Šta je novo?

Скверови и платои Београда / Skverovi i platoi Beograda

Veoma cenim umetnika Basaru i bas zato me iznenadjuje ovakav pobacaj sa njegove strane, i tim mi je razocaranje vece.

Zasto nismo ovako nesto dobili

Artis-Center_Basara-1-e1552413823567.jpg


Ali izgleda da je izvodjac koji je radio po njegovom modelu ofuserio u izvodjenju
378858_v_iff.jpg


Ovde ne vidimo toliku glavurdu i bilderska ramena...

Covek ima 92 godine i sumnjam da je mogao da nadzire radove....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843037#p843037:2yu2rk85 je napisao(la):
vranac » Pon Apr 19, 2021 4:27 am[/url]":2yu2rk85]Veoma cenim umetnika Basaru i bas zato me iznenadjuje ovakav pobacaj sa njegove strane, i tim mi je razocaranje vece.

Ali izgleda da je izvodjac koji je radio po njegovom modelu ofuserio u izvodjenju
378858_v_iff.jpg


Ovde ne vidimo toliku glavurdu i bilderska ramena...

Covek ima 92 godine i sumnjam da je mogao da nadzire radove....

Glava na maketi stvarno izgleda normalno. Ovaj spomenik je samo dokaz da domacim umetnicima ne treba davati nista da rade.
 
Па ово ругло нема ни постоље? А ни локација не приличи личности ранга деспота Стефана.

Да човек заплаче, да већ није огуглао.

П. С. Споменик Ричарду I има несразмерно мали постамент за коњичку фигуру. Наш нема никакав.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843037#p843037:im4ygoc4 je napisao(la):
vranac » Пон Апр 19, 2021 3:27 am[/url]":im4ygoc4]Veoma cenim umetnika Basaru i bas zato me iznenadjuje ovakav pobacaj sa njegove strane, i tim mi je razocaranje vece.
И ја га ценим, више као човека него уметника, али овде је озбиљно подбацио.

Мада, треба имати на уму да је ово изворно била мања скулптура направљена за личне потребе, која је предимензионирана (и то не баш верно) у споменик који гледамо.
 
За место где се налази, рекло би се, сасвим довољно..

old-palace-yard-of-palace-of-westminster-the-seat-of-the-parliament-M1HB30.jpg
 
Ја сам на овом скверу у Деспота Стефана очекивао фонтану. Споменику баш фали постамент, макар за натпис.
 
Meni okolina spomenika despotu izgleda kao u Bagdadu...sivo, zapusteno, isarano sa sve onim udzericama. :(
 
Doćiće veoma brzo i te prizemne udžerice na red, samo u krugu od 100 m oko tog kućerka izgrađeno desetak zgrada, svakih par meseci neko novo gradilište umesto neke slične prizemne kuće.
 
Окружење овог новог споменика је опет мање спорно од окружења Немањиног споменика.
 
Realno Srbija ne može da se pohvali nekom značajnom valjarskom tradicijom.

Gledajete samo ovaj spomenik i okruženje

Spomenik_Caru_Lazaru_-_panoramio.jpg
 
Oво бар изгледа некако стилизовано, детињасто

Ако ништа друго бар оставља утисак да је вајар успео шта је хтео, не бих ни помислио да је покушај да се реалистично дочара историјска фигура
 
Лично, мени све то прати линију академског титоизма Југославије са циљем спрдања и омаловажавања српског националног дела југословенске историје.

Колико год еснафски квалитетан био Деспот Стефан вајара Митрића, такав приступ важним историјским личностима је по мени крајње непримерен. Па сем упућених, ко још зна да тај споменик на Калемегданској тврђави представља Деспота Стефана, да уопште представља хомо сапиенса?

Срамно је да са свим манама које споменик Стефану Немањи има, један Рус више испоштује личност наше историје него наши врсни академски вајари титове Југославије.
 
Данас сам обишао споменик и сквер, морам признати утисак је потпуно другачији у односу на слике и снимке на интернету. Сквер је феноменалан, и надам се да ће остатак булевара Деспота Стефана, макар од Трга до СУПа бити сређен у том стилу када је поплочање у питању.

Што се тиче споменика, и његов доживљај је другачији уживо. Уживо се назире брада, значи није ћосав, једино је оклоп мало споран пошто делује као из преиода 150-200 година пре Деспота Стефана. Штета што макар нису уредили у истом стилу поплочања површине око овог сквера, а цео булевар заслужује сређивање фасада.
 
Prošao ja danas, doduše u svom Bentliju, bez izlaženja i zadržavanja.

Ista je priča kao sa spomenikom Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Niti je toliko pompezno i neverovatno kao što vlast i njeni fanovi žele da predstave... niti je toliko katastrofalno i ružno kao što svi njihovi (zadrti) protivnici pokušavaju da iskonstruišu. Istina je, kao i uvek, negde između.

Nije loše, moglo je i bolje, ali već jeste bolje nego što je bilo. I to je manje više to. :D
 
Runner":a35jsg1p je napisao(la):
Realno Srbija ne može da se pohvali nekom značajnom valjarskom tradicijom.

Gledajete samo ovaj spomenik i okruženje

Ovaj spomenik je radio isti vajar kao i onaj hvaljeni Stefanu Lazareviću na Beogradskoj tvrđavi. Inspiracija je u oba slučaja bio kovani novac
75862cb570d5a9097119c731d2e04de8.jpg




Sent from my iPhone using Tapatalk
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843480#p843480:2vpq0n0m je napisao(la):
Дошљак » Uto Apr 20, 2021 3:40 pm[/url]":2vpq0n0m]Данас сам обишао споменик и сквер, морам признати утисак је потпуно другачији у односу на слике и снимке на интернету. Сквер је феноменалан, и надам се да ће остатак булевара Деспота Стефана, макар од Трга до СУПа бити сређен у том стилу када је поплочање у питању.

Што се тиче споменика, и његов доживљај је другачији уживо. Уживо се назире брада, значи није ћосав, једино је оклоп мало споран пошто делује као из преиода 150-200 година пре Деспота Стефана. Штета што макар нису уредили у истом стилу поплочања површине око овог сквера, а цео булевар заслужује сређивање фасада.

Spemenik mi si na slikama uopste ne svidja (skver mi je ok), ali ako ti kao dezurni kriticar svega kazes da uzivo nije lose, onda mogu da ti verujem i drago mi je ako nije tako strasno ko sto sam mislio. :)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=843602#p843602:383rbobb je napisao(la):
Дошљак » Сре Апр 21, 2021 8:30 am[/url]":383rbobb]Сасвим пристојан уметнички приступ.
Можда - за други, трећи или пети споменик некој личности, али не и једини споменик личностима овог ранга у српској престоници.

СТФ је апсолутно у праву. Да је ово заиста стил у коме има смисла градити споменик оваквим личностима, у том стилу би били прављени и споменици Лењину, Титу и сличнима. Али, нису, јер се добро разумело да апстрактне представе, попут оне на Калемегдану, не поседују исту моћ, и да споменик једном државнику треба да задовољи различите критеријуме од оног посвећеног неком писцу или музичару.

И, ето, деспот Стефан сада има два споменика у Београду. Али, ниједан од њих не следи конзервативнији приступ који личност ставља испред стила и уметничког израза вајара, а овај последњи не задовољава чак ни најосновније естетке критеријуме.

Ми смо просто пропустили прилику да изградимо споменике значајним личностима наше даље прошлости у 19. и 20. веку. Сад, кад их напокон градимо, не градимо их онако како треба. Или се изналазе неадекватна решења, која су неретко и естетски неприхватљива, или се претерује, и под утицајем мегаломаније и политичких потреба налогодаваца, граде монолитна чудовишта с чипколилим украсима, која првенствено славе њих саме.
 
Имаш право, мада мослим да су за те приказе комунистичких вођа имали диктат да се раде што реалистичније због култа личности, док је овај споменик кнезу Лазару уметнички у духу тог времена. Инспирација је ок, за разлику од многих данашњих нодернијих приказа кнеза заснованих на филму или још горе чистом обрадом западних витезова у наше.
Морамо имати на уму и тадашњи приступ власти према упоште монарсима било ког доба. Није се тежило истицању моћи владара.
 
Dovođenje ovog spomenika u nekakvu vezu sa ne znam kakvom prošlošću je veoma jeftin izgovor i još jeftiniji spin. Ovo se dešava sada i pred našim očima i jezivo je odvratno.
 
Vrh