spatiotecte":2uvkch9p je napisao(la):
JohnyBgood":2uvkch9p je napisao(la):
niti da se previse naglasavaju njeni delovi koje je neki pobesneli diodas odlucio da su bitni? .
Ne ulazim u raspravu ali mi se dopada izraz "pobesneli diodas"
Pobesneli diodas je neko ko voli da:
(1) Uperuje jake mlazeve svetlosti direktno na gore, pokusavajuci valjda tako komunikaciju sa vanzemaljcima. Po meni su stvari bolje ako svetlost ide sto vise na dole jer tako sav visak zavrsi na trotoarima i drugim ovozemaljskim povrsinama jer je TU svetlost ovozemaljcima najkorisnija. OK, nekada mora i horizontalno ili blago na gore, ali za direkt na gore ja dajem zestoke negativne poene. Ovaj niz reflektora na kinoteci je zato po meni primer najgoreg moguceg resenja.
(2) Sebi uzima za pravo da odlucuje koji delovi fasade zasluzuju svetlosni super-naglasak a koji mogu da ostanu u polumraku, vrseci tako silovanje originalnog arhitektonskog dela svake noci. Zgrade osvetljene od pobesnelih diodasa zato izgledaju kao PKB-ova kravica ili pas Dalmatinac u negativu. To lepo vidimo na zgradama skupstine i poste, a izgleda da je to nazalost slucaj i sa kinotekom (kontrast prizemlje-gornji deo zgrade).
(3) Preteruje sa megalumenima jer je izgleda po njima placen. Tako da cak i fasade koje su relativno ravnomerno osvetljene pocinju da lice na fatamorgane. Zbog ovoga mi se ne dopada kako je osvetljen hram Sv. Save. Onako bas "sljasti" a po meni bi puno lepse izgledao da se ustedi koji megavat energije.
(4) Se igra sa svim zivim bojama duginog spektra. Ovo je toliki bljak (Albanija, kupola skupstine, Vojni Muzej, a nazalost izgleda ce biti i most na Adi) da tu ne treba trositi puno reci, a uzrok je verovatno da se za te boje pobesneli diodasi dodatno ugradjuju kod svojih partijskih sponzora.
Osvetljenje crkve Sv. Marka sam pomenuo kao nesto sto kotira jako pristojno po ova 4 parametra u odnosu na novije "podvige" po gradu. Naravno ne ulazeci u to da li oni kradu struju (sto naravno osudjujem ako je to slucaj) i to da li su se u medjuvremenu pojavile stedljivije tehnologije osvetljenja. Ako je to slucaj, ti se problemi mogu lako resiti sa par strujomera i zamenom sijalica/reflektora novijom tehnologijom, samo molim Boga da i ovde neki pobesneli diodas na kraju ne prikaci reflektorcine direktno na fasadu ispod prozora i uperi ih pravac na gore, kao u kinoteci.
Inace sto se kinoteke tice, najradje bih vratio statue a fasadu osvetlio upravo sa ulicnih svetiljki, tako da dobar deo svetlosti koji se odbije zavrsi na plocniku. To zapravo nije gubitak svetlosti/energije nego dodatak gradskoj rasveti. Sada vecina svetlosti koja se odbije o fasadu na putu gore zavrsava negde u Mlecnom Putu.
PS O pobesnelim ortopedima kao srodnoj vrsti u nekom od nastavaka