Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Uklonjen grafit sa zgrade teh fak.

20230707_201723.jpg
 
vidim zabrinutost oko marije lukic, kamo srece da je ovo pokazano ranije. ako mogu ratni zlocinci, moze i marija lukic.

ovo nije grafit, tipa, mmilos anarhija i sl., ovo je poruka.
e pa kao sto vlast moze da blati opoziciju, tako i oni mogu da nesto urade.
ja to tako shvatam.

da uprostim, skroz je ok sex pistols preko metallice i obrnuto.

grafiti ce se cistiti, ali za pojedine obraze i casti odavde, nisam bas siguran.
 
Мислим да потпуно беспотребно поново пребацујеш тему на: власт-опозиција, ко може а ко шта не може и слично. Ваљда је свака жврљотина која ружи град и која се налази на месту које није предвиђено за то за сваку осуду и треба је што пре уклонити. Све остало што си написао не бих коментарисао, јел би се поново одвојили од теме овог форума и нечега што би требало да нас спаја - брига за наш град и жеља да он што боље изгледа.
 
Не слажем се са срббгд90, Београд има јако дугачку традицију политичких графита, посебно у околностима ауторитарне власти у којима смо данас. Можемо да почнемо од противзаконито смењеног градоначелника Филипа Филиповића - стенсил његовог избора стоји у Сремској већ цео век. Сличан је по форми овом за Марију Лукић. Можемо да наставимо онда и размотримо велику традицију осликавања мурала, те коришћење стенсила у истом. Читање сваког стенсила или политичке изјаве као некакве жврљотине представља у суштини једно површно читање ситуације, засновано у незнању.

Питање по мени није сам графит или стенсил, јер нису сви исти - питање је шта он ради, која му је порука и сврха, и која уметничка или друштвена вредност. Шта чувамо на зидовима и шта бришемо нам говори какво смо друштво. Марија Лукић је жена која је међу првима у Србији оптужила локалног силовика за сексуално узнемиравање. Графит је некад порука бунта против репресије, а некад представља силеџијство, у зависности од тога шта је у питању. Бурна реакција на Маријино име уместо на стотине графита ратног злочинца, којима УДБАшке навијачке групе покривају малтене цео град, говори колико смо друштво климоглава.
 
izvinjavam se, moja prva pomisao je bila marija lukic sa gornje fotke, tako da se post koji sam napisao odnosio na nju. (mada mi je bio wtf momenat titula, i sl.)
za ovu drugu mariju nisam ni cuo.
 
Nije niko ni cuo i kao sto sam napisao, najbolje da tako i ostane i da prestane da joj se daje paznja jer to joj je i namera. Prijava i cao zdravo.
 
Додао бих само још неколико ствари, и не бих даље учествовао у дискусији јер би се то претворило у политичку свађу, а заиста не пратим форум са тим циљем. Против сам свих графита осим оних на посебно одређеним и дозвољеним местима. Наравно, потпуно друга прича су мурали који су израђени са дозволом станара или власника зграде на којој се налазе. Наравно, и код израде графита постоји једна градација у безобразлуку. Једно је написати нешто на некој огради градилишта, а друго на згради Народног позоришта или на некој тек обновљеној фасади. Ово последње представља потпуну дрскост и Немање било каквог поштовања за друге људе и свој град. Имао сам јако негативну реакцију и када је центар града ижврљан са позивима на Маракану, као и са "Ратко Младић, српски јунак". Притом, сам сам и организовао уклањање више тих графита, иако навијам за Звезду, а и сматрам да Ратко Младић јесте српски јунак. Тако да не треба бркати ствари. Причамо о архитектури, сређивању града и дајмо и сами допринос. Леп викенд желим свима.
 
Rasprava je zavrsena pre tvog posta jer je samo doslo do nesporazuma i toeto.

Jedino ti sad mozes da je nastavis sa pisanjem da je Patko Hepoj srbski junak :ROFLMAO:
 
Коначно неко ко је у стању да раздвоји контекст жврљотине (о Р. Младићу или Ц. Звезди) од чињенице да је било које крмачење и усвињавање чистих фасада тежак злочин прво против људи који се труде да их одржавају чистима, са (вероватно) ограниченим средствима која имају, а затим и против града у ком живе. Иако лично нисам јавни подржавалац ниједног фудбалског клуба нити личности из ратова 90их, слажем се потпуно са @срббгд90 😊
Елем, у вези са свињарством неотесане Марије, добио сам одговор одељења за инспекцијске послове, или како се већ зове. Врло брзо су одговорили - речено ми је у суштини да не могу само да кажем "свуда су графити" већ треба навести конкретне локације.
Па сам почео са евидентирањем! 🙂
У једну белешку сам кренуо да записујем све адресе где су Маријини свињски трагови видљиви, за сад сам записао већину на потезу од Бајлонија до мало изнад Цветкове пијаце. Будући да сам бележио из трамваја, ухватио сам већину, али нисам успео баш сваки.
Зато, молим све који ово прочитају, а уколико пролазе деловима града који су погођени, а да им није тешко - да запишу адресе и пошаљу ми их, да допуним листу. Ја ћу наредних дана, наравно, наставити са бележењем, да бих негде у току идуће недеље то могао да испоставим разним инспекцијама, милицијама и парамилицијама које би могле да реагују, али пошто сам ја једна особа, плус морам да идем на посао од понедељка до петка, а оскрнављених места у граду је много - не могу све забележити сам. 😁
*Нема никакве гаранције да ће ово дати резултат, али уколико барем не покушамо - никад нећемо знати.
 
Ja bih voleo da neka stranka, npr. NDMBGD ima tim advokata i da rokaju krivicne prijave kod svih ovakvih slucajeva.
 
Хвала свима! 😊 Неке од ових сам већ имао записане, нешто сам сад додао на листу. Само наставите, и имаћемо ускоро листу (не)завидне дужине која ће бити испостављена надлежнима.
 
Izvinjavam se i ja, ako je istina da je u pitanju reklama za pevačicu, onda je kontekst potpuno drugi. Meni je po sadržaju izgledalo kao da je Marija Lukić poslanica u pitanju, ali izgleda da nije tako. Hvala na razjašnjenju.
 
Ma pevaljka gura svoje "pesme". Mostarska petlja je isto cela bila ižvrljana - stepeništa i ograde, svuda. Nisam prolazio dugo pa nisam siguran da li i dalje, proveriću. Mada nešto sumnjam da su od svih mesta tu uklanjali
 
Vrh