Šta je novo?

Телевизија (DVB-T, HD и друге технологије)

Ovaj Orion STB iz Maxi-ja takođe ima RF-out, tako da bi i on trebao raditi. Antenu najbolje neku sa reflektorom. Ovako nešto je sasvim ok
HDTV_high_gain_indoor_tv_antenna_with.jpg


Izbegavati oni nove "fancy" anten kao panele, kod njih jedino pojačalo vadi stvar, inače dosta loš dobitak.
 
Posle skoro 10 godina testiranja digitalne terestrijalne televizije, danas 7.4.2015 je iskljucena prva tv stanica (televizija Banat) koja sada emituje zemaljski iskljucivo putem digitalnih predajnika. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Iskljucivanje ostalih tv stanica se ocekuje za nedelju dana. Trenutno su aktivne 4 digitalne frekvencije sa ove lokacije:

49 - Inicijalni MUX
25 - MUX1 // nacionalni + pokrajinski
31 - MUX2 // regionalni + lokalni
37 - MUX3 // paytv
 
paytv je u funkciji ili je neko testiranje u pitanju ?
 
Nema još kanala, samo predajnici aktivirani. Videćemo za par dana šta će biti, no ako su pustili predajnik, biće nešto. Ne verujem da će da se razbacuju strujom :)
 
Da li neko ima iskustva sa ovim Orion DVB-T2 uredjajem?
Ja sam uzeo u Maxiju jedan, povezao ga kuci na TV i javljaju mi se greske na slici. Slika cesto secka i pojavljuju se artifakti/greske u kompresiji. Osim toga slika je ovako cista. Jacinu signala pokazuje 100 i onda odjednom opadne na 0 kada se desi malo jace seckanje ili greska u slici....
Ako neko ima neki savet ili sugestiju sta da radim bio bih vam zahvalan
 
Koliko sam uspeo da nadjem ovo su programi koji ce moci da se vide sa novim digitalnim prijemnicima. Zanima me koji od ovih programa ce biti dostupan preko Avale.
stanice.jpg
 
Mislim da ce svi biti dostupni u cjeloj zemlji
 
Igor":3f56jwit je napisao(la):
Koliko sam uspeo da nadjem ovo su programi koji ce moci da se vide sa novim digitalnim prijemnicima. Zanima me koji od ovih programa ce biti dostupan preko Avale.
stanice.jpg
Sa Avale idu:
Rts 1
Rts 2
Rts Digital (najverovatnije ce menjati ime u Rts 3
Rts HD
B92
Prva
Happy
Pink
Metropolis
Rt Vojvodina
Kanal 3
Sat TV
Studio B

Trenutno je to u etru i to na 28 kanalu UHF
koji ce kasnije postati MUX2,
a MUX1 (sa nacionalnim emiterima) se seli na 22UHF.
 
Да ли још неко, у задњих три-четири мјесеца, има сметње (кратки прекиди у слици и звуку), на појединим каналима кабловске телевизије (код нас је поштанска кабловска)?
 
Дешава се то, али ретко. Ја сам код икома, некад им нестане неки пакет канала на кратко па се врати, а некада као да кочи тј замрзава слика. После ориона овде ни не примећујем.
 
Inače, RTS Digital i RTS HD nisu dobili dozvolu za emitovanje u konačnom muxu, tako da će biti postepeno prelaskom sa analogne na digitalnu zasad biti izbačeni.
 
Kako to da rts nije dobio dozvolu pa valjda je poenta digitalizacihe bila da dobiju jos 3 i 4 kanal .Da naknu skupstinu sa 2 koja papazhanija
 
RTS po zakonu mislim da ima pravo emitovanja više programa na nacionalnom nivou mimo konkursa. Mnogi javni servisi imaju razne tematske kanale, što je prvobitno planirao i RTS, npr. RTS Trezor, RTS Doku, itd. Zašto nisu dobili dozvolu ne znam, jedini razlog jeste propis po kome se sve analogne dozvole automatski transformišu u digitalne, pretpostavljam da čekaju taj trenutak, pa da se prilagode. Inače, RTS1 SD i RTS 2 SD bi trebalo transformisati u RTS 1 HD i 2 HD, nema razloga za kopiju istog programa.
 
Suludo je praviti 2 HD programa u trenutku kada i na postojecem 'eksperimentalnom' HD materijal cini manje od 5% sadrzaja
 
To sam upravo hteo da pitam makar kada je RTS u pitanju. Jasno je da arhivski sadrzaj ne moze biti u hd kvalitetu ali da li se novije emisije snimaju u hd bilo u studiju bilo kao dokumentarno igrani program i sl.
 
Deo Arhivskog blaga bi cak i mogao biti u HD materijalu.
To se prevashodno odnosi na dokummentaciju i emisije koje su sacuvane na filmskoj traci, posebno na one sacuvane na 35mm.

Sto se tice novijih emisija, neke se snimaju kao HD, a neke u SD kvalitetu.
Gotovo sve studijske emisije idu u SD kvalitetu.
Odredjen broj emisija se snima i montira kao HD, e sad problem je sto neke od njih ne arhiviraju kao HD vec SD, pa se ni u buducnosti nece moci EMITOVATI u HD kvalitetu.
Deluje vam apsurdno, zar ne?
Tako i jeste, na zalost. Za odredjen projekat angazuje se vrhunska HD tehnika, nekada cak i odlicna HD reportazna kola, zatim se sve to montira u montazi, u HD kvalitetu, ali se finalni produkt ne sacuva kao takav, vec samo kao SD (standard definition - PAL)!
Posledica neznanja ili netainteresovanosti (ili oba) nekih osoba u nekim redakcijama...

Ja iskreno verujem da ce se nakon leta situacija drasticno izmeniti, jer ce HD signal postati dostupan svima, pa ce i interesovanje gledalaca biti vece, jer je do sad RTS-HD bio u doplatnim paketima kod CATV operatera, a STB T2 prijemnike je koristio izuzetno mali broj enuzijasta.

Edit
Dramski program i serije koje se rade u koprodukciji se sve rade u HD kvalitetu.
 
Pa njima i HD playout radi u SD modu. Mnoge tv stanice su pokrenule HD kanal, sa malim procentom sadržaja, ali se mora krenuti. Tada će i snimanje i skladištenje postepeno prebaciti u HD. Sadržaji, kao što su filmovi, serije, već postoje u HD formatu.

Sadašnji RTS HD je smešan, zato je bolje transformisati RTS1 SD u HD i onda će morati da menjaju svoje navike i arhiviranja sadržaja, inače nema napretka.
 
Ne postoji HD playout. u tome i jeste stvar. :kafa:
2009. godine je maltene zaustavljen tehnoloski razvoj. U periodu od 2009. do danas je toliko skresan budzet za nabavku opreme da se rade maltene samo hitne intervencije. 2006 - 2009 godine, cena sekunda reklame je bila nemerljiva sa danasnjom.
procenat naplate je dosezao preko 70%, da bi par godina kasnije bio oko 30-40%
Pad vrednosti dinara u odnosu na EUR i $ su takodje odradili svoje.

Po projektima i planovima iz sredine prosle decenije koji su se kako tako realizovali do sredine 2009 sve bi izgledalo potpuno drugacije, ali globalna, kao i nasa kriza su sve to promenile.

A Filmovi koje si spomenuo.... :bash:
joj aleksandre, kakva je to tek prica. kada bi znao kakvo djubre od materijala dostavljaju pojedini nasi `distributeri`...

Sta reci o `ozbiljnom ` distributeru koji dostavi film gde su slika i ton u asinhronitetu vise od 4 sekunde ? :grand:
 
inace, ni okruzenje ne stoji bolje po tom pitanju:

Od 1. lipnja Hrvatska radiotelevizija je započela sa eksperimentalnim emitiranjem u HD (high definition) rezoluciji na posebnom kanalu HRT 2 HD kao uvod u prijenos Svjetskog nogometnog prvenstva.

Drugi program HRT-a tako je već desetak dana prije početka Svjetskog prvenstva dostupan u HD rezoluciji, koja će pak do svog punog izražaja doći za vrijeme prijenosa utakmica uživo.

Naime, programski sadržaji na HRT 2 koji nisu utakmice uživo konvertirani su iz sadašnje SD (standard definition) rezolucije u HD rezoluciju, čime gledatelji imaju jasniju i kvalitetniju sliku na svojim malim ekranima.
 
Pa oni su se jednom prilikom hvalili kako su nabavili nove playoute za RTS1,2 i Digital koji zapravo i mogu raditi u 720p. Uostalom sada kada RTS HD i RTS Digital nemaju dozvole, šta planiraju s tim kanalima? Oni su prvo bili namenjeni da emituju u T2 platformi?

Što se regiona tiče, u HR je isto tako nekako sabotiran HRT HD koji je krenuo preko DVB-T (kao da se scenario kod nas ponavlja), ali zato je recimo RTV Slo1 i Slo2 iz muljave analogne posle digitalizacije preko noći aktivirala HD kanale za oba svoja kanala.

Na netu ima čak tutorijal kako napraviti komletan digitalni lanac sa najmanje sredstava upotrebom open-source programa. Jedan HD playout najjeftiniji mogu imati za 2000€, bar prema ovom članku. Naravno, mogli bi izvdvojiti veću svotu i nabaviti nešto profi.

DIY_broadcast_platform_exportweb.jpg


http://blog.eltrovemo.com/364/diy-broad ... r-goodies/
 
zato DVB-S2 radi kao sat. Kad sam prošle godine gledao SP u fudbalu na ARD HD/ZDF HD i nakon toga to isto pogledao na RTS HD, kao da mi je neko zamaglio vid.
 
ne, prebacivao sam tokom meča sa npr ZDF HD na RTS HD. Nebo i zemlja.
 
Vrh