@ _Wuk_
Pa, ako ti hoces idi pa je sredi
Posto je tema o fasadama, pretpostavljam da mislis prvenstveno na njih.
Znas kako, fasade su veliki problem u Beogradu. U jako losem su stanju, a kada dodje na red rasprava o njihovoj rekonstrukciji, onda se lopta prebacuje iz ruke u ruku. Glavni problem je sto grad raspolaze ogranicenim sredstvima. Nije bas siromasan, ali postoji veliki raskorak izmedju novca i nagomilanih problema koje grad ima. Pored materijalnih sredstava, moras imati i ljudske resurse (vise puta je postavljano pitanje strucnosti ljudi koji rade po raznim Zavodima u gradu i ostalim sluzbama, kao i izvodjaca radova). U kombinaciji sa neefikasnom gradskom upravom i pasivnim stanovnistvom to uvek da lose rezultate.
Za sada, ako nisi i sam vec izvalio, sistem funkcionise tako sto drzava (tj Grad) finansira samo obnovu fasada na objektima pod zastitom drzave. Takvih je objekata nije malo, verovatno na stotine, ali se godisnje obnovi vrlo mali broj - par desetina, cak mislim i manje. O samom kvalitetu postoje razlicita misljenja, ja se ne razumem dosta, ali se na nekim zgradama rekonstruisanim pre 2-3 godine vec primecuju nedostaci. U krajnjem, kada je kvalitet u pitanju, citaj Luciferove postove, oni su najinformativniji po tom pitanju.
Drugi nacin je neka vrsta zajednickog ulaganja grada i stanara - tzv program "Popravimo zajedno". Tim programom Grad finansira 70% obnove fasade, a stanari 30%. Medjutim, i na tim konkursima se dodeljuju sredstva za nekoliko desetina zgrada, i za sada se pokazao kao spor i neefikasan.
Treca varijanta (koja je i najredja) jeste da se stanari sami udruze, skupe sredstva i srede fasadu.
Postoje i drugi nacini. Desava se da zgrada biva nadzidana, te da stanari sa investitorom nadgradnje imaju takav ugovor da je on u obavezi da sredi fasadu. Desi se da neka firma zakupi poslovni prostor u prizemlju, pa da obnove fasadu na celoj zgradi. Desilo se npr. da je obnovu fasade na skoli Kralj Petar finansirao jedan bivsi uvcenik itd. Ali sve su to pojedinacni slucajevi.
Te, kao sto vidis, nije pitanje samo volje. Nece se Djilas probuditi jednog dana i reci - "hm, aj da rekonstruisemo sve fasade u Brankovoj". Cak i kada bi se tako nesto dogodilo, bilo bi lose jer su gradu potrebna sistemska resenja, a ne ad hoc potezi koji se koriste za politicki marketing.