Šta je novo?

Хотел „Метропол”/ Hotel „Metropol”

Stigo naziv Metropol Plaza(ili bese palace?) na nadstreniscu kod ulaza cu postavim slicicu sutra.
 
Metropol Palace, video i ja juče. Obigrao sam ga kao Zemlja oko Sunca (bez aparata, nažalost, a telefon mi pravi očajne fotke), hotel će da bude šećerlema. Zaista dobija blistavi sjaj.
 
Maločas sam prošao pokraj Metropola i zapazio natpis kako svetli. Hmmm, izgleda malčice jeftino, konfekcijski, kao luksuz na soc-način. Možda je to namerno, da liči na stara vremena. :)
 
Nestvarno izgleda, posle toliko godina, a kada malo rešiš da ignorišeš građevinski haos koji se još uvek nalazi u prizemlju zgrade, gornji deo izgleda gotov, vrhunski spratovi su osvetljeni, a i ovaj veliki natpis upada u oči. Prosto mi je neverovatno da više tu neće biti gradilišta nego nešto čisto, lepo i belo.
 
Tanananana!

Evo fotke od sinoc iz pokreta Metropola nocu. Navikao sam se da je taj deo Bulevara mracna rupa pa sam se vrlo, vrlo prijatno iznanadio. Izgleda veoma lepo, znak mi se dopao.

DSC_0777.JPG


Drugi sa novim tramvajim :)

DSC_0776.JPG
 
баш је лепо осветљено и објекат изгледапрелепо ноћу, јер се не види злочин - ова силна надргарња па још у огледалу.

натпис је превелики а не би толико ни бо очи да нема и огромно М изнад свега, боље да је било на почетку
 
Zasijaće "Metropol" na jesen
A. KRSMANOVIĆ | 12. jul 2012. 22:10

Na jesen se otvara čuveni hotel kao deo luksuznog lanca Starwood. U renoviranje objekta će biti uloženo oko 50 miliona evra

bgd-metropol-radovi1-1207-2_620x0.jpg


BEOGRAD će u najednih godinu dana dobiti pregršt luksuznih hotela u kojima će moći da ugosti i najprobirljivije goste.

Pored "Kontinetala", čije renoviranje počinje 16. jula, i posle čega će postati Crowne Plaza, i čuveni "Metropol" će na jesen biti uvršten u lanac Starwood. Kako nezvanično saznajemo, "Metropol" će, čak, biti deo prestižnih Luxury Collection hotela. To nimalo ne čudi, jer je u ovaj hotel vlasnik Grecotel uložio neverovatnih 70 miliona evra! Naime, hotel je kupljen za rekordnih 27,4 miliona evra, a u renoviranje je uloženo još oko 50 miliona!

- Renoviranje hotel radi londonski "MKV dizajn", pa će kompletan enterijer biti vrhunski - objašnjava Jelena Đaković, pi-ar i marketing menadžer "Metropola". - Apartmani će goste potpuno ostaviti bez daha, jer će biti jedinstveni i drugačiji, uređeni u čast poznatih ličnosti. Takođe, naš bar-restoran na desetom spratu hotela postaće kultno mesto u gradu.

"Meko" otvaranje hotela predviđeno je za jesen, što znači da će biti otvoreni recepcija, lobi, nekoliko spratova soba i restoran. Ostatak će biti otvaran do zime, postupno, zaključno sa "spa centrom" koji će biti najluksuznije mesto za ulepšavanje u prestonici.

Hotel će i dalje sačuvati "dušu", zbog čega grčki vlasnici i nisu štedeli novac za renoviranje. Tako će, recimo, na ulazu goste i dalje dočekivati "devojka koja se kupa". Skulptura je osvežena, a fontana je izgrađena kompletno nova. Takođe, u lobiju će se ponovo naći mozaik iz 1957. godine, ali možda tek od zime, jer njegova rekonstrukcija traje čitavih šest meseci. Noćenje u ovom luksuznom hotelu koštaće kao i u ostalim hotelima sa pet zvezdica u prestonici.

Sredinom avgusta u hotel će se useliti menadžment. Njime će upravljati generalni direktor Gerasimos Ferdikaris, koji je u poslednje četiri godine vodio "Šeraton" u Sofiji. Pored menadžera, odabrano je i 14 ljudi koji će raditi na recepciji. Delimično je zaposleno i ostalo osoblje hotela, ali i dalje postoji prostor za zapošljavanje.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:388219-Zasijace-quotMetropolquot-na-jesen
 
Sjajna vest za Beograd, zaista! Samo mi bas nije najjasnije zasto je od svih brendova koje okuplja Starwood izabran Luxury collection. Saglasan sam sa prethodnim postovima da je, u okviru ove porodice, Sheraton u najbolju ruku prosecan. Jasno je i da su novi vlasnici ulozili znacajna sredstva za obnovu kao i da hotel ima bogatu istoriju (oba argumenta govore u smeru 'izdizanja' iz proseka). Nisam iz ove struke, ali me posao 'tera' da provodim u proseku 100-130 noci svake godine putujuci sirom sveta kojom prilikom koristim dominantno hotele iz brendova Starwooda, Hyatta i Kempinskog. Pricam, stoga, sa stanovista gosta/korisnika usluga.

Luxury collection su najcesce stari gradski hoteli sa dugom istorijom (pogledajte Grande Bretagne hotel (iz kog pisem i ovaj post ;)) u Atini, Imerial u Becu ili Palace u San Franciscu npr). Prevedeno na trziste Beograda jedini hotel koji bi bio u ovoj kategoriji (uz prosirenje usluga koje danas nudi) bi eventualno bila Moskva.

Metropol bi (jedna velika prednost Starwooda je da nudi ozbiljan broj brendova u svom portfoliju koji su medjusobno pristojno izdiferencirani) mozda pre isao u kategoriju St Regisa ako bi vec akcenat trebalo da bude na luksuzu. No to je zaista detalj - radujem se otvaranju ovog hotela. Jedan broj zaposlenih iz Hyatta je vec na novom radnom mestu pa se nadam nastavku uspesne dugogodisnje saradnje :).

Na kraju, vodjena je rasprava i o 'luksuzu' samih brendova Sheraton i Hyatt - opet kazem iz iskustva bih samo dodao da je lana Hyatta najdosledniji nivou kvaliteta koji nudi na globalnom nivou. Dosta puta se dogadja da idete na novu destinaciju, bookirate 'proveren' lanac a na kraju zavrsite.. Tamo gde ne biste zeleli. Na kraju dana je neopodno da imate cistu sobu i udoban krevet - a veliki lanci sto zbog fransiza sto zbog niza drugih razloga znaju da kaliraju na ovim osnovnim elementima proizvoda koji nude. Hyattu se to zaista jako jako ratko desava (najcesve u kontinentalnom delu SAD i Kanadi, sad cak i tu manje buduci da su u toku ozbilnje investicije u adaptacije hotela), ostalim spomenutim lancima daleko cesce (odlican primer je i Sheraton u Sofiji). Hyattov osnovni nedostatak je relativno mali broj hotela (oko 400 na globalnom nivou, vecina u SAD), poredeci sa npr preko 1000 u Starwood porodici..
 
Naišla sam na interesantne podatke o rekonstrukciji Metropola na sajtu gk.co.rs:

---

U okviru projekta Hotel „Metropolo Palace“ PGP „Građevinar Kocić“ je izveo radove totalne rekonstrukcije u delu grubih građevinskih radova, radove rušenja, zemljane radove, radove na ojačanju postojeće konstrukciju delova hotela, Kule, Aneksa A i Aneksa B, nadogradnju delova starog objekta hotela, dogradnju podzemnih objekata garaže i tehničkih prostorija, kao i deo građevinsko-zanatskih radova.

Pun naziv projekta: Revitalizacija, rekonstrukcija, adaptacija, dogradnja i delimična nadogradnja Hotela „Metropol Palace“

Ukupna površina: cca 28.000 m²

Temelji najdominantnijeg dela objekta hotela, Kule, su ojačani mikrošipovima. Potom je deo vertikalnih elemenata (stubova i zidova) ojačavan, a u tu svrhu je korišćena tehnologija SCC betona. U sklopu postojeće sitnorebraste tavanice su inkorporirane nove grede i vršena je monolitizacija stare i nove konstrukcije. Celokupan unutrašnji prostor Kule je adaptiran za potrebe novih hotelskih soba. Kula je nadograđena sa dve etaže na visini 36,70 m i 40,42 m, gde je predviđena izgradnja restorana i krovne bašte.

Aneks A je nadograđen sa tri nove etaže ukupne površine cca 4.500,00m². Nova konstrukcija je izvedena u sistemu armirano-betonske konstrukcije, a delom i čelične konstrukcije. Nadogradnji su prethodili radovi ojačanja postojećih nosećih elemenata, a kao preduslov za ojačanje vertikalnih i horizontalnih elemenata izvedeni su mikrošipovi kao ojačanje temeljne konstrukcije kao i novi temelji. U okviru radova u Aneksu A vršeno je rušenje stare konstrukcije i iskop unutar objekta, pri čemu je sve vreme radova postojeća fasada ostala netaknuta. U okviru Ankesa A, a unutar stare konstrukcije izveden je bazen sa vodonepropusnim betonom.

U okviru Ankesa B paralelno je rađeno rušenje stare konstrukcije, iskop unutar objekta i ojačavanje postojećih konstruktivnih elemenata. Celokupan Aneks B je adaptiran za potrebe spa centra sa bazenima različitih dimenzija, kompenzacionim rezervoarima, posebnim mikroklimatskim zahtevima.

Sa obe strane hotela su dograđene podzemne etaže. Sa strane Bulevara Kralja Aleksandra je izgrađena garaža sa tri nivoa ispod zemlje. Pri izgradnji garaže je vršene tunelski iskop do dubine 10m. Na strani prema Tašmajdanskom parku sa dva podzemna nivoa su izgrađene tehničke prostorije. Sa obe strane hotela izvršeni su radovi na spoljnjem pejzažnom uređenju.

Nakon završetaka radova na rušenju, zemljanih i armirano-betonskih radova na hotelu se pristupilo izvođenju građevinsko-zanatskih radova. PGP „Građevinar Kocić“ je kao Generalni izvođač radova u ovom delu izvođenja deo radove izvodio sa sopstvenim ljudskim resursima.

Izrada samolive Sika cementne košuljice cca 20.500,00m²

Izrada hidroizolacije unutrašnjih prostorija 14.000,00m²

Izrada hidroizolacije prohodnih i neprohodnih krovova 6.000,00m²

---

Inače, izmenili su planove vezane za konferencijske sale, ona sa preko 1.000 m² je smanjena na 800 m². Evo kvadratura ostalih:

http://futurehospitalityleaders.com/hoteli-u-beogradu/hoteli-5/metropol-palace/
 
kolko ruzno tu lezi ta staklena kutija to je strasno. zar niko u ovom gradu ne ume da zastiti neki objekat? jer moraju bas sve da upropaste?

(disclaimer: inačemoramdapriznamdamijedragoštozavršavajumetropol)
 
Danas prodjoh i evo jedne fotke, zavsavaju plato ispred hotela a ovo naslagano u kutijama su verovali ili ne, čaše za vino :).

Zasto o zasto stavise asfalt koji se ne uklapa sa kamenom i behatonom koji je svuda okolo, pojma nemam :rolleyes:

zasto.jpg
 
Uuuuf sve lepše izgleda, jedva čekam da popijem pivo i kafu u "Metropolu" :vops: :kafa:
 
Nick Slaughter":kdlqm61m je napisao(la):
Uuuuf sve lepše izgleda, jedva čekam da popijem pivo i kafu u "Metropolu" :vops: :kafa:

Pivo i kafu? Meni to nekako ne ide zajedno, puno bolje se slazu stara fasada i novododata staklena kocka :)
 
JohnyBgood":1gtc11ad je napisao(la):
Nick Slaughter":1gtc11ad je napisao(la):
Uuuuf sve lepše izgleda, jedva čekam da popijem pivo i kafu u "Metropolu" :vops: :kafa:

Pivo i kafu? Meni to nekako ne ide zajedno, puno bolje se slazu stara fasada i novododata staklena kocka :)
Ne mora istovremeno, nekad na pivo nekad na kafu, zavisno od mogućnosti jer sigurno neće biti baš jeftino :D
 
Videh veceras u prolazu da su osvetljeni prozori sasvim suptilno u celoj zgradi dekorativnim osvetljenjem.Izgleda izuzetno i podsetio me je na skver najn na Studetnskom Trgu.
 
Nick Slaughter":2q5mtym2 je napisao(la):
Evo nekih rendera kako bi trebalo da izgleda kada sve bude gotovo...

model1test003.jpg


model1test002.jpg


camera008r.jpg


camera007d.jpg

Мислим да ово нису актуелни рендери. Стакло нема такве детаље око прозора на ћошку са Карнегијевом, а чини ми се и да је мања тераса на врху (ка парку) укинута.

Иначе мислим да је скандалозно што, поврх свега, плави тумор на врху хотела није симетричан.
 
Vrh