[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=433986#p433986:3efwasm9 je napisao(la):
Михаило » 17 Feb 2017 11:58 am[/url]":3efwasm9]Ne razumem kako neko obrazovan ko misli svojom glavom može da kaže da RTS treba ukinuti... RTS treba reformisati i restruktuirati i očistiti od raznih lezilebovića i partijaša.
Treba mu omogućiti nezavisno poslovanje, bilo kroz pretplatu, bilo kroz fiksnu stavku u budžetu i onemogućiti bilo kakvo uplitanje politike u rad istog.
Jednostavno, RTS bi trebalo da bude servis koji je nezavistan od vlasti, od interesa raznih moćnika i tajkuna. To je u današnje vreme jedina mogućnost za iole nezavisno novinarstvo. Trenutno ga nema gotovo uopšte. I to je strašno. Zato što onaj ko je na vlasti ima mogućnost da zavrne slavinu, zameni direktora, otera novinara koji mu se ne sviđa... A ostali mediji koji posluju tržišno moraju da a) prave treš program sa rijaliti programom, b) ne zameraju se vlasti c) gledaju svaki način da dođu do love.
Zato javni servis ostaje poslednja odbrana nezavisnog novinarstva, kulturnog i edukativnog programa. A tako nešto je nemoguće ostvariti iz sopstvenih sredstava u ovo doba kiča i šunda. Pa jedan BBC se finansira iz pretplate...
I da, 150 dinara je stvarno smejurija.
Direktno mojoj kompaniji RTS duguje ogoromne pare, a sarađivali smo sa RTS-om skoro 10 godina. Sada smo u sudskom sporu u kojem RTS tvrdi da negira podatke koji su oni dostavljali kao i to što potura lažan ugovor sa falsifikovanim potpisom direktora naše kompanije. To je već priča za poseban sudski spor koji upravo pripremamo.
Pored toga imamo dokaze o korupciji na RTS-u zbog kojih bi neko trebao ići u zatvor jer se radi o teškim delima korupcije koja se mere desetinama i stotinama hilajda eura, planiram oda ih objavimo kada bude bilo pravo vreme.
Dokazi se tiču izvlačenja para preko kvizova, "serija rekordnih gledanosti", ucenjivanja privatnih produkcija, kao i reketiranja od strane urednika sektora koje je između ostalog i dovelo do našeg sudskog spora jer nismo hteli da da im platimo "drugarski" reket koji su nam tražili.
Već sam govorio o nepotizmu na RTS-u, kao i o tome da se neki radnici drže preko autorskih ugovora kao i PP ugovora duži niz godina, dok sinovi režiserki i ćerke urednika dobijaju ugovor o radu na neodređeno čim neko lupne prstićima. Npr, neko ko montira dnevnik nema stalni ugovor o radu, a radi tamo skoro 10 godina.
RTS ne može i neće biti nezavistan od vlasti jer je isti kao i svako drugo javno preduzeće u Srbiji.
RTS treba ukinuti i iznova formirati javni servis, ovako je previše upropašćen da bi ikada funkcionisao kako treba.
Sramota me je što su reketaši uzeli da naplaćuju pretplatu preko struje. Plaćam i plaćao sam pretplatu, ali je sistem naplate izabran zbog velikog stepena naplate iste kao i moguće odmazde, a to je isključivanje sa mreže ako ne platiš tih 150 dinara.