Ajd da probam da odgovorim ,tj da dam neku sliku (ne da pravdam, narocito ne aljkavost i nerad, kojeg ima svuda). Najjednostavnije receno premalo je ljudi u operativi, devojke iz cistoce trce sa aviona na avion, po terminalu, po kancelarijama, konstatno im fali 5-10 radnica. Za kofere je slicna situacija, premalo je ljudi u bazi koja radi opslugu, isto kao i kod nas u robnom. I onda kad je kratka rotacija aviona njih dvojica moraju da istovare/utovare avion, zavuce se u bagaznik i nogom sutira kofere ovom na vratima (bagaznik je prilicno skucen). Veruj mi, njemu prvom nije u interesu da baca bilo sta jer ima taj da prevali preko ruku koju stotinu kilograma bagaza, robe i poste. Desi se da kofer padne sa elevetora ili kolica (servisna saobracajnica, iako kao renovirana),na delovima je i dalje prepuna rupa. Nama u robnom, kad imamo carter kargo avion, nemamo ljude da vezuju mreze, onda obicno dolaze momci iz baze, kojima to nije posao, samim tim ne znaju da rade kako treba (a i ne zanima ih jelte, nisu oni krivi), onda nam se cesto desi da teret nije dobro vezan, pa idemo za njima i proveravamo i dotezemo. I sve to jer je premali broj ljudi u OPERATIVI. Premor, zamor, jurnjava,raspored smena koji varira bukvalno iz dana u dan i tako koji mesec, godinu, dve...hronicni umor je prilicno nezgodna stvar.
I jedna informacija za kraj, koju ne znam da li cete procitati igde u medijima: od 1.11. oko 350 judi iz Air Serbie prelazi u ANT, kod nas u robno dolazi deo ASGS sa kojima smo prirodom posla saradjivali i u kojem ima 5% ljudi koji znaju i hoce da rade. I pazite sad: dobili su ugovore za stalno, odma, na radna mesta daleko bolja nego sto su imali sa lepo vecim platama... I ajde sada zamislite motivaciju momaka na platformi, devojaka u cistoci i gomili njih u ostalim operativnim sluzbama koji godinama rade preko omladinskih zadruga i pp ugovora i koji samim tim nemaju ni dana godisnjeg odmora ili bolovanja. I sto je najtuznije, svi mi cemo i dalje nastaviti da radimo i da pokusamo da sacuvamo zdravlje i zdrav razum pored svega toga, slusajuci neka glupa obrazlozenja, jer nazalost ne zivi se od fotosinteze.
Zasto nisu zamenjene kamene ploce...iz istog razloga zasto mi po prvi put imamo vise vozaca nego ispravnih viljuskara...zato sto nekoga u investicijama boli uvo, eto zasto. Zasto ne zaposle jos ljudi u operativi..zato sto kazu pa ima vas toliko i toliko.., ja vam tvrdim 60% ljudi da sutra ode sa aerodroma, prekosutra bi isto radio kao sto je i juce (sa svim prednostima i nedostacima), i sa vidno smanjenom potrosnjom struje.
Ja se nadam koncesiji i dovodjenju gazde, ja na to gledam kao na sansu, ovih 60% sa dobrim razlogom kao na pretnju, ne moram da objasnjavam zasto.