Šta je novo?

Фасаде / Fasade

За почетак би требало прво утегнути скроз тврђаву (зидине, куле, капије)и парк Калемегдан са свим садржајима и објектима (војни музеј, павиљона Цвијета, цркве Ружицу и Петку, павиљон природњачког музеја, планетаријум, зоо врт, луна парк код зоо врта) као и целокупни мобилијар у том комплексу - клупице, чесме, расвету, киоске, штандове, тезге, и угоститељске објекте који доста ту нарушавају аутентичност.

Други корак би морао да буде сређивање "фронта" око тврђаве и Калеђегдана- Бетон хале и окретнице двојке, целог низа дуж Париске и Тадеуша Кошћушка, кеја доле на реци и парка, са обновом тврђаве у Доњем граду!

Трећи корак - потез Кнез - Трг републике - Коларчева - Теразије - Краља Милана - Славија - булевар ослобођења до Храма Светог Саве - уличне фронтове около храма.

Четврти корак - Трг републике - Скадарлија - пијаца Скадарлија са околмим уличним фронтом - Гундулићев венац до ботаничке баште.

Земун је већ лепо сређем осим зграде команде РВ и ПВО и дела кеја.
+калдрма у Земуну

За почетак би требало прво утегнути скроз тврђаву (зидине, куле, капије)и парк Калемегдан са свим садржајима и објектима (војни музеј, павиљона Цвијета, цркве Ружицу и Петку, павиљон природњачког музеја, планетаријум, зоо врт, луна парк код зоо врта) као и целокупни мобилијар у том комплексу - клупице, чесме, расвету, киоске, штандове, тезге, и угоститељске објекте који доста ту нарушавају аутентичност.

Други корак би морао да буде сређивање "фронта" око тврђаве и Калеђегдана- Бетон хале и окретнице двојке, целог низа дуж Париске и Тадеуша Кошћушка, кеја доле на реци и парка, са обновом тврђаве у Доњем граду!

Трећи корак - потез Кнез - Трг републике - Коларчева - Теразије - Краља Милана - Славија - булевар ослобођења до Храма Светог Саве - уличне фронтове около храма.

Четврти корак - Трг републике - Скадарлија - пијаца Скадарлија са околмим уличним фронтом - Гундулићев венац до ботаничке баште.

Земун је већ лепо сређем осим зграде команде РВ и ПВО и дела кеја.
Слажем се са овим потпуно.
То је вероватно минимум како се Београд не би стидео ни пред својим народом, ни пред туристима. Ми сада имамо ситуацију да су све 4 зоне у лошем стању. Можда је Калемегдан чак у најмање лошем стању.

Smao po prijavi inace oni ne izlaze iz svojih kancelarija

Реагују на пријаве, што је за сваку похвалу.
Знаш шта је највећи проблем? Свако би желео да му све буде као у Бечу а нико неће да плати одржавање/казну итд. Руку на срце свака власт и бивша и садашња и будућа се труди да не стеже обруч превише из популистичких разлога док им на Западу рецимо систем не даје могућност за тако нешто (и то се сада мења код њих на горе...). Сви раде транге франге и на црно а онда се жале на комунални ред и инфраструктуру и што фасаде нису окречене. Па власник некретнине је задужен за одржавање. У Швајцарској мораш да чистиш твој део тротоара од снега до 07:00 сати ујутру иначе драконске казне. Овде им каже Ђура: Ја да вам чистим! Е у томе је проблем...

Знаш шта је највећи проблем? Свако би желео да му све буде као у Бечу а нико неће да плати одржавање/казну итд. Руку на срце свака власт и бивша и садашња и будућа се труди да не стеже обруч превише из популистичких разлога док им на Западу рецимо систем не даје могућност за тако нешто (и то се сада мења код њих на горе...). Сви раде транге франге и на црно а онда се жале на комунални ред и инфраструктуру и што фасаде нису окречене. Па власник некретнине је задужен за одржавање. У Швајцарској мораш да чистиш твој део тротоара од снега до 07:00 сати ујутру иначе драконске казне. Овде им каже Ђура: Ја да вам чистим! Е у томе је проблем...

Znači problem je do loše vlasti, lepo kaži i ne tupi u prazno.

Znači problem je do loše vlasti, lepo kaži i ne tupi u prazno.
Између осталог. Вероватно је власт на свим нивоима крива за 2/3 комуналног нереда а ми сами за 1/3. Само буди поштен према себи и реци да ли би био спреман да плаћаш Инфостан и остале комуналије три пута скупље него сада и да ако теби као власнику некретнине стигне опомена због фасаде/зграде да узмеш и средиш је својим новцем а не из државне касе као што се код нас многе фасаде по центру сређују.

Мислим да свакако власт и надлежне службе носе највећу, али не и једину одговорност. Просечан ниво нашег човека је нажалост доста низак. Мали број људи уопште доживљава графите и неред као озбиљан проблем, а још мањи број је спреман да нешто уради и да да нешто од себе како би живели у бољем друштву. Нажалост, мислим да као народ (а мислим да је то обележје нашег региона) има бројне особине које нам онемогућавају бржи напредак. То су, између осталог, жеља да се стално нешто расправља, тртља, врти у празно, седи, једе и пије (и тако сатима) а да се врло мало полази од себе и да се врло мало времена, новца и укупних ресурса троши на допринос заједници. Када видите колико људи троше у кафани, на музику, пиће, схватамо да би огроман број зграда и улаза могао да буде барем чист и офарбан. А наравно власт повлађује најситнијим људским особинама, купује људе ситним повластицама, а не доноси мере које би утицале на уређивање нашег друштва. Ја сам лично више пута уклањао графите, сређивао плато испред зграде... Мали број комшија је желео да учествује, а један број је чак пожелео и да опструише из чисте пакости.

Знаш шта је највећи проблем? Свако би желео да му све буде као у Бечу а нико неће да плати одржавање/казну итд.
Aj mi reci šta ima od plaćanja kazne ili prekrečavanja grafita?

Hoću da čujem tvoj rezon, kako mali Perica zamišlja komunalni red i pravnu državu u najkorumpiranijoj rupčagi od države u Evropi.
Па власник некретнине је задужен за одржавање.
A država i institucije su zadužene za održavanje reda i zaštitu te privatne svojine o kojoj pričate. Jedno bez drugog ne ide. Ako državu boli doope da kažnjava štetočine i kriminalce, boleće i vlasnike da kreče nešto da bi sutra opet bilo uništeno. I to je cela nauka.

Између осталог. Вероватно је власт на свим нивоима крива за 2/3 комуналног нереда а ми сами за 1/3. Само буди поштен према себи и реци да ли би био спреман да плаћаш Инфостан и остале комуналије три пута скупље него сада и да ако теби као власнику некретнине стигне опомена због фасаде/зграде да узмеш и средиш је својим новцем а не из државне касе као што се код нас многе фасаде по центру сређују.

A za šta bih onda plaćao tri puta skuplje ako bih opet ja sve finansirao kada bi ti neki vandal uništio fasadu, nije poenta da plaćaš skuplje za određenu uslugu samo reda radi, a da te gradske službe ne rade svoj posao i ispunjavaju svoje obaveze.

Pritom i sada se ogromne pare daju za Stambeno i ostale pa oni ne vraćaju ni delić toga nazad kroz adekvatne usluge. Kod sestre kad je pukla cev u vertikali natezali se nedelju dana sa Stambenim da to sredi, dovedu majstore da zamene metar cevi pa procuri na spoju sa sledećom, dva puta razbijali zidove i opet im daju genijalci nalog samo za sledećih metar iako je cela vertikala trula, na kraju upravnik zgrade pozvao privatne vodoinstalatere koji su za 400 evra sve sredili za 2 sata. Znači ti njima plaćaš godinama upravo da bi reagovali u takvim situacijama i oni se prave ludi kad treba da rade svoj posao.

A za šta bih onda plaćao tri puta skuplje ako bih opet ja sve finansirao kada bi ti neki vandal uništio fasadu, nije poenta da plaćaš skuplje za određenu uslugu samo reda radi, a da te gradske službe ne rade svoj posao i ispunjavaju svoje obaveze.

Pritom i sada se ogromne pare daju za Stambeno i ostale pa oni ne vraćaju ni delić toga nazad kroz adekvatne usluge. Kod sestre kad je pukla cev u vertikali natezali se nedelju dana sa Stambenim da to sredi, dovedu majstore da zamene metar cevi pa procuri na spoju sa sledećom, dva puta razbijali zidove i opet im daju genijalci nalog samo za sledećih metar iako je cela vertikala trula, na kraju upravnik zgrade pozvao privatne vodoinstalatere koji su za 400 evra sve sredili za 2 sata. Znači ti njima plaćaš godinama upravo da bi reagovali u takvim situacijama i oni se prave ludi kad treba da rade svoj posao.
Па шта мислиш како функционишу ствари у Западној Европи? Па плаћа се сваки делић услуге што приватно што држави. Шта ви очекујете од услуге нпр. чишћења улаза за 300 рсд месечно? То би морало да кошта 2.000 рсд по стану ако ћемо реално да би неко чистио једном недељно како треба. Одржавање зграде у великим метрополама на Западу се плаћа 100 евра месечно у зависности од квадратуре стана мимо осталих трошкова. О чему ви сањате бре?

Stambeno ne čisti ulaze ni jednom mesečno, nego kada ih čovek pozove i pripreti im. Tako da to što pričaš nema veze s istinom.

Jednostavno ne znaš šta pričaš i to je to. Pričaš napamet, gledaš brojke i upuvana slova na papiru, bez ikakvog znanja i razumevanja kakvo je stanje u praksi.

Kao što pričaš i kako je na zapadu, a osećam da nikad nisi mrdnuo s Balkana. Nego opet sve napamet i sa papira i brošura. Uz probiranje onoga što ide tebi u prilog.

Stambeno ne čisti ulaze ni jednom mesečno, tako da to što pričaš nema veze s istinom.

Jednostavno ne znaš šta pričaš i to je to. Pričaš napamet, gledaš brojke i upuvana slova na papiru, bez ikakvog znanja i razumevanja kakvo je stanje u praksi.
И колико га плаћаш? Мислим ту услугу чишћења? И ко то ради...код мене у згради Ромкиња која нема ни опрему ни ништа а комшијама скупо да се плати неко да то ради како треба.

Oko 300 din po stanu je bilo, ako se dobro sećam. Baš ću da pogledam kad dođem kući.

Dakle oko 5.000 mesečno zgrada da GS samo na čišćenje. A ne dobije ni to jedno čišćenje mesečno, koje traje sat i po u vrh glave. Nego mora čovek da ih ganja i penali iznova i iznova. A i kada dođu, odrade to preko one stvari. Jer eto... ljute se. Ali umesto da se obrate svojim poslodavcima, oni zakidaju i prave boodalama nas koji ih plaćamo i izdržavamo. Jer to je taj srpski mentalitet.

To što GS ne daje opremu svojim radnicima nije moj problem. Niti su oni jedini koji se snalaze. Pola faking Srbije se snalazi i sami sebi kupuju stvari za rad, odnosno daju svoje pare za sredstva za rad. Ja sam takođe među njima. Tako da me to savršeno ne zanima i nije nikakav izgovor za zabušavanje i parazitiranje.

I ne znam kakve veze ima čišćenje hodnika sa problemom epidemije grafita u Beogradu i neradom organa reda i bezbednosti. Pa i tzv. pravosuđa.

Oko 300 din po stanu je bilo, ako se dobro sećam. Baš ću da pogledam kad dođem kući.

Dakle oko 5.000 mesečno zgrada da GS samo na čišćenje. A ne dobije ni to jedno čišćenje mesečno, koje traje sat i po u vrh glave. Nego mora čovek da ih ganja i penali iznova i iznova.

To što GS ne daje opremu svojim radnicima nije moj problem. Niti su oni jedini koji se snalaze. Pola faking Srbije se snalazi i sami sebi kupuju stvari za rad, odnosno daju svoje pare za sredstva za rad. Ja sam takođe među njima. Tako da me to savršeno ne zanima i nije nikakav izgovor za zabušavanje i parazitiranje.

I ne znam kakve veze ima čišćenje hodnika sa problemom epidemije grafita u Beogradu i neradom organa reda i bezbednosti. Pa i tzv. pravosuđa.
Слично је и код мене. Зато то чишћење треба да преузме приватник и да се адекватно плати пошто 300 рсд је наравно ништа. Исто важи и за одржавање и управљање зграде.

To je sasvim druga tema koja nema nikakve veze sa grafitima.

I na stanarima je da odluče čije će usluge da koriste i plaćaju. A na onome koji sklopi ugovor sa njima, je da svoje ugovorne obaveze poštuje. Pa makar koštalo i 100 dinara po stanu, nebitno. Ugovor kaže "stanari firmi pare, firma stanarima čišćenje to i to, toliko često".

I kao što država ne poštuje svoje obaveze glede zaštite privatne svojine, pa i javnog reda i mira, tako i isto i Gradsko stambeno - takođe državno-partijsko parazitsko preduzeće, ne poštuje ono što je po ugovoru njemu namenjeno i propisano.

Dakle i u drugoj rundi ove teme se opet vraćamo na to da se državni i nadležni entiteti ne pridržavaju svojih ugovornih obaveza.

To je sasvim druga tema koja nema nikakve veze sa grafitima.

I na stanarima je da odluče čije će usluge da koriste i plaćaju. A na onome koji sklopi ugovor sa njima, je da svoje ugovorne obaveze poštuje.

I kao što država ne poštuje svoje obaveze glede zaštite privatne svojine, pa i javnog reda i mira, tako i isto i Gradsko stambeno - takođe državno-partijsko parazitsko preduzeće, ne poštuje ono što je po ugovoru njemu namenjeno i propisano.

Dakle i u drugoj rundi ove teme se opet vraćamo na to da se državni i nadležni entiteti ne pridržavaju svojih ugovornih obaveza.
Наравно и у праву си да се не придржавају, само скрећем пажњу на однос цене и квалитета са једне стране и одговорност која произилази из приватне својине. Није држава бејби ситер да све ради бесплатно или за неку мизерију од 300 рсд за коју објективно не може да се одржава зграда. То је само пример и ништа више. Дакле држава је 2/3 крива а ми сви 1/3 и то је чињеница а ми сви лицемерни и непоштени према нама самима пре свега.

5000 dinara mesečno da se, jednom mesečno, prođe musavim džogerom 5-6 spratova za sat vremena, nije nikakva mizerija.

E sad, to kako sam GS raspoređuje svoje prihode i sredstva među sobom, i koliko koji radnik dobije i koliko je zadovoljan, ko tamo koliko krade, ko ima koliki procenat, ko je čiji i ko ima bolji a ko gori tretman... to neka vide oni sami među sobom. To nije moj problem, ne zanima me. Apsolutno me ne zanima.

Pusti me tih srbendaških priča, nisu čistači GS jedini koji rade za mizeriju. Šta treba sad, da plačem nad njihovom sudbinom? Ili da ih čašćavamo svi sa po još 300 din, da za 5-6 spratova i sat vremena rada dobiju 5000 u proseku po zgradi? E oću baš. Radim i ja za mlitavu platu u odnosu na svoje školovanje i trud, pa ipak svoje nezadovoljstvo ne ispoljavam tako što svoj posao odradim preko one stvari. Kao što oni čiste te ulaze preko one stvari. I to tek kad ih čovek napenali.

Dakle da sumiramo:
1) čuvanje privatne imovine i sankcionisanje štetočina, u ovom kontekstu grafitera i vandala - država ne ispunjava svoj deo ugovornih obaveza
2) čišćenje zgrada unutra - država ne ispunjava svoj deo obaveza

Možete sledeće da pokrenete priču o održavanju krovova preko GS. E tu isto bi imalo što šta da se ispriča. Pošto znam slučajeve koji su završavali i na sudovima, jer bi GS odnosno država i tu pokušavala da zakine i zabašuri. Al bitno je da uvek uredno pokupi sve do poslednje parice. A kad treba ona da ispuni svoj deo obaveza... onda ih nema nigde.

Poslednja izmena:
Морамо свест о заједничкој својини да развијамо код деце још од вртића, такође морамо да се позабавимо санкционисањем уништавања фасада, јер би било неисплативо да грађани плаћају чишћење на месечном нивоу, без обзира да ли је то 300 или 2000 динара, ако нико не спречава такве активности.

Градско стамбено је отприлике само посредник, оператива им је аут сорсована што би наши стари рекли.

Морамо свест о заједничкој својини да развијамо код деце још од вртића, такође морамо да се позабавимо санкционисањем уништавања фасада, јер би било неисплативо да грађани плаћају чишћење на месечном нивоу, без обзира да ли је то 300 или 2000 динара, ако нико не спречава такве активности.

Мислим да би се већина проблема решила да

1. Град уведе пропис о одржавању приватних зграда и удари казну на неиспуњавање те обавезе
2. Прогласи све не-приватне зграде (и за које се не води процес реституције) као градско власништво, удари одржавање фасаде преко инфостана и крене у масивно сређивање фасада, почевши од туристичког центра па ка периферији. Наравно, при остављеној могућности да станари донесу одлуку којом власништво зграде прелази у њихово колективно у ком случају та зграда прелази у приватно власништво и спада у 1.
3. Донесе пропис да управник зграде мора да префарба сваки графит на фасади у боји фасаде у року од 5 дана од кад добије пријаву од стране града чиме би се обесхрабрили графитери и упропрастио њихов рад (ако је зграда у власништву града због 2. онда град обезбеди фарбу)

Наравно има ту детаља за испеглати и верујем да би неке посебно важне или декоративне или оштећене фасаде захтевале интервенцију града као и сада али верујем да би се проблем са фасадама средио у року од 10 година на одржив начин да се ове три тачке испоштују

Vrh