Šta je novo?

Славија - Краља Милана - Теразије

I meni to jedino pada na pamet. Koliko dugo je taj projekat najavljen, da li ima 2 godine?

Slavija sa celim potezom do Beogradjanke je jednom recju katastrofa. Kao i sve sto u ovoj zemlji tece sporo brzinom kornjace tako se i "resava" pitanje celog tog poteza. Pa sta bi sa tim silnim projektima koje godinama unazad gledamo i o kojima slusamo? Izgradise samo tu zgradu narodne banke - gle slucajnosti, a okolne stracare ostadose da iritiraju. Opste uzev ceo centar ovog grada je vasariste i buvlja pijaca, haos bez ikakve arhitektonske harmonije, logike reda, sposobni su samo da asfaltiraju ulice, ozelenjavaju povrsine i menjaju plocnike, nije ni cudo s'obzirom kakvi sve zaostali, retrogradni "umovi" proslosti sede na celu raznih komisija a zajednicki im je naziv URBANISTI!!! :o

Sa vrlo malo novca Terazije bi mogle biti mnogo lepše. Treba uraditi dve jednostavne stvari. Prvo treba dograditi na palati Albanija još 4 sprata. Po prvobitnom projektu arhitekte Bona ona je i trebala da ima 4 sprata više nego danas ali je izbio WW2. Poznato je da je u ovoj sadašnjoj visini zgrada završena pred sam rat. Dogradnjom 4 sprata istog izgleda kao ostali zgrada bi postala dominantna naTerazijama i bila bi u mnogo boljoj proporciji sa okolnim zgradama pogotovu sa centrotekstilom. Drugo što treba uraditi to je da se na vrh Igumanove palate vrati lepa skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" Nju je po Siminoj želji radio slovenački vajar Lojze Dolinar. Postavljena je pre rata na onu betonsku ploču koja se i sada dobro vidi. Iz nekih razloga smetala je komunistima i oni su je skinuli 1950. Skidanjem skulpture zgrada je ogromno izgubila na izgledu. Sima je inače bio bogat čovek i dobrotvor koji je pomagao sirotinju i školovao siromašne đake. Odlivci skulpšture su sačuvani i nju je lako ponovo postaviti. Mislim da je Sima sa Kosova iz Prizrena i odlivci skulptire su čuvani u tamošnjem manastiru.

dedinje":2w6zjqz5 je napisao(la):
Sa vrlo malo novca Terazije bi mogle biti mnogo lepše. Treba uraditi dve jednostavne stvari. Prvo treba dograditi na palati Albanija još 4 sprata. Po prvobitnom projektu arhitekte Bona ona je i trebala da ima 4 sprata više nego danas ali je izbio WW2. Poznato je da je u ovoj sadašnjoj visini zgrada završena pred sam rat. Dogradnjom 4 sprata istog izgleda kao ostali zgrada bi postala dominantna naTerazijama i bila bi u mnogo boljoj proporciji sa okolnim zgradama pogotovu sa centrotekstilom. Drugo što treba uraditi to je da se na vrh Igumanove palate vrati lepa skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" Nju je po Siminoj želji radio slovenački vajar Lojze Dolinar. Postavljena je pre rata na onu betonsku ploču koja se i sada dobro vidi. Iz nekih razloga smetala je komunistima i oni su je skinuli 1950. Skidanjem skulpture zgrada je ogromno izgubila na izgledu. Sima je inače bio bogat čovek i dobrotvor koji je pomagao sirotinju i školovao siromašne đake. Odlivci skulpšture su sačuvani i nju je lako ponovo postaviti. Mislim da je Sima sa Kosova iz Prizrena i odlivci skulptire su čuvani u tamošnjem manastiru.
+1

Nakon sto se prica sa Trgom Slavija, s vremena na vreme, pokrene (obicno raspisivanjem konkursa), jos se brze ugasi, nakon cega tako reprezentativni BG trg ponovo potone u sivilo i bezlicnost. Neoprostivo je to, s obzirom na velike planove koje su, svojevremeno, urbanisti i arhitekti imali sa istim. Malo je poznato da je na mestu sadasnje kosturnice d. Tucovica, odmah nakon I sv, rata, bilo planirano podizanje Trijumfalne kapije, slicne onoj u Parizu, ali je nepoznato zasto se ta ideja nije realizovala. Nakon nje bilo je i drugih monumentalnih zamisli i sve su isto zavrsavale, odlazile u zaborav, dok je Slavija ostala da bude samo kruzni, saobracajni tok sa kosturnicom jednog hrabrog revolucionara (ali i vojnika) i zgodna logisticka prilika za novogodisnje ukrase. Mozda je resenje da se naprave neki manje pretenciozni planovi za ovaj trg, koji ce biti laksi za realizaciju jer ce zahtevati manje urbanisticke zahvate a delovace dovoljno otmeno, sto ovakav prostor i zasluzuje. U tom smislu moj je predlog da se sama kosturnica i spomenik izmeste na Novo groblje, gde ce posmrtni ostaci D. Tucovica pocivati u ambijentu koji odaje vise pijeteta negoli sto ga sada imaju u saobracajnoj vrevi prometnog kruznog toka. Sledece sto bi trebalo uciniti je izgradnja kruzne fontane na mestu odakle ce se izmestiti kosturnica. Fontana bi mogla biti replika one prelepe terazijske fontane (unistene 1947. godine da bi Terazijama mogla da prodje prvomajska parada), koja bi se s proleca ukrasavala bogatim cvetnim zasadima a nocu bila osvetljena dekorativnim osvetljenjem. Na slican nacin organizovani (i ukraseni) su brojni kruzni tokovi u metropolama Evrope pa mi se cini da bi to bilo primereno i trgu Slavija. Mislim da ne bi preterano kostalo a relativno bryo bi se moglo izgraditi. Takodje ne bi zaklanjalo ostale vizure oko trga, a pre svih Hram Sv. Save.

+za fontanu! i da pokopaju čoveka na groblje..:o ako Sps ne pristane,glasajte protiv njih. :D .ali problem Slavije će tek početi da se rešava završetkom Metro stanice,kada će verovatno i uslediti uređenje trga i kružnog toka..:kafa:

Slavija je najbolje izgledala 80 ih, a malo ko zna koliko je trzni centar sa zutom opekom na fasadi i sadrzajima oplemenio Slaviju, takodje je vrt sa suncanim satom brzo postao omiljen i prepoznatljiv detalj, a jos su postojali bioskop i jedna od najstarijih apoteka u gradu, Slavija je bila uvek nedovrsena i ruznjikava, ali od devedesete to mesto se neprestano cereci i ruzi, bezgranicno.

Trebalo bi bar na onom parkingu i po obodu trga zasaditi drvece i vec time bi izgledala podnosljivije.

Sve to stoji,ali prilikom izgradnje Metro stanice sve će biti raskopano,kamioni i sl.tako da ne vredi sada sređivati pa opet sve nanovo.. :kafa:

Niko jos ne zna da li ce metro trasa proci Slavijom, a tek kada ce ti radovi zapozeti i ti prijatelju Beograda mislis da RUGLO od trga stoji godinama ovakvo kakvo je samo zbog buduce izgradnje metroa. Van pameti.

Slavija dostojna Beograda i Beogradjana, ODMAH I SAD.

Ne bih znao da li je fontana na Slaviji bila deo nekog plana u skorije vreme, ali mislim da je predlog postojao i ranije.
I ja sam za to da se postavi fontana, ali i da se Tucovićevim ostacima obezdbedi adekvatno mesto na Novom groblju.
KOliko ljudi opšte zna da je u sredini kružnog toka - grob?!?!
Dačić je pametan čovek, i on bi mogao da nađe svoj interes u obnavljaju sećanja na starog socialdemokratu ali i rodoljuba.
Mislim da je zaslužio jednu veliku državnu sahranu (D Tucović, ne Dačić). Petu i konačnu.

Slazem se.Velika fontana bi oplemenila prostor i smanjila utisak o buci i zagadjenju.

A i da se skloni grob nesretnog coveka odande.

relja":2tvua5y6 je napisao(la):
Mislim da je zaslužio jednu veliku državnu sahranu (D Tucović, ne Dačić). Petu i konačnu.
:lool: Cim moras da naglasavas zna se koliko je sati. :)

Inace i ja mislim da bi jedna povelika kruzna fontana bila najbolje resenja.Neko je spomenuo i repliku one sa Terazija ali sa tim se nikako ne slazem jer ce valjda jednog dana doci srecnija vremena pa ce se Terazijama vratiti prvobitni izgled.Jos kada bi na tom potezu vratili tramvaje,proterali automobile iz Kralja Milana,Terazija i rekonstruisanog trga Republike.Onda zamislite turisticku tramvajsku liniju Slavija-Kalis....

Jednog dana mozda... :violina:

Glas prirode":2p1lqgot je napisao(la):
Niko jos ne zna da li ce metro trasa proci Slavijom, a tek kada ce ti radovi zapozeti i ti prijatelju Beograda mislis da RUGLO od trga stoji godinama ovakvo kakvo je samo zbog buduce izgradnje metroa. Van pameti.

Slavija dostojna Beograda i Beogradjana, ODMAH I SAD.
Metro stanica je previđena za Slavijiu u svim varijantama,bilo bi ludo da nije zar ne? Naravno da sam za uređenje Slavije ali prvo moraju da se okolne prazne polu razrušene parcele iskoriste za gradnju,a bilo kakvo popločavanje bi se verovatno ponovo radilio zbog Metroa jer moraju da se izmeštaju i povezuju instalacije,pristup mehanizacije i sl,jedino što bi moglo odmah je fontana na kružnom toku ili nekakva sprega recimo obeliska ili tipa atomijuma u Briselu...

Изградња реплике Теразијске фонтане је једна од најбољих и најоптималнијих идеја које сам чуо на тему сређивања Славије. Теразија више никад неће бити реконструисане по угледу на предратни изглед, а грехота је да један тако величанствен споменик попут Теразијске фонтане заувек остане успомена. Монументална кружна фонтана са прелепим корњачама, на најзначајнијем кружном тргу у граду.

На крају крајева, Београд има искуства са измештањем споменика. Рецимо, Мештровићев Победник је због "голотиње" протеран с Теразија на Калемегдан и шта? Ништа, постао је симбол Београда. :pob:

Зато, плус за новајлију емс-а.

Неке лепе фотке фонтане можете пронаћи код Зекса:
http://www.google.com/imgres?imgurl...ka+fontana&hl=sr&sa=G&gbv=2&tbs=isch:1&itbs=1

Ипак, мени је најдража ова:
http://hosting04.imagecross.com/image-hosting-17/194PRESTOLONASLEDNIKOV-TRG-FONTANA--.jpg

Terazijska fontana je na zalost nedovoljno velika za Slaviju, ali jedan mocan vodoskok , sa drvoredima na obodu trga bi mogao da bude pocetak radjanja Slavije dostojne Beograda.

Inace Terazijski vodoskok treba obnoviti, ali on nikako ne bi mogao da bude na starom mestu , zbog povratka Miloseve cesme u neposrednoj blizini, ali..

Terazijski vodoskok, isti kakav je bio treba postaviti ispred lepe palate Atina na raskrsnici Terazija i ul. Pasicev trg, tome bi trebalo da sleduje i obnova zelenog tepiha sa tisama koje bi sada bile kao one na Kalimegdanu kod spomenika zahvalnosti Francuskoj, da Terazije nisu pretvorene u autoput cetrdeset i neke.

I naravno Terazije bez vozila, nestvarno ali M O G U CE.:gobb:

Da, za Slaviju je ipak neki mega vodoskok ili vodopad sa svetlima globusom u sredini i podzemnim prolazima,i Metro stanicom.. :kafa:
images
skyscrapercity.com
Pergola_fontain_Wroclaw_by_CrommCruack.jpg
images
SPainBarsFontain(1).jpg
glavstravel.com
stock-photo-city-fontain-astana-capital-of-kazakhstan-july-16333696.jpg
shutterstock.com
Stylish-Fountains-World-FunRocker.Com-05.jpg
funrocker.com
MullhollandFountain.jpg

124635506810010.jpg

5-BuckinghamFountain-756267.jpg

Dragi prijatelji, drago mi je da vam se svidela ideja oko kruzne fontane na Slaviji, mislim da je najizvodljiviji nacin da nasa Slavija dobije dostojanstven oblik, koji prilici jednoj metropoli kakav je Beograd. Istovremeno, od svih na konkursima predlozenim resenjima, ovaj mi se cini najjeftiniji, najbrze izvodljiv i prihvatljiv najvecem broju gradjana BG (koji su i jedini merodavni da cene svrsishodnost sadrzaja za pojedine delove njihovog grada). Zasto sam predlozio repliku Terazijske cesme? Prvo, zato sto mislim da je velicanstvena, najlepsa koja je ikada sagradjena u BG i verujem da zasluzuje obnovu. Zatim mislim da se nikada zbog svojih gabarita ali i zbog gabarita trotoara i Topciderske fontane nece vratiti na staro mesto. Takodje, saobracaj ce se jos dugo odvijati Terazijama i onemogucavati bilo kakvu dramaticniju reorganizaciju Terazija. Ako se ikada ukloni automobilski saobracaj, ostace trole i turisticki omnibusi. Ne verujem u povratak tramvaja na Terazijama, kuda bi sutra vodile tramvajske sine? Ne verujem ikada vise do Knezevog Trga ili na Slaviju. A Slavija zudi da se uljudi. Koliko znam i "rupa" i "fast-park" su privremeni sadrzaji placeva na kojima su predvidjeni objekti visespratnica za poslovnu namenu (robna kuca, hotel...). To ce se jednom i desiti ali sam prostor na kruznom toku zahteva momentalno postupanje a ne kosta nista spektakularno. Sto se velicine Terazijske fontane i prostora na Slaviji tice i to moze da se resi prilagodjavanjem velicine iste prostoru, odnosno njenom srazmernom uvecanju. Takodje, bitan element celog projekta treba obavezno da bude ukrasavanje prostora cvetnim lejama i dekorativnim, nocnim osvetljenjem. Naravno, prostor prema novoj zgradi NBS "rezervisan" je za metro stanicu i zeljno ga iscekujemo, uprkos zavisti nekih stanovnika drugih varosi u zemlji.

Da dopunim,dakle fontana na sredini,u delu gde je planirana metro stanica mora se i neki drvored posaditi(prema NBS),jer park gde je Miticeva Rupa stoji po GUP 2021 kao komercijalan zona i gradski centar.Dakle bice izgradjeno nesto a nece ostati ni kvadartni metar parka,cim se pojavi dovoljno hrabar investitor za takav poduhvat.

Mislim da ima mnogo atraktivnijih rešenja fontane na Slaviji iz gore priloženih slika,ali ok ako može da se oživi Terazijska fontana i da se dovoljno uveliča da pokrije kružni tok+ efektno dekorativno osvetljenje ja sam za..a za park ..pa na tako atraktivnom mestu sam ipak za neki trg sa dobrim popločavanjem i svetlosnom dekoracijom dok bi zelenilo mogli da ugrade u Metro stanicu nešto tipa visećih vrtova i sl.pak Manjež i ispred Hrama su ipak blizu da ljude odmori od bučne Slavije
jac_1.jpg
mwarchitects.com.au
1982_385%20Perkins%20Helping.jpg
architecturenow...
245500.jpg
lsarkitecture.blogspot.com
sozawe_3_U9sEn_69.jpg

Zgrada ubila se za Mitićevu rupu :rolleyes:
000219a.jpg
1007010524_parque
mymodernmet.com
arbol-ludico.jpg
nemetonmagazine.net
948561236527323.jpg
designrightnow.net
Overall.jpg

buildipedia.comraddblog...
1263561132-oma-chu-hai-campus-model-shot.jpeg

shenzhen-logistic-city-9.jpg

seoul-stream-daylighted-and-turned-into-a-beautiful-public-space1.jpg

U svetu je sve već napravljeno pa neka kopiraju najbolje..
ca86d2a301Transbay-Transit-Center-9-500x295.jpg
agreenliving.org
CA22792.jpg
gettyimages.com

U subotu su bili bageri u kralja milana rusili one kucice na ogradjenom placu izgleda da ce konacno poceti da rade nesto :kafa:

ems":hhsc0acu je napisao(la):
Dragi prijatelji, drago mi je da vam se svidela ideja oko kruzne fontane na Slaviji, mislim da je najizvodljiviji nacin da nasa Slavija dobije dostojanstven oblik, koji prilici jednoj metropoli kakav je Beograd. Istovremeno, od svih na konkursima predlozenim resenjima, ovaj mi se cini najjeftiniji, najbrze izvodljiv i prihvatljiv najvecem broju gradjana BG (koji su i jedini merodavni da cene svrsishodnost sadrzaja za pojedine delove njihovog grada). Zasto sam predlozio repliku Terazijske cesme? Prvo, zato sto mislim da je velicanstvena, najlepsa koja je ikada sagradjena u BG i verujem da zasluzuje obnovu. Zatim mislim da se nikada zbog svojih gabarita ali i zbog gabarita trotoara i Topciderske fontane nece vratiti na staro mesto. Takodje, saobracaj ce se jos dugo odvijati Terazijama i onemogucavati bilo kakvu dramaticniju reorganizaciju Terazija. Ako se ikada ukloni automobilski saobracaj, ostace trole i turisticki omnibusi. Ne verujem u povratak tramvaja na Terazijama, kuda bi sutra vodile tramvajske sine? Ne verujem ikada vise do Knezevog Trga ili na Slaviju. A Slavija zudi da se uljudi. Koliko znam i "rupa" i "fast-park" su privremeni sadrzaji placeva na kojima su predvidjeni objekti visespratnica za poslovnu namenu (robna kuca, hotel...). To ce se jednom i desiti ali sam prostor na kruznom toku zahteva momentalno postupanje a ne kosta nista spektakularno. Sto se velicine Terazijske fontane i prostora na Slaviji tice i to moze da se resi prilagodjavanjem velicine iste prostoru, odnosno njenom srazmernom uvecanju. Takodje, bitan element celog projekta treba obavezno da bude ukrasavanje prostora cvetnim lejama i dekorativnim, nocnim osvetljenjem. Naravno, prostor prema novoj zgradi NBS "rezervisan" je za metro stanicu i zeljno ga iscekujemo, uprkos zavisti nekih stanovnika drugih varosi u zemlji.
Mozda bi bilo dobro objediniti sve teme o Slaviji, ja mislim da imamo jednu i u radionici.

Sto se tice fontane, ja sam vise za neku verziju sa rascianovim obeliskom, ili dva, centrirana u tackama preseka ulica koje se ulivaju, mozda cak i sa nekim ludilom od spiralnih stepenica da ljudi mogu da se penju i "zarade" dobar pogled niz Kralja Milana i na hram, nesto kao penjanje na toranj ove crkve u Kopenhagenu (ludilo od dozivljaja) http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Our_Saviour,_Copenhagen
OK, obelisk moze da bude nesto (ultra?)moderno i interesantno, ili nesto klasicnije, cini mi se da je to bolji sadrzaj od fontane za nesto sto je okruzeno saobracajem ili poluuzdignutim nadvoznjakom po kome kruzi saobracaj, fontana ako nije masivna bi se tu izgubila. Denivelacija pesackog i voznog saobracaja koju je u radionici predlozio trafikant je po meni izuzetno dobra ideja. Elem, u takvom resenju, a i inace s obzirom na velicinu Slavije, ta fontana bi se izgubila, a da je uvecavamo bi po meni bilo preterivanje, cak i kic.

Ja bi tu fontanu svakako rekonstruisao, ali je po meni za to pogodnije mesto ispred crvkve Sv. Marka, sto je prostor koji bi umesto ruznog parkinga trebalo da postane jedan od najlepsih gradskih trgova. Samo fali ta fontana (i nekako mi se cini da bi tu po dimenzijama bas legla) i da crkva najzad izgradi onu zgradu po starim planovima izmedju JATa i same crkve. Lepo poplocati, fontana, mozda nekakav gazebo smaknut malo u park, kao pocetna stanica tramvaja, jedno od omiljenih mesta da pozelis da se tu slikas i kao turista a i da Beogradjani odvedu nekoga kad im dodje...

dedinje":3mqmbp5l je napisao(la):
Slazem se, 200%! :kk::D

Toliko u Beogradu ima stvari koje nisu neki veliki zahvat a PUNO bi znacile. Nazalost, imamo naviku da se gubimo u mastarijama o velikim i skupim stvarima za koje nemamo para, a neke tako ocigledne stvari nam stoje pred nosom...

Između Slavije i Terazija na uglu Kralja Milana i Njegoševe nalazi se Cvetni trg
jedan trg, sa dve različite slike života, granica omanji zid od 30 cm ... oko njega sve vri i ključa a on sam prazan...

Evo kako bi Slavija mogla da izgleda sa onim fontanama koje je predložio 2012 :) Šta mislite?

fontana1.jpg

fontana2.jpg

Vrh