JohnyBgood":2ae5jqi6 je napisao(la):
"DA OSTAVIMO BEOGRAD U MRAKU"?!
Klasican, ja bih rekao "milosevicevski" argument: prvo imputiraj nesto sto niko nije rekao pa onda to kritikuj. Zaista, kad diskutujete, radite to malo ozbiljnije ozbiljnije, molim vas.
И ја тебе молим да будеш мало озбиљнији у критици. Потпуно си у праву када критикујеш спорна осветљавања, нпр. Војног музеја, разних сељадија од фонтана, али се доста занесеш, па је тако, теби и осветљење Храма или скупштине кич, што је далеко од истине. Храм је сасвим примерено осветљен, док је код Скупштине једина грешка мало прејако осветљење, које делује расипнички, али није толико ужасно како га ти представљаш.
JohnyBgood":2ae5jqi6 je napisao(la):
PS Voleo bih da neko bude hrabar i kaze da mu se svidja kako je osvetljen i Vojni Muzej.
Не верујем да таква особа постоји. Осветљење Музеја је непојмљиво ужасно.....док нисам синоћ видео нешто далеко горе:
@ Kole i JohnyBgood
Повлачим све што сам рекао у одбрану осветљења Албаније. За оно што сам синоћ видео, у богатом српском речнику не постоји довољно одвратна реч, али ћу навести пар благих: шљам, говно, сељанија, примитивизам, силовање здравог разума и естетике, вашар, циганија.....УЖАС!
Ко је оно урадио, тај треба да се врати у своје село из кој је измилео, дошао у град, и просипа свој дунћеризам.
Када сам бранио осветљење Албаније, бранио сам осветљење које је било до скоро. Ово је очигледно неки други мод, не знам шта је, али је одвратно.
2012":2ae5jqi6 je napisao(la):
Vreme je da grad Beograd krene u farbanje ili rekonstrukciju fasada posebno na Nbg.tj.za visoke objekte,solitere recimo više od 6 spratova.Bobro bi došla i rekonstrukcija fasad na soliterima iznad Prokopa!
Primer,rekonstruisanih fasada solitera iz Dresdena
Да ли имаш фотографије тих солитера пре ревитализације? Сумњам да су ово биле бруталистичке зграде. Вероватније је да су имале фасаду, као што се и види на једној фотки, од бетонских префабрикованих плоча, или неку другу сиву фасаду, али то није брутализам.
Такође, ти солитери изнад Прокопа, нису примерци брутализма, па је овакав начи "обнове" фасаде примерен. Са друге стране, солитере брутализма не би смели да се дирају и "улепшавају"
Felipe":2ae5jqi6 je napisao(la):
A, sto se tice "sivila" betonskih fasada, naucio sam da ih volim. default/big_smile Citajuci i posecujuci vec godinama razlicite sajtove i clanke, prikaze i analize iz oblasti arhitekture, vremenom sam prihvatio brutalizam kao neraskidivi deo istorijskog razvoja u arhitekturi, kao legitimni "eksperimentalni" pravac koji nijednog posmatraca (bilo profesionalca, bilo ljubitelja-amatera, bilo nezainteresovano lice) ne ostavlja ravnodusnim. default/smile Da, veliki broj laika bi rado uzeo cetku i preuredio brutalisticko zdanje u gradjevinski kolaz. Medjutim, rec vecine ne pruza legitimitet takvoj akciji, jer vecinu predstavljaju nestrucna, neobavestena i za arhitekturu pretezno nezainteresovana lica. Siguran sam da bi radije videli fluorescentni "grandovski" kolorit, samo da je "lepo, sareno i veselo"...
A, neprihvacenost brutalizma od strane narodnih masa i naizgled surovo nepostovanje istorijskog konteksta u kojem su takve zgrade nastajale su prirodno odstranile isti pravac i potisnule na marginu aktuelnih kretanja u arhitekturi. Jednog dana primerci brutalizma ce, siguran sam, zaista dobiti na istorijskoj vrednosti, i biti odredjeni spomenici arhitekture i njenog razvoja. Potrebna je dovoljna vremenska distanca, ali i redovno odrzavanje zgrada...
Лепа анализа. +
Примерци брутализма већ данас имају велику вредност, а треба их сачувати, јер представљају посебан правац, и филозофију.
Осим тога, коришћење натур бетона у архитектури није изумрло, већ је напротив, изузетно актуелно, али у комбинацијама и мањој мери.
Стога вредне примерке брутализма треба заштитити, никако кречити и "улепшавати" јер они поседују своју специфичну лепоту. За оне, мање упућене, примерци брутализма У БГ које треба засштитити су:
- 5 идиота на Бањици,
- Генекс,
- Војводе Степе,
- Рудо 1,2,3,
- Блок 23,
- Кеј Ослобођења
Пример реконструкција фасаде из Дрездена се може применити на блоковима 61, 62, 63, солитерима по Земуну, код Прокопа, у Устаничкој, 6 каплара, итд...
-