spatiotecte » 26 Dec 2016 08:29 pm[/url]":9qehglqz]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424848#p424848:9qehglqz je napisao(la):
kkorisnikk » 25 Dec 2016 01:39 pm[/url]":9qehglqz]Stoji sve to Spatio, ali znamo gde živimo, i znamo kakve strahotne nadogradnje
postoje. Ne znači da sada trebamo da spuštamo kriterijume i da utišamo kritike, samo
ovo je nažalost u ovim uslovima jedna od pristojnijih nadogradnji.
A ovako je isprva izgledala zgrada, u suštini prošla je kroz dve nadogradnje, tako da tvoja
pretpostavka je tačna.
@kkorisnikk
Hvala puno na ovoj slici koja mnogo toga otkriva,
Moram da korigujem moj komentar vezan za 2 najniza nivoa izvorne zgrade gde sam napisao da se radi o poznoj secesiji zbog svedene dekoracije, zapravo ova slika iz 1911 demantuje ovo sto sam napisao u odnosu na slike danasnjeg stanja.
Dakle,
Zapravo se ne radi o kasnoj secesiji kao sto sam predpostavljao vec o pravom primeru beogradske secesije jer ako se uporede obe slike videcete da je tokom rekonstrucije mnogo detalja uklonjeno sa fasade sto je naravno veliki istorijski gubitak za ovu zgradu.
Ova zgrada imala je 1911 sve elemente secesije od pilastra koji su se produzivali iznad venca tj iznad ugaone atike do raznih girlandi sa vegetalnim ornamentima koji su krasili gornje delove prozora krunisani zenskom glavom na sredisnjem delu iznad prozora . Takodje troprozorije u vidu elipse koje se nalazi iznad venca izbocene ugaone kule potvrdjuje da se radi o klasicnoj secesiji.
Dakle moram takodje korigovati moguci raspon izgradnje za koji bi sada procenio da je 1905-1911 posto je utvrdjeno da je slikano 1911.