Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

Da ne opstruisemo vise temu o Uscu, kao poslanici dnevni red, pa da nastavimo o H&M-u da pisemo ovde, gde mu je geografski i mesto.

Uklonili su ogradu koja je bila postavljena oko lokala - skroz je u staklu i zaista je bas, bas mali prostor. Ali u cosku ka Resavskoj se vide stepenice koje idu u suteren, tako da kontam da dole ima jos prostora, te da ce prvi H&M u Beogradu biti sasvim pristojne kvadrature.

Kad smo vec u tom komsiluku. Juce dok sam se setao pomislih kakav ce fejslifting potez od SKC-a do Slavije da dozivi.

Prvo, tu je otvaranje RK Beograd cija rekonstrukcija tece punom parom. Ne znam cija je nadleznost, ali i plato ispred Beogradjanke bi mogao malo d se sredi.

Zatim, prekoputa ona zgrada Kluza, koliko se secam, sto Zepter planira da je pretvori u gradski hotel. Tek juce sam provalio da vecem delu zgrade fale prozori. Da li je to posledica zapustenosti ili najava pocetka nekih konkretnih radova, ostaje da se vidi.

Onda tu je zapusteni Cvetni trg (koji moze malo da se dovede u red) i C market na njemu, ciju sudbinu nakon preseljenja BMW salona ne znamo. Istorijski bi bilo pravedno da mu se vrati prvobitna namena, ali mogao bi i da bude neki kul restoran (ali ne McDonald's i sl)

Odmah iza je Hotel Park, koji bi trebalo posla Univerzijade da se renovira i postane deo lanca Holiday Inn.

Malo dalje se rasciscava plac za zgradu "Dva kralja". Istina je da se sa uklanjanjem objekata stalo, ali kad-tad ce nastaviti.

Da ne govorimo tek o vremnu kada zaista krene sredjivanje od Manjeza do Slavije, pa i dovodjenje samog trga u pristojno stanje.
 
Delta je najavila da će na Cvetnom trgu da urade ekskluzivan Maxi (navodno će moći da se kupi šta god poželiš od egzotičnih biljaka, životinja i ostalih prehrambenih proizvoda), sad kad ih je Familija izbacila iz Beograđanke.. :)

Valjda je plato ispred Beograđanke u nadležnosti grada, ali jeep je nešto bio to malko sređivao mislim, a grad je finansirao obnovu česme. Bilo bi stvarno lepo da RKB srede to.. :)
 
Aleksey Groz":279z022r je napisao(la):
Ne znam koliko bi se vas slozilo sa mnom, ali zastupam ideju da trgovi koji nose odredjena imena, treba da budu ukrasena i figurama ili simbolima istih. Dakle dali neki slovenski spomenik, ili neki kip koji bi simbolizovao Slaviju ili tako nesto.
Kakav bre slovenski spomenik?
Sta simbolizuje slaviju? Hotel?
Ili si ti tu nesto pogresio...

Znaci, po tvom misljenju tu treba da bude spomenik Dimitriju Tucovicu?

Nisam siguran da je to najbolje resenje za onakav trg.
 
^^^ Pa kao Slavija - Sloveni i tako to... Valjda je to bila poenta?
Ne znam baš etimologiju ove odrednice, ali me jako asocira na to da bi trebalo da bude nešto u vezi sa sveslovenskim narodima.
 
Ali trg nosi ime po Socijal Demokrati - Dimitriju Tucovicu. Jednom od najvecih protivnika Nikole Pasica, dinastije Obrenovic itd.
Slavija je samo ime hotela.

Nisam za to da se podize spomenik hotelu :)
 
Ne vidim ikakvog pomaka na Slaviji u budućnosti dokle god se u centru kruznog toka nalazi - grob.
Dimitrije Tucović nije bio čovek iz te priče, nije zaslužuo da bude 4 puta sahranjivan, i svakako nije zaslužio da leži, kao što rekoh, u centru kružnog toka - i da velika većina Beograđana za to uopšte nije nikad ni čula.
 
vrlo sam za to da se dimitrije tucovic sahrani na nekom primerenijem mestu, u aleji velikana ili vec gde. bistu bi mogli da premeste dole u park manjez, koji je vec ionako pun spomenika raznih manje poznatih revolucionara (istakao bih kostu abrasevica, autora pesme crvena je krvca, što kipi u nama, / crvena je munja, što oblak prolama, / crveno je nebo, kad se zorom smije, / crven nam je barjak, sto se gordo vije; / crvena je mrznja u nasim grudima, / pa i gnev je crven, sto nas obuzima; / o, tirani, cujte – ne treba vam kriti – / i osveta nasa – crvena ce biti!). [offtopic off]

enivej, slavija se valjda zvala slavija zato sto je u periodu kad se to mesto formiralo kao trg tu bio hotel slavija, koji je koliko sam ja upoznat bio ukrasen raznoraznim grbovima i alegorijskim predstavama slovenskih naroda i zemalja (pretpostavljam kao spontani izraz panslovenske solidarnosti, u nedostatku zvanicnog spomenika). ja vrlo postujem francuski fazon dizanja alegorijskih i simbolickih skulptura (upor. place de la republique u parizu, itd), ali mi je to vrlo XIX-vekovno i prevazidjeno, i ne uklapa mi se nimalo u savremeno uredjenje trga.

ja bih najradije na slaviji video neko resenje gde se saobracaj premesta (bar delimicno) pod zemlju a od trga se pravi istinski javni prostor sa nekim finim sadrzajima, tipa izlozbe pod otvorenim nebom, neko dobro inovativno zelenilo, i tako.
 
Lignjoslav":2v91boqg je napisao(la):
Aleksey Groz":2v91boqg je napisao(la):
Ne znam koliko bi se vas slozilo sa mnom, ali zastupam ideju da trgovi koji nose odredjena imena, treba da budu ukrasena i figurama ili simbolima istih. Dakle dali neki slovenski spomenik, ili neki kip koji bi simbolizovao Slaviju ili tako nesto.
Kakav bre slovenski spomenik?
Sta simbolizuje slaviju? Hotel?
Ili si ti tu nesto pogresio...

Znaci, po tvom misljenju tu treba da bude spomenik Dimitriju Tucovicu?

Nisam siguran da je to najbolje resenje za onakav trg.
Ne, ne mislim da treba da bude spomenik Dimitriju Tucovicu. Na prvom mestu, zato sto se taj trg samo formalno tako zove i taj naziv nikad nije zaziveo u narodu. Da stvar bude gora, ni gradske vlasti se ne drze zvanicnog imena trga, vec se i u sluzbenim dokumentima, kao i saopstenjima Grada, moze videti samo naziv "trg Slavija" ( evo, to moze da se vidi i na njihovim stranicama: www.beograd.rs ).
Drugo, smatram da se Dimitriju Tucovicu, kao svakom postenom coveku i zasluznom gradjaninu, treba naci mesto u aleji velikana. I tamo mu podici spomenik, sto da ne!
Sto se tice mog predloga, on je, smatrao sam, bio dosta jasan. Taj trg se zove Slavija. Ime nije dobio nipokakvoj Slaviji, Slavojci, Slavonki... vec po ideji panslavizma koja je, u svoje doba, bila rasirena i kod nas. Da budem sto jasniji, da opet ne bi doslo do zabune, ja nisam nikakav panslavista, slovenofil, nacionalista ili slicno, ali to JESTE deo nase istorije i deo jednog kulturnog sloja ovog grada. Takodje, moja ideja vodilja je da se urbani sistem i simbolika grada urede i da se povezu, ne samo arhitektonski, vec i smisaono u odredjene kulturno-istorijske celine. Vodjen time, rekao bih da je trg Slavija oformljen (nista ni vise ni manje nego sto je danas) pre Prvog svetskog rata i neposredno posle njega, kada je kod nas bila aktuelna ideja slovenstva kao politickog koncepta ujedinjenja i stvaranja nove drzave. I kasnija dogradnja istog trga je bila u periodu SFRJ koja je takodje pocivala na slicnim koncepcijama. Zato, smatram da ovaj trg, ako treba da dobije neko obelezje, onda to treba da bude spomenik posvecen ovoj ideji koja je obelezila citav XX vek naseg grada.
 
Uzgred, na starom hotelu "Slavija" zaista se nalazila figura devojke i ta figura je nosiila ime "Slavija".

Ja bih stao u grupu onih (ako ih uopšte ima) koji nisu za izmeštanje saobraćaja sa Slavije, tj. njegovo spuštanje pod zemlju. Ima nešto u tom suživotu čoveka i saobraćaja i to daje živost gradu... Biću osporen verovatno odmah, ali meni se sviđa cela ta slika mešanja ljudi i vozila...
 
...и баш смо неко вече спику окренули на тај савршени хаос славије, тај метеж и гунгулу људи и саобраћаја, та неписана правила која држе читаву ту причу... кад заврти тобоган на славији... неким чудом беспрекорно функционише све то... :p
 
Meni je najbolje što na GSP autobusima (51, konkretno) piše TDT. :)

Kosta Abrašević, jednamladost koja je brzo izgorela, umro je sa 19 godina. A i lsova njegove pesme su se izlizala sa stuba.. :( Ko zna šta bi sve napisao da je poživeo... No, kad smo već u offu, da li neko možda zna ima li spomenika Dušanu Matiću negde?

Spomenik Dimitriju Tucoviću je, na žalost, preveliki za Manjež.. A premali za trg..
Inače, strašno se protivio ratu, a kad je izbio I, poginuo je u bici odmah po izbijanju, dok su njegove uvažene kolege, zagovornici rata, bili po svojim vilama u Beogradu.

Svakako nije primereno da mu je tu grob, naročito kad ga za Novu Godinu onako okite.. Sramota.. Mogla bi da se uradi kombinacija da mu se spomenik postavi u novmo parku koji se uradi između Narodne banke i Slavije.. Mogli bi lepo da isprojektuju i ukomponuju ga. Ali, avaj, kakvi su, verovatno će završiti pored Borisa Kidriča.. Takva šteta za Borisa, jedan izuzetno lep spomenik, na trgiću koju mu je stilski odgovarao, a ne ovo sada - klasičan spomenik sa početka 19 veka (gde se inače krst, koji pop drži u vis, nalazi znazno iznad Miloša), na trgu iz 70ih-80ih koji je osvetljen kandalaberima za 21. vek! Užas, kako nemaju ukusa.. Dobro, dosta u offu.. :)
 
To je takva jedna budalaština. Ta dva brenda ne bi ni trebalo porediti uopšte, ali kad se već porede, razlika bi trebalo da bude veća.
 
H&M i jeste jeftiniji od Zare, mada su, recimo ovde u Nemackoj, ove godine potpuno promenili asortiman i cene. Vise nema onih bagatela gde krpe mozes da kupis za 2, 3, 5, 7 Evra vec su se dobro priblizili Zari. Videcemo kakav ce nastup imati u Srbiji.

A drago mi je da se takva prodavnica otvara u Kralja Milana koja bi stvarno mogla malo da ozivi kao shopping i turisticka zona.
 
Kad otvore popularnu beogradjanku onda ce ceo taj deo ponovo da postane shoping zona ko i ranije sto je bila. Vec preko puta imaju neke nove i dobre radnje kao sto su N sport, Asics shop, u ponedeljak H&M bice to extra. . .
 
Ja znam da skoro nikoga to nije briga jer svi bi najviše voleli sjaj novih modnih marki, ali da li ipak neko zna kakva će biti sudbina Nolit-a kao izdavačke kuće i knjižarskog preduzeća, budući da je ovo u Kralja Milana jedna od poslednjih njihovih knjižara. U Vasinoj skoro da više i ne prodaju knjige već neke lampe i čudesa od ratana kineske proizvodnje?
 
off topic: Zekstra - Zara. U ovoj drugoj sam pre dva meseca kupio tanki crni džemper, posle 2 nedelje su se izlizali rukavi na laktovima.
Bilo je kasno, tada sam primetio etiketu:
" Zara Man
Made in Albania"
:laugh:
 
zara.jpg


Ne, Mišković mi je stvarno prodao šiptarski džemper na kojem su mi se izlizali laktovi posle 2 nedelje... :laugh:
 
Zara , proizvodi odeću u Albaniji , ma ne verujem.....da ti to nisi sam zalepio neku etiketu, :rolleyes: :p
 
hehehe a kad si vec kod toga, ja u cikagu u nordstromu, Diesel-ov dux - Made in Serbia :)) a duplo jeftiniji nego ovde sto kosta :))

a inace, ne znam zasto ne verujes da Zara proizvodi u Albaniji:) Secam se da je ortak koji radi u Fashion Co. se upisao od smeha kad su mu stigle u radnju Miss Sixty i Replay pantalone isto Made in Albania... Cheap labour;)
 
Pravi se u Albaniji jos kako, kao i na mnogim drugim egzoticnim lokacijama sa jeftinom radnom snagom.
 
relja":1hzn53pk je napisao(la):
Ne, Mišković mi je stvarno prodao šiptarski džemper na kojem su mi se izlizali laktovi posle 2 nedelje... :laugh:
Нисам знао за ово...добро си показао да обратим пажњу, јер ми је као и теби, могло да западне...не бих овако када бих видео, купио било шта, на чему пише да је направљено у албанији...ма нема шансе...хехехехе
 
Vrh