Šta je novo?

Студентски трг - Studentski trg

1-5-10102.jpg

https://kultura.rs/objekat/2442209-proj ... zu-mihailu
 
Jedan od najkonfuznijih tekstova koje sam skoro video. Mislim da hoće da kažu da će se okretnica ''skratiti'', te da će trolejbusi okretati na pola trga, kao 31.

Arheološka iskopavanja na Studentskom trgu počinju za mesec i po dana

Trenutno od arheoloških istraživanja na Studentskom trgu zavisi da li će tu biti muzej ili podzemna garaža. Reč je o mestu gde se sada nalazi okretnica trolejbusa, a gde su možda i ostaci drevnog Singidunuma, civilnog naselja iz trećeg ili četvrtog veka. Arheolozi očekuju da će baš na prostoru oivičenom Studentskim parkom, fakultetima i Etnografskim muzejom na dubini od nekoliko metara pronaći vredne spomenike.

Arheolozi su spremni, ali da bi počeli da istražuju neophodno je da se izmesti okretnica, a Grad planira da je pomeri 70 metara ka Trgu republike.

Prema rečima glavnog urbaniste Marka Stojčića, očekuje se da u narednih mesec i po dana to bude i funkcionalno.

– Trolejbusi će se okretati na istom mestu, samo malo bliže Trgu republike i neće biti nekih većih izmena trolejbuskog saobraćaja. Time se oslobađa prostor za početak radova na arheološkom iskopavanju – istakao je Stojčić za RTS.

On je rekao da je planirano da na ovom mestu bude muzej na otvorenom.

– To će biti otvor u parternom uređenju koji će biti ograđen i prilagođen posetiocima. Verovatno ćemo imati i neku rampu kojom će se silazti na taj nivo od 2,3 metra. Posetioci će moći da prošetaju tim delom i vide sve ono što budemo pronašli – najavio je Stojčić.

Stefan Pop Lazić, naučni saradnik u Arheološkom institutu, rekao je da sve naučne analize koje su do sada obavljene ukazuju na to da se antička arhitektura Singidunuma nalazi baš na ovom prostoru, te da je izuzetno očuvana.

Tim arheologa će istraživati prostor od 200 kvadratnih metara, kopaće se samo na kolovozu, a trotoari se neće dirati zbog instalacija. Arheolozi smatraju da bi istraživanja mogla da potraju pola godine, a očekuje se da počnu u toku leta.

http://www.beograd.rs/lat/beoinfo/17835 ... i-po-dana/
 
Да је среће да нам буде овако:

https://www.google.rs/maps/@41.8954636, ... 92!5m1!1e4

Окретницу уместо што скраћују боље да продуже после до 25. маја, а десни део трга где сада стоје троле да буде овако музејски. Надам се да неће и ово затрпати као што су ископине у Париској кад су реконструисали шине.
 
Zavisi od toga sta ce pronaci, mada se otprilike zna. Pola godine je relativno kratak period za istrazivanja.
 
Kao neko ko je neinformisan, da li bi mogao neko da mi kaže šta bi trebalo da nadju ispod? Temelje starih zgrada, antičke puteve?
 
Ostatke rimskog kastruma, odnosno zgrada kojima su ostali temelji. Na prethodnim stranicama stoji slika iz studenstkog parka sta je pronadjeno.
Ako budu imali srece, mozda se pronadje nekakav mozaik ili slicno, ali tesko.
 
Najznačajnije rimske nalaze poznajemo sa prostora Studentskog trga i Univerzitetskog parka (znanog još i kao Studentski i Akademski). Na današnjem Platou otkriveni su ostaci rimskih stambenih kuća i javnih termi (kupatila). Odmah pored, ispod Kapetan Mišinog zdanja takođe su zabeleženi ostaci rimskih građevina. Na mestu današnjeg hotela "Square Nine" istražen je deo rimske stambene četvrti. U Univerzitetskom parku, na uglu kod ulaza u Etnografski muzej, otkrivene su još jedne rimske terme, koje su kasnih 1970-ih zatrpane ne bi li bile sačuvane za neka bolja vremena. Ali ni te terme nisu u celosti istražene, pravci pružanja njihovih zidova ukazuju da zalaze i ispod današnjeg Studentskog trga. U delu parka naspram Platoa, prilikom kopanja skloništa 1944. godine, uništen je, po svoj prilici, deo nekakvog rimskog svetilišta. Jedini prostor koji za sve ove vekove nije bio znatno prekopavan i na kome se nije gradilo te se na njemu možemo nadati očuvanim znatnijim ostacima rimskog Singidunuma, jesu prostori Univerzitetskog parka i Studentskog trga.
https://www.vreme.com/cms/view.php?id=1645475
 
Ово је скица нове привремене окретнице од тендера за њену изградњу.
Не знам шта се дешава са овим, рок за понуде је био крај априла, дочекасмо јун без уговора...
 

Prilozi

  • 5DD9DBC3-D3FE-4EE1-A48C-EBCD1725C492.jpeg
    5DD9DBC3-D3FE-4EE1-A48C-EBCD1725C492.jpeg
    128,2 KB · Pregleda: 2.157
Ово реално могу и мајстори ГСПа да одраде са кулама.
 
Ово је нека динамичка окретница, нема заустављања?
 
Ne, nego će verovatno da bude sličan model kao ispred Albanije dok su mrcvarili Trg - vozila će da iskrcavaju putnike i da stoje na potezu od ivice St Trga do Zmaj Jovine, okretaće oko ovog malog ostrva a primaće putnike kod Platoa i Pošte. I verovatno će da osakate (i) 29 do Slavije.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=854743#p854743:4g0s8m8t je napisao(la):
Дошљак » Uto Jun 01, 2021 10:46 am[/url]":4g0s8m8t]Ово реално могу и мајстори ГСПа да одраде са кулама.
Trebalo mi je da 5 puta pročitam da shvatim da misliš na servisne kamione. :lol: Jer uopšte nisam razmišljao o mreži, nego o crtežu i privremenom kolovozu što će da se pravi. Pa reko kakve sad kule... Mislio sam da možda misliš na kuPe, kao na čunjeve... :lol: Al sad mi je jasno.
 
Postoji mogućnost i da neke linije posle stanice u Vasinoj krenu da terminiraju na Dorćolu putem Dobračine.
 
Arheološki radovi kreću krajem leta i očekuju da će se završiti u roku od dva do tri meseca. Takodje je definitvna odluka da neće biti podzemne garaže u Vasinoj, već će biti jedna velika na trgu Republike (izvor instagram Marka Stojčića).
 
Znači oni će umesto da prave novu garažu na mestu gde će da rovare i kopaju nekoliko meseci... raskopavati opet tek završen Trg Republike da bi tamo napravili garažu? Phahahaha kakvi kraljevi. :lol: :lol: :violina:
 
Прекопаће трг покривен гранитним плочама који је коштао неколико милиона евра и где се такође налазе археолошки остаци?
 
по ПГР за гараже иде гаража и испод студентског и испод трга, пустите ви осеротине на твитеру
 
Zanimljivo, nova informacija je da se odustalo od garaže ispod Studentskog trga dok će zato biti povećana ona na trgu Republike. Ako se ne varam zar ta na trgu Republike ne zavisi od rušenja staklenca?
 
Где је тачно предвиђена гаража на Тргу републике?
 
Ono što znam od ranije je da je ulaz u garažu predviđen tamo gde je onaj parkić oko koga okreću autobusi.
 
Vrh