Beogradski fasaderi najavljuju Ginisov rekord
Autor: Tanjug 04.12.2012. - 13:13
Beogradsko Udruženje molera, keramičara i fasadera objavilo je da namerava da postavi Ginisov rekord u dosad najbržem krečenju fasade.
Fasada jedne zgrade dobiće novi sjaj u rekordnom roku
U planu je da za samo nekoliko minuta jedna beogradska zgrada potpuno promeni izgled i da od spolja oronule postane atraktivna građevina, koja ostaje na ponos svom gradu.
Udruženje molera, keramičara i fasadera pozvalo je Beograđane da pošalju predloge zgrada na kojima žele da se promeni fasada i koja će ući u Ginisovu knjiga rekorda, na mail office@troublemaker.rs.
Akcija se već mesecima detaljno razrađuje, a predviđeno je da bude realizovana u maju 2013.
U Udruženju navode da su uspostavili kontakt sa ekipom iz Ginisa i dobili svu potrebnu dokumentaciju i odobrenje da rekord može da se postavi i dodaju da je to, osim zanimljive ideja koja će privući veliku medijsku pažnju, i društveno odgovoran projekat, koji će doprineti da Beograd dobije lepše lice.
To udruženje se već istaklo sličnim akcijama, pa je prošle godine okrečeno i ulepšano 3.000 kvadratnih metara Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj.
Kako se predočava, nakon što punu deceniju nisu "videli" molersku četku, zidovi te bolnice su u roku od samo dva dana, zasijali novim bojama, što je svojevrstan rekord.
nikola011":1mxdszgq je napisao(la):Beogradsko Udruženje molera, keramičara i fasadera objavilo je da namerava da postavi Ginisov rekord u dosad najbržem krečenju fasade.
Objavljeno u "Službeni glasnik R. Srbije" 28.03.2012. godine, poziv za izvođenje radova naknadno. Realizacija planirana za 2013. i 2014. godinu.
- objekat u Resavskoj ulici br. 65;
- objekat u Ulici cara Dušana br. 65 - Venizelosova br. 2;
- objekat u Francuskoj ulici br. 37a (ponovljen raspis jer prethodni nije uspeo);
- objekat u Ulici Džordža Vašingtona br.26 (ponovljen raspis jer prethodni nije uspeo);
- objekat u Ulici gospodar Jevremova br. 35 (ponovljen raspis jer prethodni nije uspeo);
Bivis":k82v39id je napisao(la):Zgradu u Zagrebačkoj baš detaljno rade, zamenili su sve prozore, primetio sam da im renoviraju i ulaz u zgradu. Lepo će to ispasti na kraju.
Problem je evidentno što se u centar ne ulaže ni minimalno,od fasada u ulicama i trgovima koje sam pomenuo do trotoara sa kraterima u centru grada.jlaki":2w9vtr8y je napisao(la):Ja mislim da nije dobro da se u centar grada ulaže maksimalno, dok okolina jedva sklapa kraj sa krajem. Očigledna je užasno loša situacija sa predgrađem dok je centar komunalno manje-više uredan. Ko je bio u Zagrebu, video je kako se grad ravnomerno sređuje i kako su na isti način i biciklističke staze i ivičnjaci i rasveta i odlaganje komunalnog otpada organizovani na Trgu Bana Jelačića i u Zaprešiću...
Shodno tome, smatram da je rekonstrukcija fasada gde nasumično odabiraju fasade koje će rekonstruisati po gradu, a shodno interesovanju investitora za javljanje na tender, vrlo dobro, jer se u tom slučaju rekonstrukcije više primećuju i podstiču na razmišljanje o tome koliko bi i zgrada pored bila lepša da je rekonstruisana. U suprotnom, imati ulicu u kojoj su sve zgrade ekvivalentno ruinirane i crne ne podstiče maštu, kao što možda ne bi podsticalo da se sve sijaju i da su uredne. Možda zvuči čudno, ali ja puno volim što sam svedok urbane rekonstrukcije grada koja se trenutno dešava i što uživo imaš primere pre i posle.
I ne mislim da grad ne radi ništa što se tiče rekonstrukcije fasada, u toku ove godine sam ispratio dobar broj rekonstrukcija koje je radio grad i kada tu ubaciš i privatne rekonstrukcije, imaš dobar broj zgrada, ako uzmeš u obzir finansijsku situaciju u kojoj se grad i država nalaze. Naravno da bi moglo brže, ali fasade jednostavno prioritet, tako da je i trenutni tempo rekonstrukcija u neku ruku razumljiv.
Bivis":2kzkfxks je napisao(la):Tačno treba pohapsiti sve koji su dozvolili da ovi mutanti od televizora niknu na svakom ćošku.