Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Izvinjavam se sto opet upadam sa postom iz Novog Sada o bojenju fasada al evo jos jedan lep primer kako moze dobro ispasti ako se kombinuje vise boja
DrN8O0G.jpg

Uow49OR.jpg

z3k9Nb1.jpg

Не знам да ли и други деле моје мишљење, али овај претходни пост ми је баш засметао. Све може да се каже на један лепши и пристојнији начин, без исмевања или омаловажавања друге стране. Мислим да сви заједно треба да се потрудимо да разговор, па чак и расправу дигнемо на један виши и достојанственији ниво. Овакви коментари увек воде у то да се неко лоше осећа или да се додатно трује форум или атмосфера у друштву уопште. Ајмо да покажемо мало добре воље и емпатије. На крају крајева, ваљда нас све повезује интересовање за архитектуру и жеља да наши градови изгледају лепше и уређеније.

Најљубазније што сам могао у датим околностима (тек толико да ми у старту не одбаце пријаву), апелујући да труд уложен у пописивање ових силних адреса не буде узалудан, и да дотична буде новчано терећена за уклањање бахатих жврљотина којима је у кратком временском року оскрнавила огроман број јавних површина у граду, и нагласио сам да сам разврстао адресе по општинама да бих њима олакшао посао. Ето, тако некако 😁
Sta mislite da napravimo onda spisak i za jos neke od tih "znanih" tipa onaj Stu i ostali. Mislim da je njih nekoliko odgovorno za barem 50% grafita po gradu.

Не знам да ли и други деле моје мишљење, али овај претходни пост ми је баш засметао. Све може да се каже на један лепши и пристојнији начин, без исмевања или омаловажавања друге стране. Мислим да сви заједно треба да се потрудимо да разговор, па чак и расправу дигнемо на један виши и достојанственији ниво. Овакви коментари увек воде у то да се неко лоше осећа или да се додатно трује форум или атмосфера у друштву уопште. Ајмо да покажемо мало добре воље и емпатије. На крају крајева, ваљда нас све повезује интересовање за архитектуру и жеља да наши градови изгледају лепше и уређеније.
Moj komentar se odnosi na boju, a ne na osobu koja je post napisala.

Ali ni tu nisi u pravu, to nije nikakva vasarska boja, ne moze tek tako da se stavlja sta bi neko hteo, ovako je mozda originalno fasada izgledala.
Nisam ni pokusao da budem u pravu. Izneo sam svoj negativan stav prema mogucnosti da neka stara fasada u Beogradu, dobije takvu boju.

Потпуно се слажем са неким од претходних коментара. Исто мислим да је једна јако мала група идиота крива за више од пола графита по граду. Посебно се издваја више њих који као да једна чекају да ижврљају тек сређене фасаде. То је један посебан ниво безобразлука и заиста захтева оштру казну. Ја сам баш јуче пријавио графите на Народној библиотеци. Она је пре 15ак дана очишћена и један ид**** је на бар 10 места оставио свој кретенски траг. Нема шта, мислим да ће неко постепено уређивање града ићи, али свакако знатно спорије и траљавије него што би ми желели.
Мислим да треба пријављивати, подсећати надлежне, затим средити по нешто што је у нашој моћи... Искрено, био бих задовољан да барем из године у годину осећамо неки благи напредак (у смислу чистоће, одржавања, фасада)... За сада је испод минимума прихватљивог...

Evo da dam jedno kompromislno rešenje. Da mi lepo postojeće fasade ni ne diramo, a ni da na one u izgradnji ne mećemo fasadu, jer će uvek biti osoba kojoj se odabir neće svideti. :D

u secesionistickom stilu sasvim je uobicajeno da objekat ima 2 i vise boja
Nije stvar u broju boja, nego u izboru. Ono sto je uobicajeno u Austro-Ugarskoj, a pogotovo Slovackoj tradiciji i praksi, nije kod nas. Ovaka izbor boja kod nas izaziva podsmeh i zgrazanje. Jednostavno je tako, nazivali to kako hocete. Drugacije iskustvo, tradicija, ukus, kulturni obrasci...

citav centar Novog Sada je takav, bio, i ostao.
Jeste sareniji od Beograda, ali ona boja koju si postavio je verovatno nesto najekstremnije u NS, a ne pravilo. Za BG su konzervativne boje, u rasponu od bele do oker, sa ponegde crvenom, ali ljubicaste i ruzicaste fasade da dominiraju, nikako.

Vrh