Bio sam na aerodromu pre nedelju dana I ukratko moji utisci:
- privremeno stajaliste za gradski prevoz je mala nadstresnica kao da je u nekom selu a ne na aerodromu, kiša je lila tu noć, a ljudi se gurali ispod da ne pokisnu, mnogi nisu imali mesta. Zar je nisu mogli napraviti veću, čak iako je privremena?
- na dolaznom (malom, valjda privremenom) delu terminala bi trebalo biti neko obaveštenje koji sve prevoz može putnik da uzme do centra. Npr na jedan stub staviti ekran sa info o busevima I polascima ako je moguće na srp I eng jezika. Meni se ne da natezati sa bg taksistima, imam vrlo loše o njima, u tom slučaju npr nisam znao da pored gradskog busa koji vozi i do sat vremena do centra I prava je tortura, postoji I expres privatni bus sa Slavije. To mi je rekla ženska security dok sam se vozio u gradskom busu.
-na odlaznom terminalu imao sam osećaj da je pod pun sitne gradjevinske prašine kojega tipično ima na svim gradilistima. Pored su bili ogradjeni delovi gde se vrse radovi, pa pretpostavljam da radnici na cipelama raznose prašinu. Pretpostavljam da trebaju češće prati podove, a ne da se prašina raznosi po celom terminalu, verovatno prljamo I avione...
-aerodrom sa novim delovima deluje ok, valjda kad se sve završi ostavljaće još bolji utisak. Međutim, iako daleko bolje nego pre, aerodrom ne liči impresivno baš po ničemu. Novi kontrolni toranj se estetski ne ističe baš po ničemu, totalni nedostatak kreativnosti. Isto se može reći za novi terminal.
Generalno kad bih aerodrom uporedio sa nekim u EU, podseća na Stockholm Arlandu, gde su 2, 3 terminala dogradjivani jedan do drugog, ništa posebno. Ali Arlanda ima impresivni futuristički kontrolni toranj I prelep hotel odmah uz terminal. Tako da mislim da aerodromu Nikola Tesla fali veći, modern hotel, lepši toranj (to je sad gotovo priča), a terminali, takvi kakvi su..
I evo slika oba aerodroma u istom razmeru, vidi se koliko je veća Arlanda, mozda I 5 puta veća. Beograd ima koliko, mozda 1.4 milion, Stockholm oko 2 miliona. Beogradski aerodrom je mnogo manji nego što bi trebao biti.