[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=827266#p827266:1hmmtnab je napisao(la):
Drakche » Нед Феб 28, 2021 8:29 am[/url]":1hmmtnab]Soc. modernisticka arhitektura je bila neverovatni civilizacijski iskorak u tom istorijskom momentu. Za provinciju kao kada bi se svemirski brod spustion u srednjevekovnu kasabu, da se tako slikovito izrazim.
Samo, da li bi stvarno bilo mnogo drugacije da Jugoslavija nije postala socijaliticka posle rata?
U Zapadnoj Evropije je, takodje, postojao trend masivne stambene novogradnje u vrlo slicnom modernistickom stilu tih decenija. Prizore poput Novog Beograda mozes videti od Austrije, pa sve do Britanije.
Ovo je, recimo, u Parizu.
U socijalizmu je bila prepumpana simbolika svog tog "napredka" (zvuci mi poznato), ali su i stvoreni neki, zaista, lepi primeri soc. modernisticke arhitekture (pojedine javne zgrade, spomenici...) koji nama ovde najmanje smetaju. Najkriticnija je ta stanogranja.
Ja sam konkretno pričao samo za primer arhitekture u Kaljiningradu, što se tiče Skoplja slažem se da je u velikoj meri kič, a što se tiče našeg odnosa prema "socijalističkoj" i brutalističkoj arhitekturi to je mnogo složenije, prvo ljudi danas besni prema komunizmu pokušavaju sve da popljuju, čak i ne vide da razne primere koje koriste nisu uopšte "komunistički izumi", priča se o brutalizmu, a zaboravlja se da on nije postojao samo u komunističkim zemljama već da je to svetski pokret koji ima svoju istoriju, dinamiku razvoja i pojavljuje se od Brazile, Amerike, Engleske do Vladivostoka...
Evo jedan link gde možete da pogledate na mapi širom sveta različite primere Brutalizma
https://www.sosbrutalism.org/cms/15802395#map
Takođe treba biti pošten, i reći ni sam kvalitet brutalističke arhitekture nije jednak svuda, usuđujem se da kažem da su blokovi na Novom Beogradu 10x bolji, kvalitetniji i generalno bolji urbanistički prostor za život nego pola blokova koji su građeni po SSSR-u od Moskve do Gruzije i ne znam gde sam sve gledao. Prosto mnogo bolje urađeno kod nas, mada i kod nas recimo unutar Beograda imate bolja i lošije radove, nije svuda jednako. Takođe nije reč samo o NBG, imate u Splitu jedan "Novi Split" isto izgrađen po fazonu Novog Beograda, i to je svetlosnim godinama bolje od većine primera iz istočnog bloka.
U BG-u postoje stvarno neki dragulji brutalizma, kao što su Palata Pravde (koja je hvala bogu renovirana, i sada izgleda veoma lepo), Avalski toranj, Genex kula, Sava centar, Narodna biblioteka, SIV i da ne nabrajam dalje...
Ono što ja vidim kao neki problem u vezi tog stila, jeste da je građeno u tom stilu i gde je trebalo i gde nije trebalo, da se nije obaziralo uvek na sklad sa okruženjem i zatečenim stanjem, da kvalitet istih radova nije uvek bio jednak, i generalno danas razna takva zdanja zjape ili prazna ili potpuno oronula i dodatno poružnela sa vremenom, ne samo zbog neodržavanja, već i zbog potpunog manjka svesti, da rokaš klime na fasade, da stavljaš cerade or reklama po fasadama za neku bednu nadoknadu, da stavljaš neonke i ostale stvari, to sve ruži zdanje....
I da završim meni brutalizam nije najomiljeniji stil, ali kad vidim današnji "investitorski urbanizam" i postmodernu, ovo mi dođe kao melem na oči, i garantujem da je Beograd doživeo veću havariju i poružnjivanje od 90-tih do danas, nego za vreme komunizma (uz sve kikseve one vlasti).
Takođe pogledajte brutalističku arhitekturu u Nemačkoj, Engleskoj i Francuskoj samo npr. pa ćete videti da to nije "komunistički" izum, evo samo na primer "Barbican Center" u Londonu bukvalno kvart grada, doduše ima svoje specifičnosti, ali zanimljiva je tema, ono što je takođe interesantno jeste meni lično ovo je jedini stil u kojem idem iz eksterma u ekstrem, od divljenja za neko zdanje do potpunog gađenja za neko drugo zdanje građenog u istom stilu, takve varijacije ja lično nisam naišao ni u jednom drugom arhitektonskom pravcu.