Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Bivis":293ysiws je napisao(la):
Kao što rekoh ranije počeli su da rade fasadu crkve na Novom Beogradu kod novog Merkatora.

20140709172431android.jpg

20140709172403android.jpg

Slike su današnje.

Sada sam prvi put video taj urađeni deo fasade oko ulaza - prijatno iznenađenje.
Na žalost nisam mogao da slikam iz kola.

Ima nas koji još uvek poštujemo saobraćajne propise :?

Visoka tekstilna

fas11.jpg

fas1.jpg

Ljube Stojanovića 41 Ne znam ko radi ni čija je zgrada

fasa1.jpg

fasa11.jpg

MilisaV":2b1std54 je napisao(la):
Ko je radio ikonu?

Ne znam kako to ide u crkvi, sumnjam da raspisuju tendere, verovatno neki njihov umetnik.

Ta krem boja kojom će verovatno biti urađena fasada ne izgleda loše, u Podgorici je recimo
skoro završen Hram prilično lepe arhitekture.

df4cf8274ac2173beb005f3c3cbf75a9.jpg

Kod nas čini mi se da se pri izgradnji novih crkvi prilično konzervativno pristupa, barem
što se tiče dizajna.

У градњи православних храмова/цркава не постоји дизајн већ стил.
Православна црква има своје каноне у свему па и у изградњи храмова/цркава.
Најчешћи стилови градње код нас су: Српско-византијски (византијски ), Рашки и Моравски.
Сви су толико лијепи да уопште не постоји потреба за њихово неко ново " дизајнирање ".

Црква мора да се прилагоди времену и да помера границе у архитектури. То је њена дужност као јавне институције између свега осталог. На крају крајева, то је и доста успешно радила - до данашњег времена. Данас тапка у месту и подилази фолк култури уместо да уздиже ниво културе и друштвене свести као некада.

Такав утисак одаје већина нових светиња. Ова на НБГ-у обећава, слажем се са Спатиом.

rasho62":30sv7mmu je napisao(la):
Сви су толико лијепи да уопште не постоји потреба за њихово неко ново " дизајнирање ".

Naravno da nisu, treba biti prilično subjektivan pa izjaviti tako nešto.

Sve se menja, sve napreduje, razvija se, evoluira zašto ne bi i stilovi naših crkava.

A ne možeš reći da sveštena lica u našim crkvama nemaju ukusa... Pogledaj samo njihov vozni park, ima tu bmw, audia, iznenadio sam se kada sam video da se voze i u alfa romeu 159.

Naravno ima tu i SUV-a i drugih terenaca. A svi su sa ukusom tonirali šoferšajbne. Tako da ima se i para i ukusa,
samo treba racionalno raspolagati parama.

Не бих рекао да тапка у мјесту. Наша се црква увијек знала прилагодити времену.
Наше се цркве не граде да би својим изгледом фасцинирале него да буду мјесто саборности народа.

stf":1mf25syq je napisao(la):
Црква мора да се прилагоди времену и да помера границе у архитектури. То је њена дужност као јавне институције између свега осталог. На крају крајева, то је и доста успешно радила - до данашњег времена. Данас тапка у месту и подилази фолк култури уместо да уздиже ниво културе и друштвене свести као некада.

Такав утисак одаје већина нових светиња. Ова на НБГ-у обећава, слажем се са Спатиом.
+
Slažem se.

A crkva obećava.
Malo mi je čudno kako rade ovu fasadu, kao da isprobavaju kako će da izgleda.
Pa čemu onda služe grafički renderi i računari?

rasho62":ux1kcm50 je napisao(la):
Не бих рекао да тапка у мјесту. Наша се црква увијек знала прилагодити времену.

Тапка итекако. Рецимо до које мере иде визуелно деградирање светиња имаш за пример у Болечу. Свеже "дизајнирано" двориште са све бетонским гастрабајтерским жардињерама бојадисаним у бело и са традиционалним фолк поплочавањем стаза. Све заједно се може лако описати једном речју: "ФУЈ". А у већини цркава по унутрашњости очекујем да видим и бетонске лабудове па чак и лавове са обојеним гривама.

То подилажење тренутној фолк култури за резултат има да народ не осећа цркву као цркву. Ко је верник (а себе сматрам за верника) он осећа енергију којом зраче старе средњевековне цркве и манастири и један број нових светиња. Међутим, највећи број нових цркава уопште не поседује енергију места, уопште немаш осећај да је то свето место мира и молитве. Не буди никаква осећања. Као да сам ушао у интересантну приватну гајбу.
А тај резултат је због тога што се цркве подижу из погрешних разлога, на погрешним местима и на погрешан начин.

rasho62":ux1kcm50 je napisao(la):
Наше се цркве не граде да би својим изгледом фасцинирале него да буду мјесто саборности народа.
А да ли постају место саборности народа? Па не, из разлога које сам горе описао. Црква је вековима била носиоц културе и друштвене свести, она је та која је вукла напред, фасцинирала и опчињавала. Она је та која је и архитектуру вукла напред а наша црква је до те мере била моћна да је изродила и у свету јединствен српско-византијски стил који су архитекте имплементирале на профаним објектима (јавни и стамбени објекти).

Наша црква има ту историјску одговорност да настави тим путем а не да подилази идеји полуписмених гастрабајтера о томе како један црквени објекат треба да изгледа. (филозофија да своју веру доказујеш тежином златне крстаче око врата).

relja":ux1kcm50 je napisao(la):
Верни графички прикази изискују брилијантно баратање графичким програмима што је изузетно ретко и поприлично скупо.

stf":1elkgvgx je napisao(la):
....

relja":1elkgvgx je napisao(la):
Верни графички прикази изискују брилијантно баратање графичким програмима што је изузетно ретко и поприлично скупо.

Pa ako im se ne sviđa ima da skinu ovu fasadu i da postave drugu, da vide kako ona stoji? :D

A ovo za kaskanje Crkve si u pravu.
Na jednoj drugoj temi sam postavio slike crkava koje su po Srbiji građene krajem XIX veka - i dan danas su pojam za ovu novogradnju.

Čini mi se da je u beogradskoj sakralnoj arhitekturi ipak najzastupljeniji barok, čak i ako se gledaju samo pravoslavne crkve. I to nisu samo crkve u onim delovima grada koji su do Prvog svetskog rata bili u sastavu Ugarske, već i Saborna, Mirijevska, Gročanska...Čini se da je barok bio standard sve do kraja XIX veka i u gradnji srpskih crkava i to tad nikome nije smetalo. A i barokne crkve se najlepše uklapaju u naš grad.

Vesić opet drvi o fasadama i o tome kako će nekakvi donatori finansirati rekonstrukciju čak 80 fasada u gradu, a da će za prvih devet tender biti raspisan već u septembru. Ne zaboravimo da nam je grad "ostao dužan" od prošli put kada je najavio revitalizaciju osam fasada - valjda će se neke koje nikada nisu dočekale skele naći na novoj listi.

Понедељак, 04. aвгуст 2014.

Горан Весић: Град одлучан да среди београдске фасаде

Поред великих инфраструктурних радова који су кључни за функционисање града, приоритет у наредном периоду биће и сређивање комплетног изгледа Београда, рекао је градски менаџер Горан Весић.

– Заједно са Заводом за заштиту споменика културе припрема се акција како би се за више од 80 фасада које су под заштитом државе урадили пројекти за обнову. Почетком септембра објавићемо оглас у којем ћемо позвати донаторе да помогну у обнављању првих десет фасада – најавио је градски менаџер.

Град Београд први пут пописује своју имовину како би знао шта је све у његовом власништву, истакао је градски менаџер.

– То је веома важно да би оно што је потребно и остало власништво града. Оно што није потребно, попут многобројних станова, пословног простора, па чак и зграда биће продато. Примера ради, град Београд је власник једне виле на Бледу, два одмаралишта на Хвару, неколико објеката у Љигу и на планинама Србије, као и много сличних објеката на простору бивше Југославије – рекао је Горан Весић.

Он је додао да је продаја непотребне имовине један од начина да се смањи наслеђени дефицит у градском буџету.

Izvor: Grad Beograd

Jedino što je propustio da objasni kakav interes imaju donatori da finansiraju sređivanje fasada. Ipak su fasade skuplje od platana :p

Donatori mogu biti firme tima "Ceresit" koje u tome imaju svoju reklamnu kampanju.

A moze da razvuce bilbord dok se radi fasada , neka proda ta odmaralista zemlju i vile po hrvackoj nakupi 6o mil evra i okreci beograd
nego prije je bilo 100 a sad 80 fasada

Са западне стране цркве Светог Димитрија одавно стоје, вероватно, пробни узорци..

dsci1844.jpg

dsci1843.jpg

dsci1842.jpg

dsci1841.jpg

dsci1840.jpg

Istočna kapija grada: Obrušio se deo fasade pred ulaz
studiob.rs | 12. 08. 2014. - 00:58h | Foto: P. Marković - Ilustracija | Komentara: 0
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/487137 ... -pred-ulaz

Deo fasade sa istočne kapije grada, u Ulici Rudo 3, obrušio se u nedelju uveče pred sam ulaz višespratnice. Povređenih, srećom, nema.
Parče fasede palo je ispred samog ulaza u zgradu, gde su se igrala deca, a na sreću niko nije povređen.

Skupština stanara odmah je obavestila "Gradsko stambeno" koje je danas poslalo radnike na teren da bi ogradili prostor oko ulaza, ali i sklonili delove fasede sklone padu.

Vrh