Bender Rodriguez
Professional
- Učlanjen(a)
- 12.03.2017.
- Pohvaljen
- 48.368
za dovitljivost, za estetiku
Da je sreće da je to istina. Gomila stilskih vrata po Beogradu je zamenjeno pvc gadostima.ako si stanar zaštićene zgrade koji bi da menja stara olinjala vrata novim, drž se dobro
Da, zato što stari drveni prozori posle 100 godina nisu ni za k... Gde god se može, drvena stolarija menja se modernim varijantama. Čak su i na par državnih zgrada drveni zamenjeni PVC ili aluminijumskim. Jer se em lakše čiste, em lakše održavaju, em dihtuju mnogo bolje.
Pa da, to i jeste moja poenta. Nije svako menjanje drvenih starudija PVCom i alimunijumom automatski osuđeno na neukus i propast. Pod ''drvene starudije'' mislim na ofucale i prozore koji su se deformisali čak i onda kada su decenijama brižljivo održavani, ali prosto ih je vreme pojelo. Ne mislim time da su svi drveni prozori loši. Naprotiv, sjajni su. Ali koštaju boga oca, pogotovu na većim objektima. A reparacije često koštaju i po nekoliko puta više nego zamena novim. Sa vratima je isto. Pogotovu što u Srbiji fali zanatlija, i sve je manje njih koji su spremni da izdvoje vreme i trud za kompleksne reparacije nečega što može lako da se zameni.
Mislio sam da pričamo o vratima. Uglavnom ta vrata nisu ni blizu propadanja, niti su sva drvena. Neprihvatljivo je baciti izrezbarena drvena vrata ili predratna vrata od metala i stakla koja se uklapaju u silske karakteristike zgrade i na njihovo mesto staviti generička PVC/aluminijumska vrata.Da, zato što stari drveni prozori posle 100 godina nisu ni za k... Gde god se može, drvena stolarija menja se modernim varijantama. Čak su i na par državnih zgrada drveni zamenjeni PVC ili aluminijumskim. Jer se em lakše čiste, em lakše održavaju, em dihtuju mnogo bolje.
Jeste , mada misim da je glavni ulaz u žutu zgradicu iz DričićeveJel to onaj prolaz od poštice u Gundulićevom vencu što izbija na Knez Miletinu?