Dragane, a cemu komentar da je za ANT otvorena druga tema kada i sam pises o istom!!?? Po meni su ove dve teme i vise nego srodne i trenutno ne mogu da se gledaju kao dva odvojena pitanja i to upravo zbog onoga sto smo i ti i ja napisali!
izvor 24 sataBatajnica postaje civilni aerodrom
09.01.2008. - 23:56
AVION - Jedan od projekata Ministarstva odbrane za ovu godinu je osposobljavanje vojnog aerodroma „Batajnica” za korišćenje u civilne svrhe. Prema procenama nadležnih, moguće je prilagoditi aerodrom i civilnom avio-saobraćaju, a neke od pogodnosti su raznovrsne saobraćajne komunikacije.
U neposrednoj blizini je i železnička pruga, što upućuje na mogućnosti korišćenja aerodroma za transport robe. Aerodrom „Batajnica” ima drugačiju mikroklimu u odnosu na Aerodrom „Nikola Tesla”, s manjim brojem maglovitih dana godišnje, tako da može biti i alternativna vazdušna luka. Mogućnost da se uključi u civilni vazdušni saobraćaj potvrđena je tokom rekonstrukcije aerodroma „Nikola Tesla” kada je za samo desetak dana više od 400 aviona sletelo i poletelo iz Batajnice. Aerodrom se prostire na oko 750 hektara, ima dve piste duge oko 2,5 kilometra na koje mogu da slete i najveći putnički i transportni avioni, kao i borbene letilice.
Ministarstvo odbrane iz NIP-a očekuje oko pet milijardi dinara za nabavku letilica koje mogu da se koriste u civilne i vojne svrhe, konverziju vojnog aerodroma „Batajnica” za civilne svrhe i završetak baze „Cepotin”.
Izvor: DanasBeograd - Poletno-sletna staza broj jedan na vojnom aerodromu Batajnica, koja je bila onesposobljena za vreme NATO bombardovanja ponovo je u upotrebi, saopštilo je Ministarstva odbrane. Na internet stranici Ministarstva navodi se da je građevinska upotrebna dozvola za korišćenje piste dobijena 3. januara, a da je planirano da se u ovoj godini izgradi i stacionarni noćni start, čime bi se omogućila operativna upotreba piste noću i u složenim meteorološkim uslovima. Radovi na sanaciji kratera počeli su u martu 2003. godine ali su privremeno bili obustavljeni. R. D.