Šta je novo?

Шта купити ?

Нема модела који сам ја узео, па ево неког сличног, само се сиг разликује и материјал израде.

Слично као овај лаптоп да сам узео, али дупло већи рам, дупло већи ссд, различита верзија ОС инсталирана, а истo тако није последњи комад на "шок попусту" и пре 10 месеци је то било, а не данас. И био је СА доставом ~153к, уместо 220к, што је 70к (35%) разлике за скоро па дупло бољи производ .
У фебруару сам један други рачунар (нема га више у понуди код њих), исто лошији, у гигатрону видео за 382к ако се плати у кешу, то је тај који је дупло лошији по свему осим цпу. Али да, није 70% већ 62% јефтиније (рачунао из главе).

А опет треба и додати то што је скупље има веће шансе да се узме на одложено, па самим тим би било о скупље од оне цене за кеш коју рекламирају.
Гаранција има, све је нормално, купљено је у продавници и тјт, није крадено.

Да није анегдота могао си да сазнаш и тиме какве су царине за увоз електронике у Србију, а и колико су иначе алаве фирме када већ затворе тржиште.

Написао сам био и за телефон проценат попуста, који није толико велики као за рачунар, што је логично да се ови наши уграде више тамо где и могу више, па нзм што си одабрао те "ниже" цене.

лоше форматирање, на телефону сам :с

Znam kakve su carine jer sam i sam uvoznik (ne IT opreme, ali me zanima da li ti znaš kolike su carine i troškovi) nego očigledno malo mešaš šta je jak, a šta kvalitetan računar jer to kod laptopova ne ide tako. Da se razumeš u komponentne znao bi o čemu pričam. Cpu može da košta 50e, a može da košta i 500e, laptop sa ISTIM performansama može da košta i 50k i 150k(teško mi je da neko izjavi da duplo više rama i ssd-a znači duplo bolji proizvod, a da je iole tehnološki upućen). Pogledaj npr "jake gejmerske" laptopove koliko koštaju i pogledaj neke office premium laptopove koji su po skoro svemu slabiji od tih gejmerskih, a imaju skoro pa jaču cenu. Ako ne kapiraš o čemu pričam moraću slikovito da ti objasnim ali treutno nemam vremena. Dakle da bi ti nešto platio 60-70% manje morao bi da gledaš ZA POTPUNO ISTI PROIZVOD, kao što si gledao za telefon jer kod računara, a pogotovo laptopova svaka sitnica utiče drastično na cenu. Tako da je tvoja priča ipak anegdota za upućenije. A razlika zašto su cene takve kod nas je što nismo EU pa su nam veće dažbine, a najveća što smo malo tržište u odnosu na Evropu pa je i normalno da su cene veće (a uz to veliki procenat stanovništva kupuje švercovanu IT opremu da bi uštedeo par procenata). Garanciju imaš ali u madjarskoj znači daj bože da ti taj madjar ne nestane i nekako omogući reklamaciju dok da li je kradeno takodje ne znaš ali je svakako nelegalno jer je švercovano. Ako ne veruješ već misliš da se "naši" ugradjuju 2-3-4x na cenu IT opreme eto ti ideje za biznis, naplaćuješ jeftinije i postaneš milioner u kratkom roku.

Jeste i Bosna je u eu sigurno pa tamo sve jeftinije da nema kartela na srb tržištu sve vam carina kriva i Bosna bice nema carinu uopste

Neće Mađari nestati a i robu nabavljaju uglavnom od ovog prodavca https://ipon.hu/
Neće madjari nestati ali malo malo pa poneki prodavac nestane, ako imaš sreće da si dobio račun možeš sam u Madjarsku po reklamaciju ili da moliš nekog drugog da ti završi za neku nadoknadu. Uglavnom se razlika baš smanjila izmedju švercovanog i legalnog, pogotovo ako uhvatiš neki popust. (uglavnom se kod manje poznatih prodavca možeš dogovoriti za cenu jer nepostoji samo gigatron i tehnomanija)

Jeste i Bosna je u eu sigurno pa tamo sve jeftinije da nema kartela na srb tržištu sve vam carina kriva i Bosna bice nema carinu uopste
Ne kažem da nema kartela, po tome smo poznati, ali u Bosni IT oprema nije jeftinija. Čak su jedno vreme odavde kupovali jeftinije polovne komponente da bi tamo prodavali skuplje (lično im prodao brdo polovne opreme).

Da malo pojasnim oko IT opreme i laptopova, ako gledamo logiku bmw i jugo, 70% razlike

duplo "bolji" laptop od ovog se može naći kod nas za oko 40% manje novca

dok za isti novac može se naći duplo bolji od duplo boljeg (više rama i ssd), a 4 puta bolji od prvog

medjutim taj isti, "duplo bolji od duplo boljeg", laptop se može naći kod madjara za oko 25% manje cene

no, ko je upućeniji malo videće da je cpu poprilično lošiji kod ovog madjara tako da bi sigurno cpu dodao na cenu minimum 200e, tako da bi se razlika smanjila na 10-15% što je ok za proizvod "bez garancije". I generalno to su cenovne razlike 10% do max 30% u zavisnosti da li je madjar uhvatio nešto na akciji(akcije su im bolje nego kod nas) i koliko se odrekao AFA-e. Logikom 70% jeftiniji, ovaj laptop kod madjara treba da košta 600e.

Mnogo više toga utiče na cenu laptopova od pukog gledanja količine ram memorije i veličine ssd-a.

Poslednja izmena:
Ja bih iskreno voleo da vidim model tog racunara koji kod nas kosta 70% vise tipa 1000e, a duplo slabiji od madjarskog koji kosta 300e. Anegdota u smislu kupio sam juga u nemackoj za duplo manje para nego sto hoce ovde da mi uvale bmw. Kupujte kod madjara svercera, stedite 10-20%, rizikujte sa garancijom niko Vam ne brani, samo ne trebamo pricati bajke.
Madjari su ljudi od reci.
Kao Orban.
Mnogi kupuju komponente kod njih. Recimo preocesore, cooler-e itd.

Nego jedno pitanje. Pricalo se kako ce ulaskom Lidla na nase trziste cene da padnu, a nisu.
Kako to?

Kako nisu pale? Da li si ispratio koliko je nešto koštalo pre dolaska lidla?

Možda nisi kupovao često ili kupuješ neke proizvode koji su posebni. Ja sam bogami primetio osetno sniženje, pogotovo piletine i ostalog mesa. Maksi je do dolaska lidla baš drao, a sada prati lidlove cene za iste ili slične proizvode. Ono što sam primetio je da maxi i dalje drži visoke cene nekih proizvoda, obično u "jačim" krajevima ili gde nema konkurenciju u blizini.

Znam kakve su carine jer sam i sam uvoznik (ne IT opreme, ali me zanima da li ti znaš kolike su carine i troškovi) nego očigledno malo mešaš šta je jak, a šta kvalitetan računar jer to kod laptopova ne ide tako.
Знам какве су царине, наручивао сам ствари које су ми требале раније. Други део реченице je само филер, 2 субјективна термина.
Cpu može da košta 50e, a može da košta i 500e, laptop sa ISTIM performansama može da košta i 50k i 150k(teško mi je da neko izjavi da duplo više rama i ssd-a znači duplo bolji proizvod, a da je iole tehnološki upućen).
Исте перформансе исто нису тотално објетиван термин јер се праве за различите ствари, нешто што је 3х пута јефтиније може имати исте перформансе за нешто у чему за шта тај скупљи није прављен, али за ствар за коју је скупљи направљен поређења нема. Ја сам рекао "Дyпло бољи по [...]", "дупло лошији по [...]" и "скоро па дубло бољи", а процесор је буквл исти. Исто тако у првој поруци на коју си одговорио сам написао шта је колико боље и напоменуо да процесор није тако лако поредити.
Pogledaj npr "jake gejmerske" laptopove koliko koštaju i pogledaj neke office premium laptopove koji su po skoro svemu slabiji od tih gejmerskih, a imaju skoro pa jaču cenu.
Поређење цена ствари које угл купују фирме и оних који угл купују обични људи није меродавно, плус често workstation рачунари имају неке архаичне ствари које им пумпају цену.
Dakle da bi ti nešto platio 60-70% manje morao bi da gledaš ZA POTPUNO ISTI PROIZVOD, kao što si gledao za telefon jer kod računara, a pogotovo laptopova svaka sitnica utiče drastično na cenu.
Никад нисам рекао да сам исти такав видео, а да се пореде цене не мора бити исто, довољно исто, а притом телефон који сам купио на КП је био 'pro' верзија, које у Срб тада није ни било.

Tako da je tvoja priča ipak anegdota za upućenije. A razlika zašto su cene takve kod nas je što nismo EU pa su nam veće dažbine, a najveća što smo malo tržište u odnosu na Evropu pa je i normalno da su cene veće (a uz to veliki procenat stanovništva kupuje švercovanu IT opremu da bi uštedeo par procenata).
Једна прича је увек анегдота, али хиљаде прича је већ шаблон. Није норманло да цене буду толико веће, и сам сам наручивао електронику, царинио је, плаћао додатну таксу за Тајван (Кинески Тајпеј), па знам, а радио сам и са другим увозницима и нико, од њих, не повећа цену за више од 2х куповне цене због трошкова сем продавница електронике.
Garanciju imaš ali u madjarskoj znači daj bože da ti taj madjar ne nestane i nekako omogući reklamaciju dok da li je kradeno takodje ne znaš ali je svakako nelegalno jer je švercovano.
Гаранцију имаш у Ленову, Деллу, Самсунгу,... не код те фирме која ти је последњи продавац, имаш гарантни лист и тјт, можеш и преко њих, али што би. Ако је крадено онда свака част што су узели са све рачуном, гарантним листом, оригиналним паковањем са све оним печатима који осигурају да је неотворено, али ја мислим да ипак није крадено.
Ako ne veruješ već misliš da se "naši" ugradjuju 2-3-4x na cenu IT opreme eto ti ideje za biznis, naplaćuješ jeftinije i postaneš milioner u kratkom roku.
>Ако не волиш кирију, направи кућу.
Колко ли капитала треба да се има свашта на лагеру, због чега ли се иначе задржавају монополи/полиполи на тржишту, да ли ја уопште хоћу да будем продавац.

[...] Da se razumeš u komponentne znao bi o čemu pričam.
[...](teško mi je da neko izjavi da duplo više rama i ssd-a znači duplo bolji proizvod, a da je iole tehnološki upućen). Ako ne kapiraš o čemu pričam moraću slikovito da ti objasnim ali treutno nemam vremena.
[...]. Ako ne veruješ već misliš da se "naši" ugradjuju 2-3-4x na cenu IT opreme eto ti ideje za biznis, naplaćuješ jeftinije i postaneš milioner u kratkom roku.
И у првој поруци, а и уследећим си био мало неискрен, у првој сам мислио да ти је самочудно да нешто буде толико јефтиније па нисам гледао на то као неискреност.
Али да напишем који би били моји креденцијали око рачунара и куповине истих:
1. Радио сам као "computer engineer"
2. Радим тренутно као софтверски инжињер за High Performance Computing систем
3. Радио сам са људима који су опремали ЕТФ и РЦУБ
4. За своје пројекте сам наручивао транзисторе, микроконтролере, ардуино плоче, FPGA плочице, сензор,... знм колике су царине, додатне таксе, наручивање ствари које имају нешто са Тајвана итд.
Из прва два сам врв нешто научио о рачунарима и како раде, из друга два сам врв научио нешто о ценама.

Ја нзм јеси у страху да ће неко на КП да те превари или шта, нити ме занима. Нзм што се овако нешто схватило лично и онда брани став на перфидан начин.

Да поновим још једном, исти процесор, боља графичка, дупло више рама, дупло већи ссд, квалитет грађе врв занемарљиво различит, пре 10 месеци, без шок попуста је 70к јефтинији него сада у гигатрону. Такође последњи артикли у гигатрону су увек они који стоје у продавници да их људи чачкају (иначе добра ствар да се зна).

ja nisam primetio pad cena
Ја мсм да су пале па да су после око годину/две опет скочиле, мада не сећам се лепо је ли то било због короне или само зато што је лидл довољно људи предобио па подигао цене, а самим тим и остали.

ЕДИТ: словне грешке

Исте перформансе исто нису тотално објетиван термин јер се праве за различите ствари, нешто што је 3х пута јефтиније може имати исте перформансе за нешто у чему за шта тај скупљи није прављен, али за ствар за коју је скупљи направљен поређења нема. Ја сам рекао "Дyпло бољи по [...]", "дупло лошији по [...]" и "скоро па дубло бољи", а процесор је буквл исти. Исто тако у првој поруци на коју си одговорио сам написао шта је колико боље и напоменуо да процесор није тако лако поредити.
Upravo zato se ne može reći "po svemu duplo bolji" jer se performanse, a i sami modeli veoma razlikuju. Ti si napisao ovo

рачунар ми је испао 70% јефтинији од модела у Србији који је по свему био дупло лошији (осим процесора јер то је већ дубље поређење)
a i sam vidiš da se modeli veoma razlikuju i da "duplo bolji, a 70% jeftiniji" možeš da kupiš i u Srbiji. Možda je to "po svemu" ono što tebe zanima ali definitivno nije za nekog drugog. Ako ti je duplo jača grafika, ne mora nužno da znači da je ceo laptop duplo bolji jer kao što sam već napisao sve ulazi u cenu.

Поређење цена ствари које угл купују фирме и оних који угл купују обични људи није меродавно, плус често workstation рачунари имају неке архаичне ствари које им пумпају цену.
pogledaj odgovore iznad

Никад нисам рекао да сам исти такав видео, а да се пореде цене не мора бити исто, довољно исто, а притом телефон који сам купио на КП је био 'pro' верзија, које у Срб тада није ни било.
Vidiš da je bitno da bude bar isti model iz iste serije jer iako je marka ista ne mora nužno da znači da je model i cena ista. Ako si pogrešio u izražavanju onda ok, izvinjavam se ali je red i da priznaš svoju grešku.

Једна прича је увек анегдота, али хиљаде прича је већ шаблон. Није норманло да цене буду толико веће, и сам сам наручивао електронику, царинио је, плаћао додатну таксу за Тајван (Кинески Тајпеј), па знам, а радио сам и са другим увозницима и нико, од њих, не повећа цену за више од 2х куповне цене због трошкова сем продавница електронике.
To je opet anegdota jer elektronika ne mora nužno da znači IT oprema, isto kao što nije isto miš i procesor. Ako ne veruješ probaj da naručiš neki CPU, VGA... pa i laptop da uvezeš i vidi kolika je nabavna cena i za koliko možeš da je prodaš. Evo npr prodavci garderobe se ugradjuju 3-10x na nabavnu cenu.

Гаранцију имаш у Ленову, Деллу, Самсунгу,... не код те фирме која ти је последњи продавац, имаш гарантни лист и тјт, можеш и преко њих, али што би.
Ako dozvoljavaju reklamaciju bez validnog računa onda super, internacionalna garancija nije za sve stvari i često važi samo za skuplju opremu.

Ако не волиш кирију, направи кућу.
Колко ли капитала треба да се има свашта на лагеру, због чега ли се иначе задржавају монополи/полиполи на тржишту, да ли ја уопште хоћу да будем продавац.
Ja bih voleo da budem prodavac ako znam da ću da prodajem nešto 70% niže od drugih, a potpuno isto jer će svi kupovati od mene i biću milioner. Nema veze što drugi plaćaju zakupe, radnike, logistiku, dažbine, pdv, firmarine, licence... a madjari šververi ništa. Upravo je zbog toga anegdota jer svi znaju da to košta 3x manje ali niko da se oproba u toj delatnosti i da se sam uveri. Može njih na hiljada da priča ali ako ni jedan ne dokaže onda ostaje samo to, prazna priča. Nije ti potreban veliki lager jer će ti cene svakako biti primetno niže od drugih, dovoljno je da nabavljaš po narudžbini, evo Ja ću prvi kupovati od tebe.

Али да напишем који би били моји креденцијали око рачунара и куповине истих:
Razumeti se u softwer ili elektrotehniku ne mora da znači da se neko razume i u it hardware, a pogotovo u tržište istih. To ti je kao danas što je svako virusolog, politikolog, sportski trener... svi znaju više od ljudi kojima je to posao. Ja se nešto ne razumem u software pa opet ne pričam da je c+, java, css i python isto ili da izjavim "ma ako naučiš jedan programski jezik naučio si ih sve". Skidam kapu što se razumeš u sve to ali opet, nije to baš to.

Ја нзм јеси у страху да ће неко на КП да те превари или шта, нити ме занима. Нзм што се овако нешто схватило лично и онда брани став на перфидан начин.

Да поновим још једном, исти процесор, боља графичка, дупло више рама, дупло већи ссд, квалитет грађе врв занемарљиво различит, пре 10 месеци, без шок попуста је 70к јефтинији него сада у гигатрону. Такође последњи артикли у гигатрону су увек они који стоје у продавници да их људи чачкају (иначе добра ствар да се зна).
Ne znam zašto perfidan, šta sam Ja to zlobno ili neistinito rekao (možda sam zvučao malo grublje ali nisam imao lošu nameru, ako si tako shvatio onda se izvinjavam)? Nisam Ja ni u kakvom strahu, niti imam veze sa prodajom IT opreme samo me smaraju te anegdotalne priče ispred dragstora (fiktivno poredjenje da ne misliš da se obraćam tebi), svi se u sve razumeju, a niko nema dodirnih tačaka sa onim što zagovara. I uvek su prodavci krivi, a to što madjari zaradjuju na povratu AFA-e to nema veze.
I u ovom poslednjem pasusu opet porediš različite modele, a slikovito sam ti pokazao u predhodnim postovima koliko košta odredjen model kod nas, a koliko kod madjara. Kao kad bi rekao "e, oće da mi uvale ovde samsung s23 ultra, a ja sam kupio kod madjara duplo bolji samsung a52 plus (ili još bolje motorolu edge 40) koji je po svemu sličan s23 ultra, možda se malo razlikuje kvalitet i procesor, ali ima više memorije, a platio sam ga 50% manje".

Dakle potrebno je samo biti precizan u poredjenju, izjava tipa "duplo bolji, a 70% jeftiniji" je sve samo ne pravilno izražavanje. Navedi koji model si kupio, pa da vidimo koliko košta ovde, ako nema isti iskopaćemo neki iz iste serije pa da uporedimo. Ostajem pri tvrdnji da za isti model razlika ne može da bude 70%. Možda ti nisi tako mislio i pogrešno si se izrazio ali onako kako si napisao ostavlja takav utisak.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
Цитат цитата изгледа чудно па ћу писати бројеве твојих пасуса и тако одговарати.

1&2- Исто је дел лаптоп, иста серија, тј исто G15, а "по свему" мислио сам рам и ссд, графичка је била nvidia 3070 серија, а у Срб била 3050 серија, али мени је графичка небитна па је ни нерачунам, а процесор је био интел 9ген, значи 13нано и 8 јездара, од којих су 6 еко језгра, док сам ја узео 16 "нормалних" језгарам и био је 6 нано.

4 - Телефон је буквл са додатком про, а лаптоп јесте "иста" серија, само разл године и модел, али то је јако тешко да се поклопи иначе. А под довољно исто мислио сам да у категоријама материјал израде, величина, цпу, графичка, је бар две ствари исте, рам и обичну мем не важим ту јер то су најјлошије осликавају остатак.

5 - Одећа јесте ствар де се деље, угл због имена, нисам мислио на "луксузне" ствари. Написао сам испод шта све спада под електронику коју сам ја узимао, од којих неке ствари и јесу процесори, нпр микроконтролер и FPGA (зависи кога питаш, нзм колико је за те периферије (миш, слушалице,...) добро да се купује тако из иноземства јер уштеду врв поједе достава и цимање. Оно што је битно је да све се то као електроника сматра луксуз у србији, и буквл мораш за 35-48% да подигнеш цену чим си унео у државу.

6 - Мислио сам да све те веће коорпорације имају такву гаранцију, ја до сада у неких 6-10 куповина за мене и пријатеље/фамилију са увек имао, најјефтинија ствар је био баш тај мој телефон од 30< хиљада.

7 - Када бих продавао све легално могао бих да спустим за 15-25% сигурно, мој одг је био тако детињаст јер ми такви аргументи мнг сметају јер мењају. Изнад сам написао колико се подигне цена чим се оцарини нешто. 62% не 70, па царина би ми спустила на ~30% у најгорем случају па да узмем за себе део и тјт по том дропшип моделу који си написао. Само што би ме уништио гигатрон и остали промоцијама, пропагандом и осталим уносом неповерења у остале продавце.
Али ми не причамо овде о продаји, већ о куповини, и ту му је несумљиво боље да узме на КП, па не би да скрећемо са те теме, а то скретање је зашто сам дао тај одг са кућом/киријом.

8 - Пола које сам написао су баш око тога колико је који метал добар и како треба да се користи, а друга половина је била око куповине тих ствари. Мсм радио сам и на интел процесорима који нису за продају физичким лицима, исто и на графичкама које исто се продају само фирмама (ово друго је небитно, само сам хтео да се похвалим), и иако то није 1на1 пресликавањеу овај свет који ми, физичка лица, можемо да купимо, има доста ствари које научиш. Није ми био аргумент "ја сам лекар, вљд ја знам да ли је земља округла", него буквл имам искуства око хардвера и коришћења истог

9 - Око перфидности, не мислим на грубост, јер мсм да је нема, већ на (надам се случајно) измењене/изостављене инфо. Ја сам се исправио и рекао да је уств 62%, а наставио си да пишеш 70%, исто за гаранцију, а и ово поређење је мало сумњив "поприлично лошији", исто неки филери у реченицама које не дају на никаквом значењу, узимање цена које више одговарају телефонима него рачунарима. Доста тога није намерно сигурно, само мжд 60вс70 јесте намерно, али то јесу неке ствари које толико замуте воду да нзм.

10 - моје поређење јесте било угрубо, али, по мени, то и јесте поента када те неко пита за цене нечега што је ненормално широк појам, рекао сам 2 екстрема моје уштеде, највећи и најмањи.

Шта сам ја узео: делл г15 - 32рам, 2тб ссд, nvidia 3070, ryzen 7 6800.
Оно што сам овде видео у фебруару је делл г15 - 16рам, 512ссд, процесор интел генерације 8 (само 2 перформ језгра), нвидиа 3050.
Квалитет изградње има незнатну разлику, мсм ја је нисам могао приметити, другар има тај г15 2021 годиште само друге компоненте, али материјал исти. Ткд због тога сам рекао дупло, јер по свему осим графичке је скоро па дупло, а графичка ми је небитна (али опет боља на јефтинијем).

Да могу да се вратим кроз време па да могу скринати цене у домаћим ланцима и да поправим стари сломљен телефон (због порука) када сам куповао те ствари на КП и да упоредим те цене просек уштеде би био сиг 40%+, а 2 пута сам више од дупло уштедео, мени за овај лаптоп и једном комшији када је узео mac pro 2018.

Да поновим само ово: ми не причамо овде о продаји, већ о куповини, и ту му је несумљиво боље да узме на КП.

Razlicita godina i model takodje znatno utice na cenu. Da li je bmw iz 2023te duplo bolji od bmwa 2021 istih performansi? Nije ali je duplo skuplji. Pisem 70 jer je spomenuto prvobitno 70 pa ispravljeno 62, lakse mi je da zaokruzim na 70, a 8% na toliku brojku ne cini razliku. A kao sto rekoh trziste opreme nam je otvorenije od gigatrona i tehnomanije no ljudi po navici gledaju samo te sajtove. Da li je bolje kupiti na KP ili u prodavnici? Ne bih rekao definitivno KP. Uzmes model koji hoces da kupis, uporedis cene, ako je razlika neznatna (10-15%) po meni je bolje da se kupi legalno nego da rizikujes sa garancijom za ne jeftinu stvar. Imate bsc, exceed, dsc, nova… bukvalno sigurno desetine manjih prodavnica koje su spremne da na upit spuste cenu vise nego gigatron i dodatno smanje razliku. No da bi se znao tacan procenat ustede trebamo prvo gledati odredjeni model, dakle isti.

Za stvari nisam mislio na luksuzne nego na apsolutne svu odecu. Pa majica koja kosta 200din u nabavci u nekom butiku ti je 1000-1500din, a to nije nikakav luksuz.

• Sviđa mi se
Reagovanja: ika
новији модел сам ја узео, овде сам видео старији.
Исти модел да нађем сада ми је немогуће, али она 2 су била довољно слична да би се видело да се добије, конзервативно речено, много боље за много мање.
Око гаранције нзм шта да кажем, ја сам је увек имао, ако не бих имао размислио бих и ја, можда бих и дао више пара у Србији чак.
Да, гигатрон дере баш, остали мање, али и њима су почетне цене увек високе јер могу толике да ставе због гигатрона и техноманије.
Од људи који раде увоз ствари у Србију сам угл видео да сваки следећи препродавац повећа цену за око дупло. Од тих увозника зна. људе који увозе ону разну пластику за кућу (чиније, и те сличне ствари) и ситан баштенски алат. За друго нзм тачно цене

Svaki artikal koji je generalno jeftin, a ne kupuje se često (sitan alat, pribor, sitna elektronika...) uglavnom se cene dupliraju na nabavnu da bi svaki sledeći (pre)prodavac imao dovoljnu maržu da bi održavao radnju u poslu. Da li si nešto što je nabavljeno za 100din platio 300din i nije mnogo bitno kad već kupuješ jednom u godinu dana. Poznajem jednog prodavca koji je više radio na crno nego na belo. Na moje pitanje zašto to radi, zar se ne plaši inspekcije, kaže "bolje da me država zatvori nego Ja sam sebe". Generalno se slažem sa tom izjavom. I evo, posle više godina poslovanja zatvorio sam sebe, cene niske, nije imao za tekuće troškove i zatvori, umesto da je gledao da se više razradi na legalnom modelu pa da mu crno bude dodatno.

Када бих продавао све легално могао бих да спустим за 15-25% сигурно
Hrabro :) Ja ne bih bio tako siguran. Svojevremeno sam pokušao da uvezem neke grafike jer mi je trebala veća količina, mislio sam da ću proći mnogo jeftinije, da skratim priču na kraju sam se dogovorio sa uvoznikom za cenu jer mi cimanje ne bi pokrilo razliku u ceni.

Цимање јесте. Мене су звали са царине да им објасниш шта је, и да ли они још увек немају нормалне категорије за графичке и ситну електронику или само намерно тако цимају људе нзм. За тај микроконтролер сам морао више пута да им објашњавам чему ће служити, како ћу га користити,... то је трајало једно ~10 дана и тек је тада прошло.

Imaju kategoriju za grafičke ali mi nabavna cena nije pokrivala razliku u cimanju jer će svakako dugogodišnji uvoznik imati bolju cenu od mene. Evo npr uzmi tvoj primer "normalne" ukupne marže od 20%. Trošak dva radnika i to na minimalcu (jedan ti i jedan dodatni) je 130k, od nove godine 160k, lokal neka bude 50k, porez na lokal 10k, tekući troškovi struja voda internet 15k, knjigovodja 10k, software+kasa 3k dolazimo do 248k osnovnih troškova na minimalcu. Da bi zaradio samo za minimalne troškove za samo jednu lokaciju treba ti 1,5m prometa jer plaćaš i pdv, a gde je zarada, gde su bonusi, gde je ulaganje u posao...? Zatim imaš eko takse, firmarine, porez na prihod... Cimaš se, mlatiš se sa hiljadu papira, dobavljača, carinom, špedicijom, logistikom, marketingom... a da li ćeš ostvariti neku zaradu?

Jedno prilicno malogradjansko pitanje od mene:

Postoji li elektricni aparat za sisanje koji moze da se upotrebi i za brijanje.
Ja imam aparat za sisanje, ali me cupa ako se njime brijem.
Obicno imam zapustenu bradu. brijem se tek kad pocne da me svrbi, ne mogu da se brijem brijacima ni aparatima za brijanje, nego sisam bradu, ali taj aparat je tup.

Jedno prilicno malogradjansko pitanje od mene:

Postoji li elektricni aparat za sisanje koji moze da se upotrebi i za brijanje.
Ja imam aparat za sisanje, ali me cupa ako se njime brijem.
Obicno imam zapustenu bradu. brijem se tek kad pocne da me svrbi, ne mogu da se brijem brijacima ni aparatima za brijanje, nego sisam bradu, ali taj aparat je tup.
Исто, ја сам мислио да може сваки. Врв ти је тупо сечио у тримеру, па мжд то можеш заменити за мање паре.
Ја сам се скоро 4 године бријао само тримером.

Joj ti trimeri su par hiljada rsd, a na mnogima može da se zameni gornji deo gde je sečivo...

Prosto kupi novi ili zameni sečivo. Kakvo pitanje. Kao da imaš 20 godina. Umesto ti nas da učiš i sve finese da nam preneseš oko šišanja, skraćivanja i fazoniranja. Njega kad zapuštena brada zasvrbi, ne zna šta da radi.

Ja sam već napisao da koristim one blade.. jednom sam promenio sečivo, ali nisam baš ni morao... Prosto godinama traje... Otp na 7 dana skratim bradu time ili skroz obrijem mašinicom.

Vrh