[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=433673#p433673:2m5h5j05 je napisao(la):
spatiotecte » 15 Feb 2017 02:07 pm[/url]":2m5h5j05]Galeks,
Ne moze drzava da lisi nekoga prava svojine nad stanom koji je kupljen, nasledjen ili koji je uknjizen 1/1 ako mu fasada nije sredjena.
Mnogo je to kompleksniji problem nego sto se cini.
Mozda ne moze da oduzme stan, ali moze itekako dobro to da naplati. Podseticu da se time ugrozava i bezbednost prolaznika, a za to neko mora da odgovara.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=433673#p433673:2m5h5j05 je napisao(la):
spatiotecte » 15 Feb 2017 02:07 pm[/url]":2m5h5j05]
Kazes da posalju racun stanarima, ok, stigne racun, nekome se stan vodi na cukun dedu, nekome stigne racun a ni ne zna jer vec 15 godina zivi u inostranstvu, nekome stigne racun a stan je prazan, ne zna se ni ko je vlasnik. Takvih situacija ima koliko hoces po centru.
Neko ni nema da plati, jer vec duguje 150 000 infostana, pogledaj oko sebe koliko ljudi duguje za infostan, ogroman broj.
OK, vodi se na cukun dedu. Dobro i? Ako nece da nasledi stan, nek ga da drzavi. Ako hoce nek plati.
15 godina zivi u inostranstvu, ok i? Obaveze postoje ma gde da zivis. Ako ga interesuje da zadrzi nekretninu, onda mora i da se zanima.
Ako je stan prazan a ne zna se vlasnik, drzava ga preuzima, kao sto inace drzava i mora da radi.
Ako neko nema da plati, onda zivi na pogresnom mestu. Samo kod nas niko nece da se odrekne luksuza. Ja sam mozda glup, ali moja tetka u Americi, kada je izgubila posao, prvo sto je uradila, prodala je kucu i kupila manju, i zivela od razlike.
Isto je i ako duguje za racune. Ako nema da ih plati, onda to nije za njih. Nek proda to sto ima, odseli se i nadje nesto sto moze da placa.
To je zivot, a ne da se svima lomi preko ledja, zato sto je neko rodjen negde i ne zeli promene u zivotu.
Evo primer sa Banjice, koji licno znam ali ne zelim da iznosim vise od onoga sto cu napisati. Baba, penzioner, ima penziju 17 000, zivi u stanu od 81 kvadrat, jedva prezivljava. Pa je*******ote nek proda stan, pa i za 800 po kvadratu, kupi neki jeftiniji u nekom selu, i moze do kraja zivota da zivi dostojanstveno. Decu nema, ima rodjake sa kojima je u svadji. Ne, ona nece niceg da se odrekne, vec samo ceka dan kad ce da umre i pljuje drzavu. Nema skolu, nema radni staz, nema nista.
Sad ce neko reci da je to samo jedan takava slucaj, ali evo drugi primer. Primer sa Novog Beograda, prijateljica u 40-im godinama, nema posao, ali zivi u stanu od 65 kvadrata. Zivi na racun roditelja. Bez cilja i ideje u zivotu, trazi od mene da joj pomognem oko posla, a ja sam oko 15 godina mladji (to bi trebalo da je pola njenje karijere). Isti princip, nek proda stan, ulozi u casove engleskog, za to vreme zivi od razlike dok se ne snadje i problem resen. Bar danas ima posla u Beogradu, za ljude sa nekim minimalnim vestinama. Jok, ona se ne odrice komfora. Pa nije mi zao ni nje ni njenih roditelja kojima uzima pare.
Zivot je surov ali vrlo jednostavan ako se jednostavno posmatra. Na drzavi nije da bude ta koja ce da resava probleme individua vec da postavi pravila koje ce drugi da postuju.
Tako i nastaje razdor izmedju ljudi, cim nastane diskriminacija. Zato i razumem STF kad je opravdano ljut parama koje odlaze u Stari Grad, parama koje odlaze na NBG, a mi iz prigradskih naselja po paroli je*******iga.
Zivim u zgradi, znam vrlo dobro kakva je situacija i koji su problemi. I jesam frustriran, zato sto grad, opstina, niko nece nama da pomogne ni je*******ena vrata da zamenimo, a drugi dobiju sve od zajednickih para. Ili svima ili nikome. Ima i drugih nacina...