako šefovi znaju kako se njihov radnik ponaša na poslu? Imaju razne metode, npr posle svake online kupovine, ili razgovora sa teleoperaterom neke firme, odmah dobijam mail ili tlf poziv sa anketom- pitanjima kako me je njihov zaposleni tretirao, da li sam zadovoljan...
A taj isti tip razvučenog osmeha, da ti je komšija, nikad ti se ne bi osmehnuo u prolazu, pa ni pozdravio, a često ne bi želeo ni da udje u lift u kojem si ti, nego bi sačekao drugi. Imaju užasne socijalne odnose, I Švedjani izmedju sebe, a ako si stranac još je gore. Mi evropljani ipak nešto bolje prolazimo, a crnci ili Arapi, osećaju strahoviti rasizam I odbacivanje. Imaju dva odlična filma koja o tome govore: Suedi I Welcome to Sweden. Postoje isečci na YouTube.
Švedjani su u 60im I 70im vršili rasne eksperimente nad Laponcima na severe Švedske. U tzv demokratskoj zemlji, I to godinama nakon Holokausta. Smatrali su Laponce nižom rasom I diskriminisali su ih sve do nedavno.
Upravo su praznici došli I jedva dočekah da odem na topli jug (Španiju) da se odmorim od tih nacista. Ne podnosim ih(čast izuzecima)!
Malo je offtopic, ali ne izdržah da ne kažem svoje mišljenje. Teško mi padne kad neko hvali Švedjane, zasnovane na površnim zaključcima. Eto, dadoh širu sliku.