Šta je novo?

Фасаде / Fasade

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600780#p600780:gkvcogka je napisao(la):
Вожд » Pet Feb 08, 2019 1:38 pm[/url]":gkvcogka]
Мајстори кажу "Цела".
Да ли по оригиналном пројекту..
file.php
2nrfp06.jpg

Zgrada deluje zapušteno već neko vreme kupila jedna firma celu zgradu.
Pisao sam više puta na forumu da je neophodno vratiti staru fasadu ovoj zgradi sve sa erkerom ako to ne urade onda džabe i renoviraju.

ako je pfirma kupila zgradu, nema od toga nista 100%. koji privatnik ce da se mlati sa time..

Zgradi na uglu gracanicke i vuka karadzica treba uraditi:
1.zica za golubove
2.rasvjeta dekorativna
3.uklanjanje kabla za sta god daje sad se radi ulica prilka da isiti ode pod zemlju i kroz podrum idje u zgradu...
4.antigrafit zastita
5.zabrana vracanja klima i bilo koji drugih gluposti na fasadi

Ako će biti hotel i ako ih zavod natera onda je itekako moguće da joj se vrati fasada. Najveći problem bi bio taj erker koji bi trebao da se rekonstruiše.

Kad bi ona firma što je radila Džokej klub radila ovu Putnikovu zgradu, to bi bilo super. Stvarno su majstorski uradili posao!

Budimo srećni ako je ne dograde "modernim rešenjima" za jedno dva sprata kao što je slučaj sa nekim hotelima koji su se pootvarali poslednjih godina.

Nažalost, ja nisam optimista u ovom slučaju.

Zexland, ful podrška za pisanje investitoru, zavodu i medijima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600875#p600875:2dyzscbg je napisao(la):
zexland » 08 Feb 2019 07:20 pm[/url]":2dyzscbg]A koja firma je kupila Putnikovu zgradu?

Treba im pisati i objasniti sve, poslati fotku pre WW2 i povezati sa zavodom ! Jel ona pod zastitom?

Evo im jedna iz aprila '41. ... Da ne bude kao sa pričom o palati "Zora".... :roll:

I neka im se "objasni sve", ali baš "sve".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600925#p600925:3t1uvttc je napisao(la):
relja » 08 Feb 2019 10:52 pm[/url]":3t1uvttc]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600875#p600875:3t1uvttc je napisao(la):
zexland » 08 Feb 2019 07:20 pm[/url]":3t1uvttc]A koja firma je kupila Putnikovu zgradu?

Treba im pisati i objasniti sve, poslati fotku pre WW2 i povezati sa zavodom ! Jel ona pod zastitom?

Evo im jedna iz aprila '41. ... Da ne bude kao sa pričom o palati "Zora".... :roll:

I neka im se "objasni sve", ali baš "sve".
file.php

Pa nemoj tu da im saljes ! Nego pre rekonstrukcije :)

Iskreno i ne razumem taj pomalo zajedljiv komentar ? Mada moze i ovako da se "objasni" :sesir:

Konačna fasada je i tada i danas više u skladu sa vremenom, a i treba poštovati želju tadašnjih vlasnika.
Uostalom, ta zgrada je veoma kratko imala te balkone i ukrase, a mnogo, mnogo duže je potojala u istoriji Beograda u današnjem obliku.

To za ovu zgradu jeste tacno, ali ako postoji mogucnost da se vrati fasada u izvorni oblik, zasto da se ne vrati. Po toj tvojoj logici onda ne treba vracati ni fasadu stare poste na Savskom trgu (doduse fasada je skinuta iz ostrascenosti a ne zbog postmodernih trendova).

Obrisano je par postova dok sam bio afk.
Možda je tako i bolje.

"Zašto ne vraćati?"
Zato što to negira kontinuitet u razvoju i modernizaciji grada, briše 75 godina istorije (godinu gore-dole) i vizuelnog identiteta te ulice.
Zašto menjati? Zato što se nekome sviđa neka stara fotografija?

Argument "po toj logici", je zapravo "ja tebi stavljam reči koje nisi izgovorio" i "ja ću da izmislim svoju logiku".
Svaki slučaj treba posmatrati odvojeno. Za poštu je i upitno da li može da se vrati fasada u onom obliku, pošto su gabariti zgrade promenjeni i pitanje je šta bi se dobilo.

I nisi u pravu da je skinuta iz "ostrašćenosti".
Žao mi je, ali to je jedno potpuno pogrešno ubeđenje koje se nameće ovde na forumu, upravo od ljudi koju samo videli neku staru fotografiju.
To je ista priča kao i sa kamenim stubovima Brankovog, ranije Mosta kralja Aleksandra. Bez ikakvih argumenata se na forumu tvrdilo da su one kamene nadstrešnice uklonjene "iz ideoloških razloga" i "obračuna sa monarhijom" (je, vala, tako se obračunava sa prethodnim režimom, ruše se stajališta).
Evo ti, pa pročitaj, šta su domaće arhitekte mislile od tom "postarivanju" Beograda, ali ne šta su pričali posle rata, već pre rata, u vreme te kraljevine, dok su Krasnov, Korunović, Meštrović i drugi dobijali priliku da u 20. veku, dok se u SAD gradi Emire Stare Building, u Jugoslaviji grade nešto što pripada prethodnim epohama... taj deo počinje od starne 7.
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Dow ... (1922-1939).pdf

To što se dešavalo posle rata je samo preovladavanje stavova koji su postojali i pre rata, rešenje interno fahovskog konflikta.

Tako da, hajde da se popravi ovo što postoje, a ne da "postarujemo" Beograd, kad to čak ni preci nisu želeli.

Ja se zaista ne slazem, moram reci nazalost sa cinjenicom, da je losa stvar sto su Krasnov, Korunović, Meštrović i ostali esperimentisali sa prethodnim epohama i stilovima. Ja tu ne vidim nista lose, jer Beograd je prebogat sa modernom i kasnije postmodernom koja je bila toliko dominantna 30tih, i to niko ne moze da kaze da nije tako. Posebno sto Beograd ima cak neki svoj stil moderne poseban za ovo podrucje. Inace je BG moderna vrlo slicna bukurestanskoj moderni.

Da oni nisu koketirali sa tada vec prevazidjenim stilovima mi danas ne bismo imali mnoga reprezentativna zdanja i ti to znas. Relja mi smo zbog politickih okolnosti toliko kasnili za vecinom epoha, uhvatili delimicno trku sa secesijom pa opet stali zbog WW1, i onda doziveli bum od 1919-1941.Bili smo "gladni" evropske arhitekture i dobro je da smo imali nekoliko vrhunskih strucnjaka koji su nam ostavili tolike monumentalne gradjevine. Tzv stil srpsko/vizantijske arhitekture je meni licno fantastican, i to zaista jedinstven spoj i ima svoj pecat.

Tvoj problem je sto se nikada ne postavljas u kozu ajde da kazem obicnog naroda, koji zna samo da kaze i prokomentarise: lepo je ili nije lepo. Dakle u kozu naroda koji nema predstavu kom pravcu pripada koja zgrada ili spomenik ili sam urbani prostor. Dakle polazis od sebe, a to nije dobro. Zasto to mislim je zbog toga sto bi sada kada bi pustio anketu u novinama da li ste za rekonstrukciju i vracanje originalnog izgleda zgradama poput: stare poste, zgrade Putnika u ul. Kralja Milana, Vitorovicevoj apoteci i ostalima, 99% bi reklo DA, jer misli da je to lepo. Na stranu sto vecina nas na ovom forumu zna istorijske podatke i cinjenice i svim tim objektima. Za zgradu poste je toliko ocigledno da je fasada unistena upravo zbog ostrascenosti da nijedan argument bilo kog arhitekte ne moze to da opovrgne, a iskreno da ti kazem i bas me briga sta je neki arhitekta 40tih ili 50tih imao da kaze po tom pitanju, jer ono uraditi sa zdanjem poste je potpuni arhicid. Zgrada je itekako mogla da se obnovi u izvornom obliku, kao sto je to uradjeno sa razrusenim starim dvorom, jer smi videli fotografije iz 1944. godine, gde je ona zaista dosta ostecena, ali ne toliko da bi se potpuno transformisala po ugledu - gle cuda slicne zgrade koja stoji izpred zagrebackog kolodvora, na maltene identicnoj lokaciji, kao i ova nasa.

https://www.google.com/maps/@45.8050328 ... 312!8i6656

Ja sam apsolutno protiv izmisljanja istorije i izgradnje tzv cecesija, starlet arhitekture koja je priznaces pomahnitala u Beogradu (skoro pa po uzoru na Skoplje) u poslednjih 10 godina. Ako cemo tako, pre sam za vracanje originalnih fasada na objektima koji su zaista ORIGINALNO tako projektovani, a iz nekog razloga kasnije "modernizovani", nego da gledam ovaj sunovrat u nepoznavanju osnove arh. pravaca kod novih investitora. Tkdj ima tu zgrada koje i nisu toliko lose (novogradnja), nekoliko svedenih i pristojnih objekata.

Kad smo vec kod zgrade pored Starog dvora, misljenja sam da je citav onaj ugaoni erker morao da sa skine zbog pogleda na monumentalnu zgradu dvora iz pravca Terazija, i da je to mozda najveci razlog intevencije na ovom objektu (opet kazem to je moje misljenje), jer zaista kada se pogleda prethodna fasada ugaoni erker je dosta zaklanjao cosak zgrade dvora, dakle moja pretpostavka (ako imas neke tesktove o tom slucaju okaci).

https://www.google.com/maps/@44.8111629 ... 312!8i6656

Ne razumem zašto ti za sebe kažeš da se ne slažeš sa nečim što kažeš da je činjenica :)

Jeste, kasnili smo, ali zato su modernisti isto tako pravili reprezentativna zdanja... a taj "bum" posle 1919... pa znaš kako, to dosta boli. Sve je to izgrađeno od ratne odštete, a onda kada povežeš da je sagrađena onakva zgrada Generalštaba (Kamena palata) i druga nakićena državna zdanja dok su istovremeno invalidi koji su za tu pobedu ostavili u nekoj nedođiji ruke i noge, svoje zdravlje i egzistenciju, pa dobili "milošću" kralja "dozvolu" da prose u crkvenim portama, malo mi je muka.

To što se ja "ne stavljam u kožu običnog naroda" nije problem.
Jel znaš ko podilazi ukusu tog "običnog naroda"? Željko Mitrović. I taj "ukus" "običnog sveta" je i promeljiva i relativna stvar.
Ne vidi zašto je loše što polazim od sebe? Zar treba da polazim od ukusa onoga što prati svađu u Parovim i Zadruzi?
Da pustimo anketu? Pa pusti. Ali znaš ko to tako rešava - populistički manipulatori.
A stvaraoci ne treba da budu populisti, najmanje što treba je da podilaze "ukusu" mase.
Ukus mase su ti zastakljene terase, klime na fasadama i ništa više od toga, jer to je jedini uticaj koji "masa" ima na spoljni izgled zgrade.
Urbicid? A da ne misliš da malo dramiš? Čovek je zgradu pre svega učinio - funkcionalnom i praktičnom, ono u čemu je prvi arhitekta potpuno omanuo. Ti vidiš samo ono što je - spolja, a ne gledaš suštinu (poput onoga sa mostom - da ne prepričavam onima koji ne znaju, ali ti dobro znaš :) )

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=601069#p601069:2j8o9ezx je napisao(la):
zexland » 09 Feb 2019 04:53 pm[/url]":2j8o9ezx]Ja se zaista ne slazem, moram reci nazalost sa cinjenicom, da je losa stvar sto su Krasnov, Korunović, Meštrović i ostali esperimentisali sa prethodnim epohama i stilovima. Ja tu ne vidim nista lose, jer Beograd je prebogat sa modernom i kasnije postmodernom koja je bila toliko dominantna 30tih, i to niko ne moze da kaze da nije tako. Posebno sto Beograd ima cak neki svoj stil moderne poseban za ovo podrucje. Inace je BG moderna vrlo slicna bukurestanskoj moderni.

Da oni nisu koketirali sa tada vec prevazidjenim stilovima mi danas ne bismo imali mnoga reprezentativna zdanja i ti to znas. Relja mi smo zbog politickih okolnosti toliko kasnili za vecinom epoha, uhvatili delimicno trku sa secesijom pa opet stali zbog WW1, i onda doziveli bum od 1919-1941.Bili smo "gladni" evropske arhitekture i dobro je da smo imali nekoliko vrhunskih strucnjaka koji su nam ostavili tolike monumentalne gradjevine. Tzv stil srpsko/vizantijske arhitekture je meni licno fantastican, i to zaista jedinstven spoj i ima svoj pecat.

Tvoj problem je sto se nikada ne postavljas u kozu ajde da kazem obicnog naroda, koji zna samo da kaze i prokomentarise: lepo je ili nije lepo. Dakle u kozu naroda koji nema predstavu kom pravcu pripada koja zgrada ili spomenik ili sam urbani prostor. Dakle polazis od sebe, a to nije dobro. Zasto to mislim je zbog toga sto bi sada kada bi pustio anketu u novinama da li ste za rekonstrukciju i vracanje originalnog izgleda zgradama poput: stare poste, zgrade Putnika u ul. Kralja Milana, Vitorovicevoj apoteci i ostalima, 99% bi reklo DA, jer misli da je to lepo. Na stranu sto vecina nas na ovom forumu zna istorijske podatke i cinjenice i svim tim objektima. Za zgradu poste je toliko ocigledno da je fasada unistena upravo zbog ostrascenosti da nijedan argument bilo kog arhitekte ne moze to da opovrgne, a iskreno da ti kazem i bas me briga sta je neki arhitekta 40tih ili 50tih imao da kaze po tom pitanju, jer ono uraditi sa zdanjem poste je potpuni arhicid. Zgrada je itekako mogla da se obnovi u izvornom obliku, kao sto je to uradjeno sa razrusenim starim dvorom, jer smi videli fotografije iz 1944. godine, gde je ona zaista dosta ostecena, ali ne toliko da bi se potpuno transformisala po ugledu - gle cuda slicne zgrade koja stoji izpred zagrebackog kolodvora, na maltene identicnoj lokaciji, kao i ova nasa.

https://www.google.com/maps/@45.8050328 ... 312!8i6656

Ja sam apsolutno protiv izmisljanja istorije i izgradnje tzv cecesija, starlet arhitekture koja je priznaces pomahnitala u Beogradu (skoro pa po uzoru na Skoplje) u poslednjih 10 godina. Ako cemo tako, pre sam za vracanje originalnih fasada na objektima koji su zaista ORIGINALNO tako projektovani, a iz nekog razloga kasnije "modernizovani", nego da gledam ovaj sunovrat u nepoznavanju osnove arh. pravaca kod novih investitora. Tkdj ima tu zgrada koje i nisu toliko lose (novogradnja), nekoliko svedenih i pristojnih objekata.

Kad smo vec kod zgrade pored Starog dvora, misljenja sam da je citav onaj ugaoni erker morao da sa skine zbog pogleda na monumentalnu zgradu dvora iz pravca Terazija, i da je to mozda najveci razlog intevencije na ovom objektu (opet kazem to je moje misljenje), jer zaista kada se pogleda prethodna fasada ugaoni erker je dosta zaklanjao cosak zgrade dvora, dakle moja pretpostavka (ako imas neke tesktove o tom slucaju okaci).

https://www.google.com/maps/@44.8111629 ... 312!8i6656

+100000000!!!!
Slazem se sa svim sto si napisao Zekse, od reci do reci.

@ spatiotecte hvala :)

Relja, malo si otisao predaleko sa konstatacijom o masama / obicnom svetu, gde mozda malo previse generalizujes citavu populaciju. Ako neko ne zna koja zgrada je iz koje epohe, ne mora apriori da znaci da je on poklonik "Pink i Hepi kulture". Mislim da si tu malo "prestrog".

To da nije dobro kada se mase pitaju i same odlucuju kako ce fasade i urbana okolina izgledati to je tacno i to smo vec apsolvirali puno puta (klime, zastakljivanja, nadogradnje, kablovi i sl), ali to je potpuno druga tema koja se tice nepostovanja i neprimenjivanja zakona u ovoj zemlji na svim nivoima.

Da ne bi gusili temu, kad si vec pomenuo most (ne secam se o cemu je bilo reci), ali evo ti recimo iz tadasnje propagandne masinerije razlog za skidanje "kula" sa bivseg mosta, bivseg nam kralja :) tako da imas i argumente :)

Zex, ti si prokrenuo priču o masama, anketama, eto ti ga na.

A što se tiče mosta, neki ovde (pa i arhitekte) su gurali priču o rušenju tih kućica iz "ideoloških razloga", što je naravno bilo samo njihovo lično shvatanje nečega što niti razumeju niti su videli, osim na fotografijama.

Ja sam ti ponudio onaj rad, mislim da bi baš konkretno tebi koristio da sagledaš širu sliku i malo preispitaš tu svoju neumerenu zaljubljenost u fasade na starim slikama.
Evo ti još jednom
http://www.heritage.gov.rs/cirilica/Dow ... (1922-1939).pdf
nadam se da ćeš imati dobre volje i vremena da proćitaš.

što se tiče mosta, ako si na ovo mislio
(poput onoga sa mostom - da ne prepričavam onima koji ne znaju, ali ti dobro znaš :) )
ono što si crtao, sećaš se, ono sa nosećim stubovima :lol:

(A odobrava ti neko ko duboko veruje u priču da smo 1999. oborili B-2, pa se ti zapitaj :) )

Aaaa mislis na Metrovicev neostvareni projekat 4 kralja :) joj kad je to bilo, pa secas se valjda i onih naknadnih verzija (sa metroom). E vidis to se zove prava anketa, kada se nesto predlozi i dobije masa misljenja od ljudi koji znaju o cemu govore :)

BTW, imam dobru volju i probao sam jos pre par sati da otvorim onaj link, ne radi, otvara mi neku gresku.

Za taj B2 prvi put cujem, nisam fan vojnih letelica :)

Jel biste mi mogli reci sta je bilo sa ovom zgradom putnika, tj. vidim da su jos pre rata promenili izgled zgrade, a zna li se zasto i kad?

Ja sam se sa vise ljudi raspravljao oko toga da je palata Zora, danas Servantes, bio u ovom obliku i pre 2. Sv. Rata, cak sam i pokazivao slike, ali ni za nju ne znam kad je i zasto promenjena. Pretpostavljao sam da je bila ostecena u 1 sv ratu, pa ako biste mi mogli reci nesto o tome bio bih zahvalan.

Za zgradu Putnika ja mogu samo da ti ka'em sa sigurno[u da se to dogodilo posle 1934. (na fotografijama sahrane kralja Aleksandra se vide balkoni na uglu).

Ja imam negde fotografiju palate Zora na kojoj se vide oštećenja od bombardovanja u I svetskom ratu, ali takođe se na fotografijama iz 1920/30-tih, pre rekonstrukcije, vidi da je zgrada čitava.

Pošto sam limitiran na "istraživanje iz fotelje" :) ne znam koji su podaci tačni, ali na dva različita mesta sam našao različite informacije

https://www.arhitektura.rs/rubrike/proj ... ata-qzoraq

"Zora" je rekonstruisana 30-tih godina XX-tog veka prema projektu arh. Janka šafarika. Tada su dograđena još dva sprata, tri polukružna otvora u prizemlju pročelja zatvorena su i napravljena su dva izloza kvadratnog oblika i velikih dimenzija a sve tri fasade su rekonstruisane u duhu modernističke arhitekture. Skinuti su apsolutno svi oblici fasadne plastike sa fasada i krovne konstrukcije

i

http://starogradski.com/moj-stari-grad/ ... cara-foto/

Kuća Konstantina i Nikole Popovića 1930. godine slovi za vlasništvo francuskog osiguravajućeg društva „Nacional“, koje te godine traži prepravku mansarde i unutrašnjosti zgrade. Planove za prepravku mansarde uradio je projektni biro „Feniks“, odnosno arhitekta Janko Šafarik, a planove za prepravku spratova arhitekta Aleksandar Janković. Ovim prepravkama nije bitno menjan izgled zgrade, osim što je na mestu sata u kartušu na fasadi postavljen prozor. Sedam godina kasnije, na zgradi su dozidani treći i četvrti sprat, a cela fasada je modernizovana po planovima Miše Manojlovića i Isaka Azriela. Zdanje je prvobitno bilo odlikovano u stilu akademizma, ali sa elementima secesije. Zbog svog položaja zgrada je imala tri vidljive fasade. Prizemlje zgrade bilo je namenjeno trgovini. Po svim elementima fasadne dekoracije bilo je vidljivo prožimanje dva pomenuta stila u arhitekturi. Prepravkama krajem četvrte decenije prošlog veka Palata „Zora“ gotovo potpuno gubi svoju dekorativnu plastiku.

Ono što je zanimljivo je da u prvom tekstu, u delu o Milanu Antonoviću, arhitekti i autoru prvobitnog izgleda palate Zora piše i
Milan Antonović rođen je 26. 10. 1868. godine u Beogradu. Bio je najstariji sin Koste Antonovića, zastupnika fabrike šivaćih mašina "Singer" u Beogradu i majke Karoline (Draginje) rođene Sebastijan koja je bila beogradska modiskinja. Milan Antonović imao je još dva brata, Dragoljuba - direktora osiguravajućeg društva "La Nacional" i Dušana - šefa blagajne Monopolske uprave.

Palata Zora, kuća Popovića, je rekonstruisana do neprepoznatljivosti za račun firme čiji direktor je bio - rođeni brat arhitekte, autora prvobitnog izgleda zgrade.

I mene takođe sada ćivo interesuje šta se tu kako i tačno desilo.

Ono što se ne može a da se ne primeti kada se malo bolje zagleda: palata Zora je dobila još dva sprata umesto kupole, ali ukupni gabariti pa tako i odnos prema okolini (u apsolutnim dimezijama) gotovo da nije promenjen. Do sada mi je delovalo da nova fasada izgleda više "pariski" a manje "bečki" (kao neka posledica I svetskog rata) , ali sada kada vidim da je francuska firma bila uključena u rekonstrukciju, stvari dobijaju malo više smisla....

Vrh