Bivis":3pvp0z84 je napisao(la):
Kako bih voleo da ovoj zgradi srede fasadu.
.:Aleph:.":2ryl3n2u je napisao(la):Mene zapravo vrlo malo zgrada u Beogradu podseća na francusku arhitekturu. Mislim da mi nismo imali mnogo arhitekata koji su se školovali na L'École des Beaux-Arts, pogotovo ne u pravo vreme, pa oni sa sobom nisu ni doneli mnogo pariske škole. Oni koji se jesu školovali, i nisu projektovali u tom stilu.
Na primer, evo skoro smo pominjali ambasadu Albanije na Dedinju i ona mi liči na neki francuski neoklasicizam, a fasada bojom samo površno na Veliki Trianon.
Možda me najviše na pariski stil, i to Beaux-Arts, podseća zgrada Begradske zadruge. Površno na recimo kompleks Grand i Petit Palais. Površno.
Mislim da su u Beogradu uspeliji primeri inspirisani Italijom. Npr. zgrada Narodne banke i Uprave fondova. Ili neke običnije:
beli grad":1l3whyoj je napisao(la):Trebalo bi ukloniti postove koji pozivaju na secu bilo kog drveta, to sto ne brblja , ne znaci da drvo nije ravnopravno zivo bice, ako nesto ne govori, ne znaci da je stvar.
Sada kada imamo duga i vrela leta svako ko ima drvece ispred prozora zna koliko je srecan, sem onih koji misle da masine sve mogu bez obira koliko to kosta nase potomke.
Sem zgrade na uglu Gracanicke i Cara Lazara, trebalo bi da se obnove sve zgrade u obe ulice, posebno u Cara Lazara koja je kratka ulica sa lepim fasadama, a kao da nije samo neki metar za ledjima Knez Mihajlove.
Takodje bi trebalo sto pre ukloniti one neprikladno i neukusno napadno obojene stubice i zameniti ih stilizovanim dok ulica ne postane pesacka i zatvori, logicno pojas oko Knez Mihajlove, taman kad se fasade tih nekoliko zgrada obnove !
drum1":2qpsmmwi je napisao(la):хах, не волим те боје шарене, али ако је застава, то подржавам!
иначе, завршена је рестаурација балустраде на Музеју Николе Тесле у Крунској.
drum1":zlgpp6o2 je napisao(la):хах, не волим те боје шарене, али ако је застава, то подржавам!