Šta je novo?

3 Lista Duvana - [ Poslovni Objekat | 20 000 kvm ]

tri-lista-duvana-pre-i-posle.jpg
 
И даље су те Лојаница креације у моди.
 
ah taj kamen sa agresivnim, upadljivim sarama, ultramoderne toZla lampe i gipsani radovi, isto kao i Beogradjanka...kakav je to novi trend?
ima ljudi koji cak sredjuju svoje stanove u tom stilu u predratnim zgradama...
 
To ti je novi, bezvezni stil.. ne zna se više da li je hotel, stambena ili poslovna zgrada... samo štancuj kopije. Ovo i da svarim, ali Beograđanka..
 
Ne znam, meni je zgrada skroz okej, pogotovo kad čovek vidi kakvih sve sklepotina ima po gradu, ova je još i dobra. Da ne govorim o tome da su makar ispratili konture okolnih objekata sa ovim "kamenim" delom zgrade. Danas su takvi primeri retkost.
 
Скоро сви претходни коментари који критикују ову зграду просто нису валидни.

У обликовном смислу је ово је неспорно здање, скоро савршена угаона интерполација са испраћеним различитим висинама и венцима суседа а онда спретно помиреним у оквиру саме зграде на фасади према Булевару помоћу лома фронта фасаде и стакленог прекида на истој. Стаклени део по којем су сви оплели је опет школски одрађен. Њиме је објекту дата посебност какву ова можда и најважнија градска раскрсница и заслужује, достојан завршетак Кнеза Милоша, тачна оријентација и залученост те форме јер то је једини облик и оријентација којима је било могуће испоштовати 4 или 5 битних институција ка којима гледа зграда. У том смислу, оно што највише критикујете је најнеспорнија и заправо тачка бриљантности аутора који је ово пројектовао пре 32 године.

С тим у вези, једина, али само мањим делом оправдана критика иде на материјализацију и нека превазиђена решења саме стаклене фасаде. Но, и то је само последица времена у ком је ово изведено. Притом, камена фасада је доказано квалитетна и постојана. За 12 година потпуног занемаривања објекта фасада није пропала ни најмање! Ту се само може причати о превазиђености текстуре камена али опет, то иде искључиво на терет времена кад је камен изабран.

На страну све, ова зграда је, мени макар, важна за сагледавање курса овог друштва, шизофрености и нестабилности у којој живимо. Зграда је сведок не тако давне урбанистичке и урбане писмености, макар у неким деловима града, сведок је оптимизма 2000их, наивне сигурности домаћег капитала. Доказ је и наших заблуда о страном и домаћем капиталу (Упоредите ово са аустријским и израелским пословним кутијама)

А занимљиво је да је овај објекат завршен у исто време кад и ГТЦ Х. И тако, две пословне зграде сличних квалитета, обе прве такве и на таквом нивоу али између ск.рцано 30 година - У ништа.
 
Zgrada def nije za tu lokaciju!!!
Nbg mozda... ali ajde da ne pljujemo sve novo sto se radi. Svakkao je bolje od parkinga koji je bio tu ranije, ili objekta preko kog su bile reklame... tako da mislim da sve sto se mrda sa mrtve tacke je svakako napredak!!!
 
Nisam znao da je bio parking, mislio sam da su odmah krenuli da grade. Parking umesto stare kafane bas zvuci tuzno nekako (i americki).
 
Изгледа да је објекат усељен. А, неко у (па још црни) петак, у шпицу, на централној раскрсници у граду, није баш најсрећнији.
20221125_173950.jpg
 
Ova zgrada je toliko zakasnila i prevaziđjena da se to vidi i po nazivu... Danas bi bilo nezamislimo objekat nazvati po nečemu što ima asocijaciju sa nezdravim životom...
 
Vrh