Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Мислим да би се већина проблема решила да

1. Град уведе пропис о одржавању приватних зграда и удари казну на неиспуњавање те обавезе
2. Прогласи све не-приватне зграде (и за које се не води процес реституције) као градско власништво, удари одржавање фасаде преко инфостана и крене у масивно сређивање фасада, почевши од туристичког центра па ка периферији. Наравно, при остављеној могућности да станари донесу одлуку којом власништво зграде прелази у њихово колективно у ком случају та зграда прелази у приватно власништво и спада у 1.
3. Донесе пропис да управник зграде мора да префарба сваки графит на фасади у боји фасаде у року од 5 дана од кад добије пријаву од стране града чиме би се обесхрабрили графитери и упропрастио њихов рад (ако је зграда у власништву града због 2. онда град обезбеди фарбу)

Наравно има ту детаља за испеглати и верујем да би неке посебно важне или декоративне или оштећене фасаде захтевале интервенцију града као и сада али верујем да би се проблем са фасадама средио у року од 10 година на одржив начин да се ове три тачке испоштују
1.postoji propis po kom komunalni inspektor može kazniti zgradu za izvrljanu fasadu
Da bi se to desilo neko mora prijavti sam izaći na teren nece osim ako neka strana delegacija ne mora tu da dojde npr botanicka basta
2.To ne moze da bude
Zgrade su 1.državno vlasništvo
2 .privatno vlasništvo
3. Zgrade i 1 i 2 mogu biti pod zaštitom države kao kulturno dobro
Gras moze da natera neradnicko Lopovsku firmu da u ponudu uvrsti održavanje fasade od grafita i da se to placa preko objedinjene naplate infosrana
3.Upravnik Zgrade postupa po nalogu komunalne inspekcije ili po želji stanara reko samoincjativjo 80 % stanara ne smeta isarana zgrada to je najveći problem
Postoje određeni iznosi minimalni koji moraju da se uplaćuju za investiciono održavanje i tekuće održavanje Zgrade
Ps Jedan komunalni inspektor mogao bi da dnevno obidje 10 ulica i da se mrdne sa mrtve tačke
@Kailan mozes slobodno da napraviš eksperiment prijavis u istoj ulici isarane 10 zgrada a drugih 10 ne prijavis pa ces videti rezultat rada inspekcije

Требамо само пропис који налаже обавезну пријаву уништавања фасада и брзо би се решили овог проблема, можда би се спорадично јавио неки мањи случај.

20241225_182922.jpg

Maloumnici su uništili jos jednu fasadu sredacka ulica

Човек је дао свој новац и ресурсе, надам се на општу корист, промоцију науке и едукацију младих. Лично, образовање сматрам највећим приоритетом Србије.
Dao je nas novac koji je ukrao i to samo mali deo je dao. Ukrades milijarde, ostetis hiljade ljudi i drzavu pa das koje milionce i onda si dobrotvor.

To je kao da ti ja nalupam samare, sutnem te na zemlju, ukradem ti novcanik i onda ti donosim led da stavis gde te boli i ti mi se zahvaljujes jer sam ti donirao led i pomogao.

Dao je nas novac koji je ukrao i to samo mali deo je dao. Ukrades milijarde, ostetis hiljade ljudi i drzavu pa das koje milionce i onda si dobrotvor.

To je kao da ti ja nalupam samare, sutnem te na zemlju, ukradem ti novcanik i onda ti donosim led da stavis gde te boli i ti mi se zahvaljujes jer sam ti donirao led i pomogao.
Искрено, мислим да то, чак и ако је тачно, у овом тренутку није превише важно. Покојни Костић могао је и да не направи задужбину, а ипак ју је направио. Многи су покрали а нису ништа оставили. Мислим да, ако се вратимо у прошлост, можемо много штошта да замеримо добротворима из ранијих епоха (владари, властела, богаташи...) И поред свега они су оставили неку трајну вредност. Не мислим да било ко треба да се кује у звезде и да се диже у небеса. Али треба се руководити принципом: да ли је боље да нешто постоји или не. Можда то није идеално, али ни друштво у коме живимо, а ни ми сами нисмо идеални. У овом случају мислим да је свакако да Београд и Србија добију један репрезентативан објекат, него да га не добију.

Postojalo bi mnogo toga vise da smo ga strpali u zatvor, oduzeli mu sve sto je ukrao i sami kao drzava izgradili mnostvo toga od tih silnih milijardi.

Jel bolje imati drzavu koja funkcionise i brine o svim gradjanima pa tako i o deci u Zvecanskoj ili imati drzavu koju Zeljko Mitrovic unistava i finansijski i duhovno i onda da mrvice deci u Zvecanskoj?

Mozemo istu logiku primeniti i reci: Bravo Zeljko, mogao je da ne da nista deci u Zvecanskoj, a dao je.

Krimosi u zatvor, a ne da peru savest koliko toliko kroz ovakve stvari.

Jel bolje imati drzavu koja funkcionise i brine o svim gradjanima pa tako i o deci u Zvecanskoj ili imati drzavu koju Zeljko Mitrovic unistava i finansijski i duhovno i onda da mrvice deci u Zvecanskoj?

Mozemo istu logiku primeniti i reci: Bravo Zeljko, mogao je da ne da nista deci u Zvecanskoj, a dao je.

Krimosi u zatvor, a ne da peru savest koliko toliko kroz ovakve stvari.

Причамо о конкретној згради и пројекту који је леп и користан. А сада свако може да прошири тему и изводи неке уопштене закључке који немају никакве везе са архитектуром, обновом фасада, старих здања и темом форума.

Prica se o coveku koji je dao ,,svoj" novac. Da se nije pricalo o njemu kako je dao svoj nas novac, ne bi se ni pisalo dalje i odgovaralo vec pisalo iskljucivo o zgradi i projektu.

Vrh