+1dedinje":2w6zjqz5 je napisao(la):Sa vrlo malo novca Terazije bi mogle biti mnogo lepše. Treba uraditi dve jednostavne stvari. Prvo treba dograditi na palati Albanija još 4 sprata. Po prvobitnom projektu arhitekte Bona ona je i trebala da ima 4 sprata više nego danas ali je izbio WW2. Poznato je da je u ovoj sadašnjoj visini zgrada završena pred sam rat. Dogradnjom 4 sprata istog izgleda kao ostali zgrada bi postala dominantna naTerazijama i bila bi u mnogo boljoj proporciji sa okolnim zgradama pogotovu sa centrotekstilom. Drugo što treba uraditi to je da se na vrh Igumanove palate vrati lepa skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" Nju je po Siminoj želji radio slovenački vajar Lojze Dolinar. Postavljena je pre rata na onu betonsku ploču koja se i sada dobro vidi. Iz nekih razloga smetala je komunistima i oni su je skinuli 1950. Skidanjem skulpture zgrada je ogromno izgubila na izgledu. Sima je inače bio bogat čovek i dobrotvor koji je pomagao sirotinju i školovao siromašne đake. Odlivci skulpšture su sačuvani i nju je lako ponovo postaviti. Mislim da je Sima sa Kosova iz Prizrena i odlivci skulptire su čuvani u tamošnjem manastiru.
:lool: Cim moras da naglasavas zna se koliko je sati.relja":2tvua5y6 je napisao(la):Mislim da je zaslužio jednu veliku državnu sahranu (D Tucović, ne Dačić). Petu i konačnu.
Metro stanica je previđena za Slavijiu u svim varijantama,bilo bi ludo da nije zar ne? Naravno da sam za uređenje Slavije ali prvo moraju da se okolne prazne polu razrušene parcele iskoriste za gradnju,a bilo kakvo popločavanje bi se verovatno ponovo radilio zbog Metroa jer moraju da se izmeštaju i povezuju instalacije,pristup mehanizacije i sl,jedino što bi moglo odmah je fontana na kružnom toku ili nekakva sprega recimo obeliska ili tipa atomijuma u Briselu...Glas prirode":2p1lqgot je napisao(la):Niko jos ne zna da li ce metro trasa proci Slavijom, a tek kada ce ti radovi zapozeti i ti prijatelju Beograda mislis da RUGLO od trga stoji godinama ovakvo kakvo je samo zbog buduce izgradnje metroa. Van pameti.
Slavija dostojna Beograda i Beogradjana, ODMAH I SAD.
Mozda bi bilo dobro objediniti sve teme o Slaviji, ja mislim da imamo jednu i u radionici.ems":hhsc0acu je napisao(la):Dragi prijatelji, drago mi je da vam se svidela ideja oko kruzne fontane na Slaviji, mislim da je najizvodljiviji nacin da nasa Slavija dobije dostojanstven oblik, koji prilici jednoj metropoli kakav je Beograd. Istovremeno, od svih na konkursima predlozenim resenjima, ovaj mi se cini najjeftiniji, najbrze izvodljiv i prihvatljiv najvecem broju gradjana BG (koji su i jedini merodavni da cene svrsishodnost sadrzaja za pojedine delove njihovog grada). Zasto sam predlozio repliku Terazijske cesme? Prvo, zato sto mislim da je velicanstvena, najlepsa koja je ikada sagradjena u BG i verujem da zasluzuje obnovu. Zatim mislim da se nikada zbog svojih gabarita ali i zbog gabarita trotoara i Topciderske fontane nece vratiti na staro mesto. Takodje, saobracaj ce se jos dugo odvijati Terazijama i onemogucavati bilo kakvu dramaticniju reorganizaciju Terazija. Ako se ikada ukloni automobilski saobracaj, ostace trole i turisticki omnibusi. Ne verujem u povratak tramvaja na Terazijama, kuda bi sutra vodile tramvajske sine? Ne verujem ikada vise do Knezevog Trga ili na Slaviju. A Slavija zudi da se uljudi. Koliko znam i "rupa" i "fast-park" su privremeni sadrzaji placeva na kojima su predvidjeni objekti visespratnica za poslovnu namenu (robna kuca, hotel...). To ce se jednom i desiti ali sam prostor na kruznom toku zahteva momentalno postupanje a ne kosta nista spektakularno. Sto se velicine Terazijske fontane i prostora na Slaviji tice i to moze da se resi prilagodjavanjem velicine iste prostoru, odnosno njenom srazmernom uvecanju. Takodje, bitan element celog projekta treba obavezno da bude ukrasavanje prostora cvetnim lejama i dekorativnim, nocnim osvetljenjem. Naravno, prostor prema novoj zgradi NBS "rezervisan" je za metro stanicu i zeljno ga iscekujemo, uprkos zavisti nekih stanovnika drugih varosi u zemlji.
Slazem se, 200%! :kk:dedinje":3mqmbp5l je napisao(la):Sa vrlo malo novca Terazije bi mogle biti mnogo lepše. Treba uraditi dve jednostavne stvari. Prvo treba dograditi na palati Albanija još 4 sprata. Po prvobitnom projektu arhitekte Bona ona je i trebala da ima 4 sprata više nego danas ali je izbio WW2. Poznato je da je u ovoj sadašnjoj visini zgrada završena pred sam rat. Dogradnjom 4 sprata istog izgleda kao ostali zgrada bi postala dominantna naTerazijama i bila bi u mnogo boljoj proporciji sa okolnim zgradama pogotovu sa centrotekstilom. Drugo što treba uraditi to je da se na vrh Igumanove palate vrati lepa skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" Nju je po Siminoj želji radio slovenački vajar Lojze Dolinar. Postavljena je pre rata na onu betonsku ploču koja se i sada dobro vidi. Iz nekih razloga smetala je komunistima i oni su je skinuli 1950. Skidanjem skulpture zgrada je ogromno izgubila na izgledu. Sima je inače bio bogat čovek i dobrotvor koji je pomagao sirotinju i školovao siromašne đake. Odlivci skulpšture su sačuvani i nju je lako ponovo postaviti. Mislim da je Sima sa Kosova iz Prizrena i odlivci skulptire su čuvani u tamošnjem manastiru.