Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Tim ljudima koje spominješ nije život ispunjeniji kada posadi drvo, nego kada posadi koš koji € ili $ na bakovni račun, pa kupi neka skupocena kola, sat od nekoliko hiljada € i sl. Sadnja ga ispunjava jedino ako će mu porez biti manji.​
То је све индивидуално шта кога испуњава. Некога испуњава и једно и друго, некога нешто сасвим треће. Кажем генерално да је задужбинарство племенита ствар и да му не треба гледати у зубе. Није ствар памети свачему наћи неку ману или длаку у јајету. Некада треба рећи: баш је лепо, свака част. И то без оног чувеног: али.
А верујем да када би зграде у центру изгледале као Палата науке ми би сви били много више поносни на свој град.

Meni nije jasno zasto grad ne propise uredbu kojom obavezuje sve stambene zajednice da moraju da ciste grafite na svojim zgradama pod pretnjom sankcijama. Mislim da je ovo toliko banalno da se uradi a jako bi brzo mogli da ocistimo grad. Ovde ne govorim o sredjivanju fasada, to je druga tema, samo o ciscenju grafita.

Meni nije jasno zasto grad ne propise uredbu kojom obavezuje sve stambene zajednice da moraju da ciste grafite na svojim zgradama pod pretnjom sankcijama. Mislim da je ovo toliko banalno da se uradi a jako bi brzo mogli da ocistimo grad. Ovde ne govorim o sredjivanju fasada, to je druga tema, samo o ciscenju grafita.

Zato što svinje iscrtaju nove grafite već sledećeg dana.

A neke od tih svinja rade i za državno-partijsku mašineriju...

Jbt pišete ko da ne živite u gradu sa jednim od najviših stopa grafita u Evropi a istovremeno i najvišim stepenom korupcije i nesposobnosti državnih organa...

Šta da plaćaju i kreče? Nečije patološke svinjarije? Od kojih para? Zarad čega? Da bi sutra nova grafiterska svinja napravila novu škrabotinu? Da bi mu MUP rekao "nismo nadležni" a Belemudi "nema od toga ništa, jedino ako hoćete da podnosite ličnu tužbu..." ?

O čemu vi pričate? Jel ne znate gde živite? Mislim da ne znate, i da neki od vas nemaju dodira sa realnošću.

Poslednja izmena:
To je već obuhvaćeno postojećim propisima, ako inspekcija izađe na teren i ustanovi da je fasada izmenjena bez dozvole, ona nalaže stambenoj zajednici da je vrati u originalno stanje. Ovo se ne primenjuje masovno jer bi onda ljudi krenuli da napadaju policiju što ne radi svoj posao, a verovatno bi bilo i tužbi protiv policije i komunalaca.

Човек је дао свој новац и ресурсе, надам се на општу корист, промоцију науке и едукацију младих. Лично, образовање сматрам највећим приоритетом Србије.

Ako ćemo iskreno, čovek je dao pare koje je uzeo od građana Srbije, na ne vrlo zakonit način. Ovo je klasičan "whitewashing" - kada neko želi da opere svoju biografiju.

Valja se podsetiti istorije dotičnog, kao na primer perioda kada je Evropka unija uvela sankcije Srbiji zbog malverzacije dotičnog.

Izveštaj o izvozu šećera u zemlje Evropske unije (II deo) - 09. mart 2004

Mislim da bi bila bolja uredba da se propiše da se komunalci zapravo bavem svojim poslom, tj da sprečavaju ta žvrljanja, kao i da privode one koji žvrljaju.

Ne mogu komunalci sami, moraju gradjani da prijavljuju a njih bas briga.

Sankcije za ljude kojima je uništena fasada ali ne i za one koji unište fasadu... Zašto bi neko plaćao zbog tuđeg postupka?
Treba propisati uredbu da se grafit obavezno prijavi, a da MUP i komunalna milicija obavezno izađu na teren, pregledaju kamere u okolini i pronađu počinioca.

Sankcije za ljude kojima je uništena fasada ali ne i za one koji unište fasadu... Zašto bi neko plaćao zbog tuđeg postupka?
Treba propisati uredbu da se grafit obavezno prijavi, a da MUP i komunalna milicija obavezno izađu na teren, pregledaju kamere u okolini i pronađu počinioca.
Zato sto prvi korak negde mora da se napravi. Prekrsaj je sarati fasade. Policija i komunalci treba da urade sve to sto si naveo i da aktivno traze pocinioce. Ali sa druge strane kada se to vec desi sta onda? Samo da ostavimo pa se samo nikad nece resiti ili da cekamo drzavu da nam resi? Ako ti neko razbije prozor na kuci valjda ces ga popraviti ti bez obzira sto ga nisi sam razbio. Ljudi u Srbiji nemaju nikakav osecaj prema zajednickoj svojini, sve sto je dalje od praga nije moj problem. Upravo iz tog razloga su i sve fasade u raspadu i niko nece ni 500 dinara da izdvoji za odrzavanje.

Zato sto prvi korak negde mora da se napravi. Prekrsaj je sarati fasade. Policija i komunalci treba da urade sve to sto si naveo i da aktivno traze pocinioce. Ali sa druge strane kada se to vec desi sta onda? Samo da ostavimo pa se samo nikad nece resiti ili da cekamo drzavu da nam resi? Ako ti neko razbije prozor na kuci valjda ces ga popraviti ti bez obzira sto ga nisi sam razbio. Ljudi u Srbiji nemaju nikakav osecaj prema zajednickoj svojini, sve sto je dalje od praga nije moj problem. Upravo iz tog razloga su i sve fasade u raspadu i niko nece ni 500 dinara da izdvoji za odrzavanje.
Prvi korak bi bio da se počne sa sankcionisanje takvih postupaka tako da se oni koji to žele da rade obeshrabre u toj nameri, tada će broj takvih situacija biti minimalan i stanari neće morati da brinu koliko dugo će fasada ostati čista.

Da odnos prema zajedničkoj svojini treba biti bolji se potpuno slažem, u tom cilju treba uvesti aktivnosti tokom nastave u školama i u predškolskim ustanovama koje bi razvijale svest o zajedničkoj svojini, npr. predškolci sa vaspitačicama uređuju dvorište vrtića, sade cveće, mlađa deca u školi uređuju dvorišta, a stariji ( 8 razredi i srednjoškolci) u saradnji sa lokalnim nadležnim JKP uređuju javne površine, parkove...

Prvi korak bi bio da se počne sa sankcionisanje takvih postupaka tako da se oni koji to žele da rade obeshrabre u toj nameri, tada će broj takvih situacija biti minimalan i stanari neće morati da brinu koliko dugo će fasada ostati čista.

Da odnos prema zajedničkoj svojini treba biti bolji se potpuno slažem, u tom cilju treba uvesti aktivnosti tokom nastave u školama i u predškolskim ustanovama koje bi razvijale svest o zajedničkoj svojini, npr. predškolci sa vaspitačicama uređuju dvorište vrtića, sade cveće, mlađa deca u školi uređuju dvorišta, a stariji ( 8 razredi i srednjoškolci) u saradnji sa lokalnim nadležnim JKP uređuju javne površine, parkove...
Ali i dalje ostaje pitanje sta raditi sada sa fasadama koje su isarane? Ako je fasada cista pa neko isara onda je mnogo lakse da se reaguje. Sada koliko je sve isarano tesko i da se vidi kada bude nesto novo. Takodje mislim da ljudi ce imati vise zelje i motivacije da odrzavaju frontove zgrada kada vide da vec moze da bude cisto i uredno.

Ali i dalje ostaje pitanje sta raditi sada sa fasadama koje su isarane? Ako je fasada cista pa neko isara onda je mnogo lakse da se reaguje. Sada koliko je sve isarano tesko i da se vidi kada bude nesto novo. Takodje mislim da ljudi ce imati vise zelje i motivacije da odrzavaju frontove zgrada kada vide da vec moze da bude cisto i uredno.
Očistiti, a za one kojima finasijsko stanje ne dozvoljava da sve sami plate onda grad pomogne/ ili finansira ( npr. ako je uništena fasada porodične kuće, a porodica nema novca da izdvoji za čišćenje), mogli bi da pripomognu u finansijskom, a i fizičkom poslu i počinitelji.

Pisao sam na forumu jedno 3 puta za ovih 8 godina. U Carice Milice su jednom sredili fasadu. Već posle par dana dobila je nove grafite, a već posle dve nedelje je ponovo bila usvinjena cela.

Za to vreme, Belemudi su se hvalili po medijima kako su u toku neke godine ispisali čak 5 prijava za crtanje grafita. 5 prijava za celu godinu, u jednom Brlogradu od 2 miliona ljudi.

Vi koji sve svaljujete na stanare i vlasnike jednostavno ne raspolažete podacima i činjenicama, i zato i pišete takve nebuloze i neistine.

Ja ću prvi da ustanem i da kažem da su Srbi u proseku jedan lenj, aljkav i apatičan narod, generalno govoreći. Ali u ovom slučaju i ovoj problematici grafita, to nema nikakve veze. Jer su vlasti i nadležni ti koji su doveli do ovog stanja da je potpuno uzaludno i besmisleno sređivati fasadu od grafita kada će ona već sutradan biti opet išarana a niko nikad neće odgovarati, sve i da ga stanari navataju i zadrže do dolaska Murije ili Belemuda.

Tako da bio bi red da se prvo upoznate sa elementarnim činjenicama pre nego što krenete da popujete i pametujete.

Post iz 2020:
Zašto bi stanari mrdali prstom u gradu koji izgleda ovako?
https://goo.gl/maps/rf3C4BXPd8NLALr29

Zašto bi stanari mrdali prstom kada znaju da će u roku od dve nedelje njihova svojina ponovo biti uništena, kao što je bio slučaj sa ovom zgradom pre dve godine?
https://goo.gl/maps/a1v31dWqmf2MhCPD6
Ovaj Guglov snimak je iz 2014. ali znam da je fasada prizemlja sređena 2017. jer sam lično razgovarao sa stanarima i lično gledao radove. A onda, dve nedelje kasnije, video kako brzo niču novi grafiti, na sveže sređenoj fasadi. I kao što ova zgrada sa ''Srpskom Škartom'' leži na blok od sedišta komunalne policije, tako ova zgrada u Carice MIlice leži na blok od nove ispostave SUP Stari Grad, gde obitavaju i uniformisani policajci. Pa ipak, jel mislite da je to sprečilo svinje da šaraju opet? Naravno da ne.

I onda, čemu sve to? Ako Grad i država samo uzimaju i kradu, zašto bi ljudi bacali još svojih para?

- BILO je ukupno 31 postupanje u vezi sa ispisivanjem grafita u 2015. - saopšteno je iz Komunalne policije. - Izdata su četiri prekršajna naloga, pokrenuta su tri zahteva sudiji za prekršaje, a u tri slučaja je oduzeta roba.

I time se svaka rasprava na ovu temu - do daljnjeg - okončava.

Naravno, neće me mrzeti da za jedno dve godine opet citiram i linkujem sve ovo iznova, jer znam koliko ovde ima autističnih, bandoglavih pa i jednostavno beskrajno bezobraznih. I da nekima teže ulazi u glavu ili su ovde po nalogu, pa moraju iznova da se koriguju i demantuju. Ali nema problema, i ja sam zaludan a znam i da sam u pravu ovde i da imam dokaze, pa ćeraćemo se. Koliko god treba.

U međuvremenu, pozdravljamo vas svi mi koji smo bacali pare na krečenja i sate, bukvalno SATE na kol centre Belemuda i inspekcija, da bi na kraju dobili odgovor da ne možemo ništa a ovde dobili lupetanja da smo mi krivi i da ništa ne radimo za zajednicu. Nego treba još i da sedimo ispred noću, po nas 20 sa palicama, kamerama, biber sprejevima, i ko zna čime... i da čekamo da mi odradimo posao Belemuda i Pandurčina. A onda da se posle vucaramo po sudovima i plaćamo odštete kad nas ti ološi tuže zbog protivpravnog zadržavanja a sudija presudi njemu u korist. Oćemo evo, sve trčimo... Zabole nas baš. Još mi samo to treba u životu. 😀 Da glumim noćnog čuvara i osvetnika dok Belemudi i Pandurčine žderu ili knjavaju u nekoj Škodi...

A vi nek ste mi živi i zdravi tako pametni, informisani i objektivni. Vidi se da se razumete u problematiku ko Marica u onu stvar.

Poslednja izmena:
Не знам мађарски али капирам из контекста видео како комшије раде реконструкцију старих здања у Будимпешти и одушевљњн сам! Ало Шапићу и компанио где су стручњаци из Мађарске (наши пријатељи) да нам помогну да средимо Београд?
Погледајте видео:
ПС: Како ми се свиђа ова жута такси боја и ова права калдрма а не она Весићева коцка и бехатлон плоче...

Будимпешта се труди да остане Будимпешта, централноевропски град са дугом историјом и традицијом.
Шапић и СНС власт до сад се ложе на модерно, на Дубаи фазон, па се код нас на месту хотела Српски краљ срушеног у нацистичком бомбардовању гради фенси модерна зграда, добијамо ТЦ Рајићева са доминантним футуристичким цевима, руше се старе зграде лепих фасада на Славији, руши се хотел Дом код клиничког.

Будимпешта се труди да остане Будимпешта, централноевропски град са дугом историјом и традицијом.
Шапић и СНС власт до сад се ложе на модерно, на Дубаи фазон, па се код нас на месту хотела Српски краљ срушеног у нацистичком бомбардовању гради фенси модерна зграда, добијамо ТЦ Рајићева са доминантним футуристичким цевима, руше се старе зграде лепих фасада на Славији, руши се хотел Дом код клиничког.
Рајићева или Београд на води ми чак и не сметају али брате Андрићев венац, Калиш, Кнез михаилова и круг двојке треба средити по узору на Будимпешту. Колико дуго стоји Грчка краљица девастирана? Кнеза Милоша чека деценијама на реконструкцију, итд. Наравно да Будимпешта има Аустроугарско наслеђе и има ЕУ фондове и није рушена попут Београда али могу ваљда градско језгро и фасаде у њему средити једном да ваља и онда 30 година само одржавања...

Па погледај само како је испала Мистерова зграда на Косанчићевом венцу, делу града који делује најстарије.
Кнез је посебна срамота, ем што има доста напуштених и оронулих објеката, ем што је све аљкаво.

И Рајићева је дебео промашај, да има фссаду као РЦ Галерија боље би се уклопила.

Има и већих! А што се бе реконструише стара народна библиотека на Косанчићу? Павиљон Цвијете Зузурић?...Зграда Гарде између два двора ?
За почетак би требало прво утегнути скроз тврђаву (зидине, куле, капије)и парк Калемегдан са свим садржајима и објектима (војни музеј, павиљона Цвијета, цркве Ружицу и Петку, павиљон природњачког музеја, планетаријум, зоо врт, луна парк код зоо врта) као и целокупни мобилијар у том комплексу - клупице, чесме, расвету, киоске, штандове, тезге, и угоститељске објекте који доста ту нарушавају аутентичност.

Други корак би морао да буде сређивање "фронта" око тврђаве и Калеђегдана- Бетон хале и окретнице двојке, целог низа дуж Париске и Тадеуша Кошћушка, кеја доле на реци и парка, са обновом тврђаве у Доњем граду!

Трећи корак - потез Кнез - Трг републике - Коларчева - Теразије - Краља Милана - Славија - булевар ослобођења до Храма Светог Саве - уличне фронтове около храма.

Четврти корак - Трг републике - Скадарлија - пијаца Скадарлија са околмим уличним фронтом - Гундулићев венац до ботаничке баште.

Земун је већ лепо сређем осим зграде команде РВ и ПВО и дела кеја.

За почетак би требало прво утегнути скроз тврђаву (зидине, куле, капије)и парк Калемегдан са свим садржајима и објектима (војни музеј, павиљона Цвијета, цркве Ружицу и Петку, павиљон природњачког музеја, планетаријум, зоо врт, луна парк код зоо врта) као и целокупни мобилијар у том комплексу - клупице, чесме, расвету, киоске, штандове, тезге, и угоститељске објекте који доста ту нарушавају аутентичност.

Други корак би морао да буде сређивање "фронта" око тврђаве и Калеђегдана- Бетон хале и окретнице двојке, целог низа дуж Париске и Тадеуша Кошћушка, кеја доле на реци и парка, са обновом тврђаве у Доњем граду!

Трећи корак - потез Кнез - Трг републике - Коларчева - Теразије - Краља Милана - Славија - булевар ослобођења до Храма Светог Саве - уличне фронтове около храма.

Четврти корак - Трг републике - Скадарлија - пијаца Скадарлија са околмим уличним фронтом - Гундулићев венац до ботаничке баште.

Земун је већ лепо сређем осим зграде команде РВ и ПВО и дела кеја.
Ето ти си у једном посту на овом форуму преставио више стратегије развоја ужег градског језгра од свих власти у протеклих 40 година. Слажем се са твојим предлогом у потпуности само што бих те фазе радио паралелно.

Vrh