@Žika
One televizijske stanice koje imaju nacionalnu frekfenciju sigurno dostavljaju kvalitetan signal u SD kvalitetu do terminala ETV-a.
Za regionalne i lokalne stanice prica je sarena jer mnoge od njih rade sa smesnom opremom, ali ima recimo i lokalnih koje imaju ceo lanac u HD 1080i, a taj signal 'obaraju' pre slanja ETV-u na emitovanje.
U testnoj fazi (koja je uzgred pocela 10 godina pre konacnog prelaska na digitalno i gasenja analognog) emitovan je i RTS HD koji je veci deo programa bio upkonvertovani RTS1ali je npr za vreme olimpijade u pekingu sve dane bio HD signal, cak i kada nije bilo prenosa.
RTS HD se od gasenja analognih predajnika vise ne emituje preko DVB-T2 mreze, ali je ostao u ponudi kavlovskih i IPTV operatera.
Utakmice Lige sampiona i Lige evrope su sve sa Dolby 5.1 zvukom, osim kada se ne dostavi takav zvuk sa stadiona. Slicno je i sa olimpijadama, medjunarodnim muzickim dogadjajima koji se sa mesta desavanja distribuiraju kao 6-tokanalni.
Ostatak programa je suludo emitovati kao 5.1 jer bi to bio lazni signal, totalno vestacki generisan, sto svako na svom risiveru moze i sam da uradi ako pozeli.
Drugara iz ETV-a pozdravi (imam i ja neke drugare tamo) i pitaj ga dal je SLUCAJNO sto se losiji kvalitet slike koju emituje ETV poklopio sa pokretanjem 'paytv' platforme Antena ?
(Koju su uzgred kao svoju registrovali upravo ETV I MTS sto mislim da nije u skladu sa vazecim propisima, no dobro
)
Problem ETV-a je alavost pojedinaca koji nazalost vode glavnu rec i apsolutni nedostatak sluha za struku. Dosta ljudi koji su strucni su i oterali, a i one koji su tu tretiraju jako lose. Iako po prirodi monopolisti, bojim se da radesami sebi o glavi (opstanku) makar dugorocno gledano).
Prenosne veze su im paprene u vreme kada kao alternativa postoji IP, optika, pa i satelitske veze po ceni pristupacnije od njihovih usluga prenosa signala.
Van Beograda, prekidi u emitivanju su im postali redovna pojava
Zasto? Pa oni najbolje znaju (znam i ja, ali ne mogu da dokazem, pa nek bude da ne znam.
Sto se hrvata tice, tamo je situacija malo specificna jer pored OIV-a koji emituje 'stari' DVB-T u MPEG2 (i koji ni po kom parametru ne moze biti bolji), postoji i paytv platforma "evotv" koja emituje u novijem DVB-T2 MPEG4 sistemu.
EvoTV nisam gledao da bih mogao da dajem svoj sud, ali oni sto emituje OIV po kvalitetu ne odskace u odnosu na ETV, vec upravo suprotno.
Jedino sto se mora priznati je da im EPG mnogo tacniji, mada je tu dosta velika zasluga i 'disciplinivaninih' TV stanica.
Svakako, po meni prenos signala na nacin kako se to danas radi nece oostati jos suvise dugo.
Brzi internet i njegova interaktivnost (u svakom smislu te reci) kao i visestruko fleksibilnije i jeftinije platfome ucinice klasicno emitovanje sa predajnika suvisnim, posebno sto je prelazak sa jedne na sledecu generaciju uredjaja u tu mnogo brzi i jednostavniji (a i zakonski manje ogranicen).
Sent from my LG-D320 using Tapatalk